La solicitare, funcționarii publici vor trebui să le ofere sau să asigure traducere cetățenilor informații în limba rusă, să primească cereri în rusă și să vorbească în limba rusă, dacă asta o cere cetățeanul. Cel puțin asta prevede un proiect de lege elaborat de trei deputați socialiști. Potrivit autorilor, scopul proiectului este protejarea și asigurarea funcționării limbi ruse pe teritoriul R. Moldova.

Astfel, proiectul prevede că în relațiile cu autoritățile de stat, administrația publică, instituțiile publice, precum și cu întreprinderile și organizațiile situate pe teritoriul Republicii Moldova, limba comunicării verbale și scrise este limba de stat și /sau limba rusă în calitate de limbă de comunicare interetnică, la alegerea cetățeanului.

De asemenea, funcționarii publici vor fi obligați, la solicitare, să asigură traducerea în limba rusă, să primească cererile și în limba rusă și să răspundă în limba în care a fost făcută solicitarea, iar pentru actele, prezentate în alte limbi se anexează traducerea în limba de stat.

Totodată, potrivit proiectului, conducătorii organelor puterii de stat, administrației de stat și cele locale, asociațiilor obștești, precum și ai întreprinderilor, instituțiilor și organizațiilor aflate pe teritoriul Republicii Moldova poartă răspundere personală pentru nerespectarea prevederilor prezentei Legi conform legislației în vigoare.

Autorii, deputații Vasile Bolea, Bogdat Țîrdea și Adrian Lebedinschi, spun că condițiile ce au impus elaborarea proiectului dat sunt schimbările cadrului legislativ din domeniul lingvistic.

Precizăm că unul dintre autori, Adrian Lebdenschi deține și cetățenie română. Acesta a primit-o în 2002, iar potrivit lui, nu a renunțat la ea pentru că nu dispune de timp. În cadrul dezbaterilor din 2019 de la postul nostru de televiziune, Lebedinschi a susținut că nu utilizează cetățenia română.

Anterior, în campania electorală pentru parlamentarele din luna noiembrie 2014, pe atunci liderul PSRM, Igor Dodon, a declarat și a dat asigurări că deputații socialiști care dețin și cetățenia României vor renunța la aceasta.

Proiectul a fost înregistrat în Parlament la 23 noiembrie curent și a fost trimis deputaților spre avizare.

La 17 noiembrie, Consiliul Republican al PSRM a avut o ședință, după care a fost emisă o declarație în care, socialiștii au anunțat că au luat mai multe decizii importante printre care și decizia ca fracțiunea parlamentară a socialiștilor să insiste ca limba rusă să obțină un statut special de limbă de comunicare interetnică.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!