Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 986: Atacuri masive, copii uciși, soldați nord-coreeni și supărarea lui Zelenski! Alertă: 3 pericole mari

/VIDEO/ Dosarul furtul miliardului: Ce acte ar fi ars în mașina încasatorilor incendiată acum șase ani și care este prejudiciul pe care au încercat să-l ascundă

missing
24 noiembrie 2020, ora 10:05

Vinerea trecută, 13 noiembrie, s-au împlinit fix șase ani din momentul în care Guvernul Leancă a aprobat acordarea primei garanții de stat de 9,5 miliarde de lei pentru acoperirea furtului din sistemul bancar. Aceasta a fost ziua în care furtul de bani de la BEM, Banca Socială și Unibank a ajuns să fie acoperit din banii noștri, ai cetățenilor de rând. Furtul din sistemul bancar a fost însoțit de mai multe evenimente complementare, ale căror scop a fost să șteargă urmele jafului. Unul dintre primele incidente misterioase a fost incendierea unei mașini de încasatori cu care erau transportate documente cu privire la creditele frauduloase acordate de cele trei bănci. Mașina a ars în întregime pe un câmp din Ialoveni, în noaptea din 26 spre 27 noiembrie 2014. În premieră, TV8 vă prezintă ce documente se aflau în acel automobil și de ce s-a dorit incendierea lor.

Pe 26 noiembrie 2014, cu o zi înainte ca Banca Națională a Moldovei să introducă administrare specială la Banca de Economii, președintele de atunci al băncii, Viorel Bârca, a dat indicații ca anumite documente bancare să fie de urgență arhivate. Astfel, în biroul lui Bârcă au fost aduse 12 pungi cu documentele solicitate de el, iar pe înserat pungile au fost urcate într-o mașină a companiei de pază Klassika Force, deținută de Ilan Șor. A doua zi dimineață, mașina a fost găsită incendiată pe un câmp din Ialoveni. Șoferul autospecialei a declarat polițiștilor că mașina i-a fost furată în aceeași noapte, în timp ce el ieșise pentru câteva minute din ea. Acestea sunt toate informațiile făcute publice de procurori până în prezent pe marginea cazului.

Chiar dacă procurorii au pornit un dosar penal pe acest caz, nici până astăzi oamenii legii nu au găsit răspuns la câteva întrebări evidente – Ce documente se aflau în mașină? De ce a fost o urgență atât de mare arhivarea lor? De ce în mașină se aflau dosare de creditare de o potriva de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank? Cine a furat și incendiat mijlocul de transport? De ce compania lui Șor a continuat să presteze servicii de pază și transportare pentru cele trei bănci după acest incident?

În premieră, Cutia Neagră vă prezintă ce conțineau cele 12 pungi încărcate în mașina incendiată și care este valoarea prejudiciului adus celor trei bănci pe care au încercat să îl ascundă autorii incendierii.

Potrivit informațiilor ajunse în posesia TV8, în mașina care a ars în condiții misterioase în noaptea în care s-a încheiat furtul prin credite neperformante de la cele trei bancă, s-ar fi aflat cel puțin 12 dosare de creditare a cinci companii, toate apropiate lui Ilan Șor. Valoarea totală a împrumuturilor acordate prin acele documente depășește 350 de milioane de lei. Creditele au fost acordate în noiembrie 2014. Dar să le luăm pe rând.

Dosarele de credit cu cea mai mare valoare care ar fi ars în mașina incendiată în ultima noapte a furtului, se referă la șase împrumuturi în valoare de 178 de milioane de lei acordați companiei Molint-grup SRL. Amintim că, potrivit unei anchete RISE, această companie a fost implicată și în spălătoria rusească, beneficiind de șase milioane de dolari de la un off-shore care a spălat banii. Potrivit raportului Kroll, Molint-grup ar fi beneficiat și din bani din garanțiile de stat oferite de Banca Națională. În total 4,8 milioane de dolari, chipurile pentru niște depozite pe care această firmă le avea la băncile devalizate. Banii primiți din garanții s-au dus pe conturile Molint-grup de la Victoriabank și Moldincombank.

Compania Molint-grup o are în calitate de administrator și asociat unic pe Galyna Klymenko, o femeie din Donețk, Ucraina, tot ea administrator al firmei Apropo-Com SRL, care în aceeași perioadă a luat credite de aproape un miliard de lei de la Unibank.
În perioada în care Molint-grup SRL luase aceste împrumuturi de la Banca Socială, firma își avea adresa juridică pe str. Tighina 12, sediul cunoscutei companii din grupul Șor – Dufremol.

Tot acolo, în acea perioadă, își avea sediul și compania Alutus-Com SRL, care pe 17 și 20 noiembrie 2014 a luat două credite în valoare de 67,8 milioane de lei de la Banca Socială, iar dosarele de credit de asemenea s-au nimerit printre cele incendiate în mașina Klassica Force. În 2015, fondator și administrator al Alutus-Com SRL era Tudor Negru, bodyguardul lui Ilan Șor.

Storad Grup SRL este o altă companie afiliată lui Ilan Șor, care a luat credite de la Banca Socială și ale cărei dosare de împrumut au ars în mașina companiei de pază a aceluiași Ilan Șor. Storad Grup s-a împrumutat cu 65 de milioane de lei în baza a doua credite, ambele dosare fiind nimicite în incendiu. Numele companiei apare în mai multe contexte legate de frauda bancară. Storad Grup apare în dosarul lui Chiril Lucinschi, fiind una dintre firmele prin care Ilan Șor ar fi transferat bani către companiile fostului deputat liberal-democrat. Audiat în cadrul dosarului Lucinschi, Șor a recunoscut că Storad îi aparține. Aceeași companie a făcut transferuri bănești de 95 de mii de dolari pentru achiziționarea, la sfârșit de 2014, a unui avion pentru Ilan Șor.

Printre documentele incendiate se regăsesc și dosarele de credit ale firmei Asigromex, administrată tot de un apropiat al lui Ilan Șor, și Contrade SRL – una dintre cele 7 companii-cheie implicate în furtul miliardului. Contrade SRL s-a împrumutat de la Banca Socială cu 2,4 miliarde de lei. Dosarele de credit pentru 42 de milioane din acei bani au fost făcute scrum în noaptea de 26 noiembrie 2014, iar restul sumei a fost concesionată în aceeași zi cunoscutei firme-fantoma Fortuna United. În schimb, după introducerea administrării speciale la cele trei bănci devalizate, Contrade SRL a primit deja oficial 70 de milioane de lei din creditul oferit de Banca Națională, urmare a acordării primei garanții de stat. Potrivit comisie-filtru de la govern, această firmă ar fi avut un depozit la una din băncile devalizate și acesta a fost returnat din banii statului.

În pofida demersurilor depuse în adresa Procuraturii Generale, nu am reușit să aflăm dacă în mașina incendiată în noaptea de 26 noiembrie 2014 se aflau și alte documente de preț. Dosarul penal pornit încă în 2015 pe faptul distrugerii acestor acte bancare se mai află pe rol la Procuratura Anticorupție, dar pare să se fi împotmolit.

Acest episod din Furtul Miliardului mai are un element misterios. Modul în care a dispărut fără urme șoferul mașinii de incasatori incendiată, în care ar fi ars până la scrum dosarele de creditare ale firmelor lui Șor. La trei săptămâni de la răpirea și incendierea mașinii Klassika Force, presa a scris, pe surse, că bărbatul care urma să însoțească prețioasa încărcătură până la arhiva Băncii de Economii din Hâncești a fost găsit mort în locuința sa. Potrivit versiunii oamenilor legii, încasatorul de 60 de ani s-ar fi împușcat cu un pistol din dotare, când a venit acasă pentru pauza de masă. La cinci ani de la lansarea acestei informații, CUTIA NEAGRĂ a reușit să afle că șoferul mașinii este viu și nevătămat, iar zvonul despre moartea lui a fost lansat intenționat pentru a-i pierde urma.

Potrivit surselor din cadrul anchetei penale, numele bărbatului care ar fi transportat încărcătura prețioasă este Andrei Tofan. Bărbatul locuiește în Chișinău, iar din 2016 s-a apucat de afaceri. El administrează o companie care în ultimii doi ani a câștigat mai multe licitații de livrare de produse alimentare către școlile și grădinițele din Chișinău. L-am căutat pe bărbat la sediile companiei sale pentru a discuta cu el despre incidental din 2014, dar nu am reușit să dăm de el.

Angajații companiei au refuzat categoric să ne facă legătura cu Tofan, iar avocata sa, după o săptămână de negocieri pentru a ne pune în legătură ne-a scris că bărbatul refuză să discute cu noi până nu îi spunem subiectul. Contactat telefonic de Cutia Neagră, Andrei Tofan ne-a răspuns că nu vrea să discute cu noi despre incidentul de acum 6 ani.

Un detaliu curios legat de Andrei Tofan este că în 2011, casa părinților bărbatului, acolo unde este înregistrată adresa juridică a companiei pe care o administrează în prezent, a fost pusă gaj la Banca Socială în schimbul unui credit de 760 de mii de lei. Între timp, creditul a fost stins.

Am încercat să discutăm repetat despre mașina incendiată și cu directorul de atunci al firmei Klassika Force, Igor Bodorin. Toate telefoanele mobile ale acestuia sunt însă acum deconectate. Acum un an, când am pornit această investigație, Bodorin ne declara însă următoarele despre acest incident:

„Nici măcar nu ne-au anunțat ce documente urmează să transportăm. Ne-au spus că e vorba despre niște acte pe care trebuie să le ducem în arhivă la o filială din Hâncești. Ne gândeam că e vorba despre niște hârtii fără mare valoare, de aceea nici nu am trimis o mașină specială. Documentele au fost încărcate într-un microbuz vechi pe care îl utilizăm de obicei pentru lucrări tehnice. Șoferul nu era înarmat”, Igor Bodorin, șeful Klassika Force

Amintim că Bodorin a fost și membru al Consiliului de Administrație a Unibank. Pentru administrarea defectuoasă a băncii, Bodorin a fost amendat în 2015 de Banca Națională cu aproape jumătate de million de lei.

Înn oiembrie 2014, din Banca de Economii, Banca Socială și Unibank au fost scoase credite în valoare totală de peste 25 de miliarde de lei. O parte din acești bani au fost folosiți pentru așa-zisul carusel al creditelor neperformante. Dar cea mai mare parte din bani, peste 13,7 miliarde de lei, au dispărut fără urmă.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.