/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Bombe de ultimă generație și spioni deghizați în mecanici. Abrams, retrase de pe linia frontului

/VIDEO/ Deputat al Platformei DA: Indemnizația de 16 mii de lei pentru medici poate fi achitată până în decembrie

missing
19 noiembrie 2020, ora 10:06

Indemnizația de 16 mii de lei pentru medicii care lupta în prima linie cu noul tip de coronavirus poate fi achitată până în luna decembrie, mai mult nu permite legislația. Despre aceasta a anunțat deputatul Platformei DA Liviu Vovc în cadrul unui briefing de presă organizat pe 19 noiembrie la Parlament. 

„Ieri am întrebat pe cei de la Ministerul Finanțelor până când veți putea să achitați aceste 16 mii de lei și au recunoscut, până în decembrie, mai mult nu ne permite legislația”, a declarat deputatul Liviu Vovc.

Alesul poporului menționează că în Legea 69 care prevede instituirea unor măsuri pe perioada stării de urgență în sănătate publică, prin intermediul căreia este reglementată și achitarea sporurilor de 16 mii de lei, în fiecare articol este menționat că indemnizația se va achita pe perioada stării de urgență, declarată prin hotărârea Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP) din 15 mai curent.

Ulterior, pe 28 septembrie Guvernul a anulat acea hotărâre din 15 mai, iar toate măsurile de susținere a cadrelor medicale au fost blocate. Totuși, Legea 69 spune că după încetarea stării de urgență Guvernul mai are dreptul să prelungească pentru maxim trei luni aceste măsuri de susținere.

În acest sens, parlamentarul a venit cu un proiect de lege prin care a propus ca în toate aceste articole să fie modificate măsurile de susținere a cadrelor medicale, astfel încât acestea să fie în vigoare pe perioada Codului galben, portocaliu și roșu în sănătate publică.

În contextul situației pandemice grave în care se află țara noastră, alesul poporului este de părere că membrii CNESP „s-au spălat pe mâini” atunci când au decis instituirea stării de urgență pe fiecare raion în parte, astfel toată responsabilitatea a fost delegată comisiilor teritoriale.

Pentru a eficientiza activitatea CNESP, deputatul spune că a înregistrat un alt proiect de lege care prevede schimbarea membrilor Comisiei, astfel încât 50 la sută să fie reprezentanți ai Guvernului, iar 50 la sută să fie specialiști din domeniu.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram