Deputații Platformei DA și PAS au înaintat moțiune simplă asupra activității ministerului afacerilor interne a R. Moldova. Autorii moțiunii se referă la recentele cazuri de răpire a cetățenilor moldoveni de către așa-zisele autorități din transnistria menționând că „MAI pare a fi nepregătit pentru combaterea activităților grupurilor criminale, a provocărilor organizate de grupurile paramilitare din regiunea transnistreană și eșuează la capitolul protejării drepturilor și libertăților cetățenilor Republicii Moldova”.

Deputatul Dinul Plângău, cel care a prezentat moțiunea spune că „doar unele informații strecurate în spațiul public despre răpiri, violări de proprietăți, deja trezesc un profund sentiment de insecuritate și o neîncredere în capacitatea conducerii MAI de a face față provocărilor”.

Totodată, Plângă amintește despre înregistrările audio care au apărut în spațiul public, din care reiese că Pavel Voicu, actualul ministru, a comunicat cu o persoană aflată sub urmărire penală cu scopul mușamalizării cazului cercetat de către poliție. Precizăm că Voicu a declarat că înregistrările date sunt un fals.

Astfel, deputatul susține că „politica Ministerului de Interne în ultimul an a fost una dezastruoasă prin care a fost tolerată activitatea grupurilor paramilitare ce au răpit cetățenii Republicii Moldova, cât și am remarcat o toleranță față de elemente și cazuri de corupție din interiorul MAI ce nu au fost investigate”.

Astfel, semnatarii moțiunii cer în mod de urgență inițierea următoarelor măsuri:

– Prezentarea unui raport cu privire la combaterea activității grupurilor paramilitare transnistrene;
– Elaborarea și prezentarea unei agende clare și coerente cu privire la instruirea angajaților MAI și măsurile de protejare a acestora în zonele de securitate;
– Elaborarea și prezentarea unui Plan de acțiuni concret cu privire la combaterea criminalității, asigurarea respectării legii, menținerii liniștii și ordinii publice, protecția și respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.
– Prezentarea unor explicații Parlamentului din partea conducerii MAI cu privire la înregistrările recente apărute în spațiul public, ce trezesc o bănuială rezonabilă a prezenței elementelor coruptibile la nivelul conducerii MAI.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!