Cu nervii întinși la maximum și cu mâna mai mereu pe claxon. Așa au circulat, astăzi, șoferii pe strada Albișoara din Capitală, acolo unde, în cinci intersecții, au fost montate așa-zisele semafoare inteligente. Deși s-au instalat cu scopul de a fluidiza traficul, ambuteiajele se formau aproape instantaneu, așa că a fost nevoie de intervenția poliției, chiar și în afara orelor de vârf, pentru a mai elibera traseul. Viceprimarul de ramură spune că aceste semafoare, de fapt, nu sunt chiar atât de inteligente. Pur și simplu, așa le-a botezat edilul Ion Ceban.

Ambuteiajele au fost la ordinea zilei, astăzi, pe strada Albișoara. Deși, într-o postare, primarul general a declarat că semafoarele vechi au fost înlocuite cu cele inteligente, în cinci intersecții de aici, pentru a evita formarea ambuteiajelor, totuși, se pare că acest acest scop nu a fost atins nici pe departe. Astfel, dimineață pe la ora 10, mașinile stăteau câte cel puțin 15-20 de minute la coadă, pentru a trece de porțiunea de drum de sub pod. Șoferii ne-au zis, însă, că acest lucru este unul obișnuit în ultimul timp.

„Am 15 min de aici de lângă pod”.

„Răbdăm. În fiecare zi”.

Iar când le-am povestit automobiliștilor despre semafoarele proaspăt instalate, aceștia ne-au răspuns că nu văd nicio diferență.

„Păi este, dar degeaba stă inteligența asta. Nu se simte nimic”.

Deja m-am săturat. E groaznic. Nu-mi pot da seama, când se va termina, când vor rezolva problema cu ambuteiajele”.

Între timp, la fața locului a venit un echipaj al poliției, pentru a fluidiza traficul, întrucât ambuteiajele deveneau din ce în ce mai mari.

Și ieri, la ora 16:00, adică în afara orelor de vârf, pe această porțiune de drum, mașinile au stat în ambuteiaj.

Viceprimarul de ramură evită să numească inteligente semafoarele proaspăt instalate.

În schimb, acesta ne-a explicat că semafoarele noi pot fi dirijate de la distanță, spre exemplu, din dispecerat. Astfel, dacă pe o porțiune de drum se formează un ambuteiaj, operatorii pot vedea acest lucru și pot schimba timpul de așteptare. În Chișinău, însă, eficiența acestor semafoare, deocamdată, nu s-a făcut simțită.

VICTOR CHIRONDA, VICEPRIMAR: „Ca să demonstrăm eficiența, trebuie să fie toate semafoarele așa. Noi încă avem vreo 20 la sută din semafoare care sunt de acest gen. Cel puțin pe o stradă sau pe un traseu trebuie să fie mai multe astfel de semafoare”.

Conform datelor portalului Mold-street, instalarea unui astfel de semafor într-o singură intersecție costă bugetul municipal în jur de un milion 300 de mii de lei.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!