Primarii din mai multe localități ar fi fost sunați de către organele de forță și descurajați să participe la protestul de mâine în legătură cu împotrivirea plafonării taxelor locale. Despre aceasta a declarat Directorul executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) Viorel Furdui.

„În legătură cu acțiunile de protest organizate de CALM pe data de 27 noiembrie, împotriva plafonării taxelor locale, vin tot mai multe semnale despre implicate organelor de forță pentru a descuraja participarea primărilor la acest eveniment. Primarii sunt sunați de către reprezentanții INP și SIS. Organele de forță sună primarii și se interesează dacă primarii vor participa la acțiunile de protest”, a declarat Viorel Furdui.

Amintim că, un grup de primari de sate și orașe din Republica Moldova anunță că vor ieși mâine, 27 noiembrie, la protest. Funcționarii publici sunt nemulțumiți de proiectul bugetului pentru anul 2021, pe care îl propune Guvernul. În special, primarii se referă la plafonarea taxelor, care este prevăzută în proiect.

Aleșii locali consideră că astfel vor fi aduse prejudicii enorme comunităților locale, se va încălca Constituția Republicii Moldova, autonomia locală și prevederile acordurilor internaționale. În opinia lor, în rezultatul acestor modificări, nu cetățenii vor avea de câștigat, nici mediul de afaceri, dar unele grupuri de interese obscure.

„Această plafonare este o încălcare gravă a autonomiei locale, a tuturor prevederilor asumate, angajamentelor Republicii Moldova privind democrația locală, descentralizarea și consolidarea autonomiei locale”, susțin primarii.

Funcționarii susțin că vor organiza o acțiune de protest prin care vor îndemna deputații să nu voteze o asemenea prevedere în proiectul bugetului pentru anul viitor. „Când autoritățile centrale, la acea mică-mică autonomie locală, taxele locale, își permit să vină cu anumite plafonări, noi cei din administrația publică locală solicităm o acțiune a autorităților centrale să nu-și asume această plafonare a taxelor”, au menționat funcționarii publici în cadrul unei conferințe de presă.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!