/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

/VIDEO/ Regretele de la Sadova. Ce spun consătenii lui Igor Dodon despre înfrângerea lui în prezidențiale

missing
24 noiembrie 2020, ora 07:00

În timp ce președintele în exercițiu, Igor Dodon, merge prin localitățile din țară unde l-au votat masiv, pentru a mulțumi pentru susținere, o bună parte dintre oamenii din satul său de baștină, Sadova, Călărași, regretă că acesta a pierdut fotoliul prezidențial. Ei dau vina pe votul fără precedent din diasporă, chiar dacă Dodon a pierdut alegerile și acasă.

„- S-a amestecat diaspora asta și de atâta a pierdut Igor Dodon. Dacă nu se amesteca diaspora, Igor Dodon câștiga. – Dar diaspora tot sunt cetățenii noștri.  -Sunt ai noștri, dar de ce nu vin să trăiască în Moldova? Răcnesc că vrem să venim acasă, dar nu vin. 01,05-1,10 Panoul astă cu Igor Dodon o să-l ținem până vom muri.”

„Diaspora e cea mai cinstită și la urmă a iești, că a fot cumpărată. De ce cineva își bate joc de copiii de peste hotare?”

„- A pierdut el singur, a greșit adresa. – Unde a greșit? – Peste tot. Când ajungi acolo împărat, se flutură mințile, trebuie să te uiți în pământ, să vezi cum o ducem noi.”

Totuși, pe unii sadoveni i-a bucurat nespus de mult faptul că Maia Sandu, prima femeie președinte din istoria Republicii Moldova, a fost aleasă cu un scor zdrobitor.

„Mai degrabă conduce o femeie. Ea e deșteaptă, a fost prin țări străine, ei și Dodon…”

Pe alții, însă, acest lucru i-a întristat.

„- Bun sau rău, dar iată a făcut ceva în sat. Dar domnișoara asta ce o să facă? Un bărbat mai fură, mai învârtește, dar face și pentru sat. – O femeie nu poate fura? – Cum am înțeles pe ecranele astea, vrea să închidă școlile, spitalele.”

„Bineînțeles că ne-am întristat. E consăteanul nostru, om ca oamenii.”

În turul doi al scrutinului prezidențial, în satul său de baștină – Sadova, Călărași, Igor Dodon a obținut 622 de voturi, cu 140 mai mult ca Maia Sandu, care a luat 482 de voturi. Pe 15 noiembrie au ieșit la vot, în număr record, moldovenii din diaspora – peste 260 de mii, pe care Dodon i-a calificat drept „electorat paralel”. Voturile lor au mers în proporție covârșitoare către Maia Sandu. Lidera PAS a câștigat alegerile prezindețiale, fiind votată de 57,72% la sută din cetățenii cu drept de vot, în timp ce pentru Igor Dodon au optat 42,28 la sută.

REPORTER: Natalia GHEȚU
IMAGINI: Tudor BIGU

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram