/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Scandalul de la Moldasig ia amploare: Platon insistă ca Avia Invest să fie declarată insolvabilă, după o datorie neachitată

22 noiembrie 2020, ora 20:16

Scandalul de la Moldasig ia amploare și scoate la iveală principalele persoane cheie implicate. După ce ieri Avia Invest, concesionara Aeroportului Internațional Chișinău, l-a acuzat pe controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, că ar încerca să preia compania prin presiuni și atacuri, astăzi Platon a venit cu o reacție. Acesta insistă asupra faptului ca întreprinderea să fie declarată insolvabilă și să treacă din nou în gestiunea statului, fapt pentru care va fi acționată în judecată. Se întâmplă după ce, spune Platon, compania concesionară a Aeroportului s-a obligat să stingă o datorie în valoare de 40 de milioane de lei, împrumutați de la Moldasig.

VEACESLAV PLATON: „Noi atacăm în instanță compania privind declararea insolvabilității, pentru a ne fi întoarse datoriile. Compania AVIA Invest, pe când era condusă de Comisia Națională a Pieței Financiare, a împrumutat de la Moldasig un împrumut de 40 milioane de lei și alte 40 de milioane de lei de la ASITO, pentru a cumpăra Air Moldova”.

Potrivit lui Platon, după un an și jumătate AVIA INVEST nu a reîntors împrumutul și penalitățile pe care s-ar fi angajat să le întoarcă companiei Moldasig, acolo unde Platon ar fi beneficiar, iar în acest sens, spune controversatul o de afaceri, firma se va adresa în instanță cerând declararea insolvabilității Avia Invest.

VEACESLAV PLATON: „Și transmiterea controlului asupra companiei statului. Nu Moldasig-ului, ci statului”.

Am încercat să obținem o reacție de la Avia Invest și să precizăm de ce nu a achitat până acum datoria pe care s-a obligat să o achite, însă nu am primit, deocamdată, un răspuns de la purtătoarea de cuvânt a întreprinderii. Ieri Avia Invest, compania concesionară a Aeroportului Internațional Chișinău a emis un comunicat de presă în care a precizat că Veaceslav Platon ar încerca să preia forțat compania. Reprezentanții firmei spun că Platon ar încerca să obțină pe căi ilegale, resurse financiare care nu-i aparțin de drept. Comunicatul companiei vine după ce acum câteva zile controvesratul om de afaceri a declarat pentru un portal de știri de la noi că Moldasig timp de mai mulți ani, prin influiențele lui Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor este stoarsă de bani, o parte din care ar fi ajuns la Avia Invest, mai exact, 40 de milioane de lei.

VEACESLAV PLATON: „Noi am dat solicitare privind declararea insolvabilității, pentru ca magistrații să numească administratorul și să dea Avia Invest în gestiunea statului”.

Scandalul în jurul companiei Moldasig a izbucnit acum câteva zile. Vineri, Comisia Națională a Pieței Financiare a anunțat, într-un comunicat de presă, că preia administrarea companiei, acuzând firma de nereguli și de practicile contrare cerințelor de guvernanță corporativă. Acum aproape două săptămâni, conform unei încheieri judecătorești, Moldasig este gestionată de două companii de audit, care ar avea legături cu Platon. Iar deputatul PAS, Dumitru Alaiba, a expediat, acum câteva zile, Procuraturii Generale o sesizare prin care îi cere instituției să se implice în acest caz.

Potrivit deputatului, recent, prin decizie de judecată, un acționar care deține oficial aproape 5% din companie a ajuns să controleze 65% din acțiuni, fapt ce trezește mai multe semne de întrebare. Deși Alaiba nu a spus nimic despre implicarea lui Veaceslav Platon, omul de afaceri a venit atunci cu o reacție pe Facebook  precizând că  va transmite parlamentarului toate documentele și materialele, care se referă la dosarul „Moldasig”, sugerând că este implicat și Vladimir Plahotniuc în toata această afacere. Atunci, avocatul fostului lider PD a declarat pentru tv8 că cine se simte lezat, să se adreseze în instanță.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram