/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

/VIDEO/ Moțiune simplă împotriva Ministerului de Interne. Autorii moțiunii se referă la recentele cazuri de răpire a cetățenilor moldoveni, dar și presupuse acte de corupție

missing
19 noiembrie 2020, ora 21:21

Deputații Platformei DA și PAS au înaintat o moțiune simplă împotriva Ministerului de Interne. Autorii moțiunii se referă la recentele cazuri de răpire a cetățenilor moldoveni de către așa-zisele forțe de ordine transnistrene, dar și presupuse acte de corupție din cadrul Ministerului, care ar fi tolerate de ministru. Între timp, aceștia atrag atenția și asupra înregistrărilor audio, apărute recent în spațiul public care ar demonstra faptul că Voicu și deputatul socialist Corneliu Furculiță ar fi mușamalizat un dosar penal, în care era vizat nepotul parlamentarului, prins băut la volan.

SINCRON: DINU PLÎNGĂU, DEPUTAT, PLATFORMA DA: „Cetățenii Republicii Moldova află din presă despre mai multe cazuri de răpire de oameni de așa-numitele forțe transnistrene. Cel mai recent caz, care a lăsat un profund sentiment de insecuritate pentru întreaga populație a Republicii Moldova, este cazul ofițerului de poliție Andrei Amarfi, angajat al Inspectoratului de poliție Florești, care a fost răpit în dimineața zilei de 7 octombrie de către structurile criminale ale Tiraspolului.”

La fel, în textul moțiunii, deputații afirmă că Ministerul de Interne ar fi nepregătit pentru combaterea activității grupurilor criminale și eșuează la capitolul protejării drepturilor și libertăților cetățenilor Republicii Moldova. Mai mult, aceștia spun că au remarcat o toleranță față de cazuri de corupție din interiorul MAI ce nu au fost investigate.

Totodată, semnatarii moțiunii atrag atenția și asupra înregistrărilor audio apărute în presă, la începutul lunii, care ar demonstra faptul că Pavel Voicu și deputatul socialist Corneliu Furculiță ar fi mușamalizat un dosar penal din 2017, în care era vizat nepotul parlamentarului, prins băut la volan. Deși, anterior, acesta spunea că e vorba de un fals, astăzi, Furculiță a recunoscut că un asemenea caz a avut loc, însă neagă că s-a implicat în procesul de justiție.

CORNELIU FURCULIȚĂ, DEPUTAT PSRM: „- Ați discutat cu el? V-a solicitat ajutor? – Evident, ca și orice cetățeni, când cineva din rude… se apelează la ajutor. Indiferent dacă eram sau nu deputat… aveam să-l consult.”

Deputatul spune că, inițial, nepotul său ar fi fost tratat de organele necorespunzător, astfel că a vrut să-l protejeze, oferindu-i în acest sens consultanță.

CORNELIU FURCULIȚĂ, DEPUTAT PSRM: „- Cum un deputat poate poate ajuta un simplu cetățean care a încălcat legea? – A încălcat sau nu stabilește instanța. – A încălcat. – La momentul când a fost reținut, trebuia de constatat.”

Întrebat de ce i-a spus tânărului la telefon să tragă din timp, așa cum se aude în înregistrări.

CORNELIU FURCULIȚĂ, DEPUTAT PSRM: „Pentru că în unele cazuri era bruscat de polițiști, așa a spus cel puțin dumnealui… pentru ca să fiu sigur că este un proces corect.”

Deputatul neagă că s-ar fi prezentat la fața locului și că ar fi avut vreo discuție la acest subiect cu Pavel Voicu, care atunci ocupa funcția de consilier al președintelui pentru misiuni speciale. Deși spune că a fost interceptat ilegal, acesta nu a depus nicio plângere în acest sens. Atunci, tânărul a fost pedepsit cu o amendă în valoare de peste 31 de mii de lei, care se înjumătățea, dacă era achitată în 72 de ore. La fel, acesta ar fi fost scutit de peseapsa complementară – privarea dreptului de a conduce mijloace de transport. De partea cealaltă, consiliera ministrului de Interne a precizat că instituția nu comentează moțiunea de cenzură depusă astăzi de PAS și Platforma DA. Aceasta va fi supusă dezbaterii, după avizul comisiei de profil. Avizarea se va face în termen de de până la 7 zile lucrătoare de la data depunerii.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram