/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Precizările Ambasadei României la Chișinău privind alegerile pentru Parlamentul de la București. Câte secții de vot vor fi în R. Moldova 

22 noiembrie 2020, ora 09:58

În zilele de 5 și 6 decembrie 2020 se vor desfășura alegerile pentru Parlamentul României. În aceste condiții, Ambasada României la Chișinău vine cu mai multe recomandări cetățenilor români din Republica Moldova. Ambasada a anunțat că în Republica Moldova vor fi deschise 30 de secții de votare și urmează să publice adresele urnelor de vot.

„Alegătorii cu domiciliul sau reședința în străinătate votează în cadrul alegerilor parlamentare pentru senatorii și deputații circumscripției electorale pentru cetățenii din afara țarii. Circumscripția electorală pentru cetățenii români din afara țării este reprezentată de patru deputați și doi senatori. Alegătorii care la ora 21:00, ora locală, se află în interiorul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot, pot vota până la ora 23:59, ora locală”, precizează reprezentanții Ambasadei României în Republica Moldova.

Totodată, Ambasada României menționează că „dacă aveți domiciliul în străinătate, nu puteți vota în România. Dacă aveți reședința în străinătate, puteți vota în România doar la secția de votare la care sunteți arondat, conform adresei de domiciliu din România sau la orice altă secție organizată în circumscripția respectivă, în cazul în care nu sunteți în localitatea de domiciliu”.

„La secțiile de votare organizate în străinătate pot vota doar cetățenii români care fac dovada faptului că au domiciliul sau reședința în străinătate. Sunt exceptați: militarii, polițiștii și personalul civil român din instituțiile sistemului de apărare, ordine publică și siguranță națională trimiși în misiune în teatre de operații din străinătate, care își pot exercita dreptul de vot la orice secție de votare constituită în țara în care își desfășoară misiunea în baza pașaportului de serviciu”, mai precizează angajații instituției.

Pentru a vota, cetățenii români care au domiciliul în străinătate trebuie să dețină următoarele acte: pașaportul simplu, cu menționarea țării de domiciliu, pașaportul simplu temporar, cu menționarea țării de domiciliu, pașaportul simplu electronic, cu menționarea țării de domiciliu.

Dacă aveți reședința în străinătate, puteți vota la orice secție organizată în străinătate în baza unuia dintre următoarele acte de identitate:

1. cartea de identitate;
2. cartea electronică de identitate;
3. cartea de identitate provizorie;
4. buletinul de identitate;
5. pașaportul diplomatic;
6. pașaportul diplomatic electronic;
7. pașaportul de serviciu;
8. pașaportul de serviciu electronic;
9. pașaportul simplu;
10.pașaportul simplu electronic;
11.pașaportul simplu temporar.

Totodată, actul de identitate trebuie însoțit de un document oficial emis de statul străin privind stabilirea reședinței și poate fi găsit accesând următorul link mae.ro

Secțiile de votare sunt deschise între ora 7:00 și ora 21:00, ora locală.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram