În timp ce președintele în exercițiu, Igor Dodon, merge prin localitățile din țară unde l-au votat masiv, pentru a mulțumi pentru susținere, o bună parte dintre oamenii din satul său de baștină, Sadova, Călărași, regretă că acesta a pierdut fotoliul prezidențial. Ei dau vina pe votul fără precedent din diasporă, chiar dacă Dodon a pierdut alegerile și acasă.

„- S-a amestecat diaspora asta și de atâta a pierdut Igor Dodon. Dacă nu se amesteca diaspora, Igor Dodon câștiga. – Dar diaspora tot sunt cetățenii noștri.  -Sunt ai noștri, dar de ce nu vin să trăiască în Moldova? Răcnesc că vrem să venim acasă, dar nu vin. 01,05-1,10 Panoul astă cu Igor Dodon o să-l ținem până vom muri.”

„Diaspora e cea mai cinstită și la urmă a iești, că a fot cumpărată. De ce cineva își bate joc de copiii de peste hotare?”

„- A pierdut el singur, a greșit adresa. – Unde a greșit? – Peste tot. Când ajungi acolo împărat, se flutură mințile, trebuie să te uiți în pământ, să vezi cum o ducem noi.”

Totuși, pe unii sadoveni i-a bucurat nespus de mult faptul că Maia Sandu, prima femeie președinte din istoria Republicii Moldova, a fost aleasă cu un scor zdrobitor.

„Mai degrabă conduce o femeie. Ea e deșteaptă, a fost prin țări străine, ei și Dodon…”

Pe alții, însă, acest lucru i-a întristat.

„- Bun sau rău, dar iată a făcut ceva în sat. Dar domnișoara asta ce o să facă? Un bărbat mai fură, mai învârtește, dar face și pentru sat. – O femeie nu poate fura? – Cum am înțeles pe ecranele astea, vrea să închidă școlile, spitalele.”

„Bineînțeles că ne-am întristat. E consăteanul nostru, om ca oamenii.”

În turul doi al scrutinului prezidențial, în satul său de baștină – Sadova, Călărași, Igor Dodon a obținut 622 de voturi, cu 140 mai mult ca Maia Sandu, care a luat 482 de voturi. Pe 15 noiembrie au ieșit la vot, în număr record, moldovenii din diaspora – peste 260 de mii, pe care Dodon i-a calificat drept „electorat paralel”. Voturile lor au mers în proporție covârșitoare către Maia Sandu. Lidera PAS a câștigat alegerile prezindețiale, fiind votată de 57,72% la sută din cetățenii cu drept de vot, în timp ce pentru Igor Dodon au optat 42,28 la sută.

REPORTER: Natalia GHEȚU
IMAGINI: Tudor BIGU

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!