/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 798: Sânge la Odesa, ordinul lui Șoigu și îndemn din SUA! Rusia se laudă cu o lovitură grea

/VIDEO/ O educatoare - filmată cum agresează fizic copiii de la un Centru de reabilitare socială din Capitală

missing
24 noiembrie 2020, ora 20:46

Un nou scandal, la un centru de reabilitare a copiilor din Capitală. Mai exact, este vorba despre Casa Gavroche, acolo unde o educatoare a fost filmată cum strigă la copii, iar când își pierde răbdarea, utilizează și forța fizică, ca să-i impună să facă curat. Într-un alt video, un adolescent, aflat aproape în stare inconștientă, îi roagă pe angajați să nu-i pună injecții. Am mers cu acste imagini la administrația centrului, iar directoarea nici nu a negat că așa ceva se întâmplă. Între timp, Direcția pentru protecția drepturilor copilului a inițiat o anchetă de serviciu.

„Ai luat și ai strâns! Fă curat! – Nu e al meu. – Ai strâns”!

În imaginile trimise pe adresa TV8 de către o fostă angajată a Centrului se vede cum educatoarea îi spune unei fete, pe un ton ridicat, să facă curat în cameră, iar după ce își pierde răbdarea, se apucă să o pălmuiască. Între timp, se aude cum cineva pe fundal râde”.

„Am mers să cerem explicații de la administrația Centrului, întrucât instituția se află în carantină din cauza a două cazuri de covid, confirmate printre copii, am discutat doar la ușă, fără a trece pragul. Directoarea nu s-a arătat mirată când a văzut imaginile”.

NINA DODON, DIRECTOARE INTERIMARĂ: „Uitați-vă, sunt recente aceste video. O cunosc pe doamna. S-a făcut anchetă de serviciu, azi o să vină după masă. – Cine e doamna? – Pedagog de noapte. Da, eu sunt de acord, mă rog… Este”.

Într-un alt video, un adolescent, aflat aproape în stare inconștientă, îi roagă pe angajați să nu-i pună injecții. Femeia care ne-a trimis imaginile ne-a spus că acesta este certat cu legea și consumă droguri.

„Mie nu-mi trebuie nicio injecție, nu fac și gata. – Uită-te la mine! – Nu”.

Și directoarea ne-a zis că injecțiile trebuiau să fie puse de medicii de pe ambulanță, care au venit să-i acorde primul ajutor. În pofida comportamentului său, acesta însă continuă să trăiască în același centru, unde sunt adăpostiți copii mult mai mici.

NINA DODON, DIRECTOARE INTERIMARĂ: „Medicii acordă primul ajutor, dar el refuză. Pedagogii insistă ca să-l ia ambulanța, să nu rămână pe noapte”.

Mai mult, fosta angajată a povestit jurnalistei TV8 că educatorii din Centru nu-și exercită atribuțiile de serviciu și, practic, lasă copiii în voia sorții.

„Majoritatea copiilor nu pot citi și scrie, nu cunosc cum să se comporte în public, iar pedagogii, de ani de zile, se ocupă doar de supravegherea lor. Despre educație, cultivarea valorilor nici nu au auzit. Unii pedagogi chiar le cumpără țigări minorilor, pentru ca aceștia să nu le facă probleme”, ne-a scris doamna într-un mesaj.

Responsabilii de la Direcția pentru protecția drepturilor copilului ne-au spus că deja investighează cazul și au asigurat copiii cu consiliere psihologică.

ZINAIDA MICLEUȘANU, ȘEFA DIRECȚIEI PROTECȚIA DREPTURILOR COPILULUI: „Persoanele implicate în agresiune asupra copiilor sunt oprite din activitate pe perioada demarării anchetei de serviciu. Oricum, este un manager schimbat. Practic, angajații din serviciu sunt înlocuiți, angajați în baza competențelor”.

Acesta nu este primul caz de violență atestat la Casa Gavroche, care a ajuns în atenția presei. Anterior, a fost eliberat din funcție chiar managerul instituției, după ce, pe rețelele sociale, au apărut mai multe secvențe video în care un copil era agresat fizic și verbal de către unul din educatori.

“Casa Gavroche” din sectorul Râșcani al Capitalei găzduieşte temporar copii aflaţi în situaţii de risc. Aceştia frecventează instituţii de învăţământ obişnuite, iar la Centru beneficiază de mâncare, haine şi tot de ce au nevoie. Acum acolo se află 20 de minori.

Reporter: Diana Popa
Imagine: Sergiu Ciubaru

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram