/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Parlamentul a respins propunerea evaluării externe a judecătorilor și procurorilor din Moldova

26 noiembrie 2020, ora 17:19

Inițiativa ca judecătorii și procurorii din Republica Moldova să treacă o evaluare externă, idee care se vehiculează de mult timp în spațiul public, nu a fost susținută astăzi în Parlament. Amentamentul propus la proiectul Strategiei privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției a acumulat doar 38 dintre voturile deputaților și, astfel nu a fost susținut. 

Autorul amendamentului, deputatul PAS Sergiu Litvinenco a declarat că susținerea acestei inițiative era o condiție a susținerii proiectului Strategiei în ansamblu. De aceea, fracțiunea PAS nu a votat pentru acest proiect în ansamblu.

Respingerea de facto a mecanismului, înseamnă păstrarea status-quo-ului în justiție. Adică, lucrurile vor degrada așa cum au degradat până în prezent”, a declarat Litvinenco într-o luare de cuvânt.

„Reieșind din votul acordat, rezultă că deputaţii lui Dodon şi Şor se tem de acest mecanism, de aceea au blocat singura posibilitate reală de a curăţa sistemul de justiţie corupt. Prin votul de azi, ei au aruncat la gunoi mandatul a aproape un milion de oameni! De facto, avem o guvernare care exercită puterea de stat în numele unui personaj alungat de la puterea prin votul poporului. Iar asta nu este altceva decât uzurparea puterii de stat în sensul art. 2 din Constituţie!”, a menționat acesta ulterior.

Și deputatul Platformei DA Dinu Plângău a menționat că fracțiunea pe care o reprezintă pledează pentru evaluarea extraordinară a judecătorilor și propcurorilor sub aspectul de integritate. De asemenea, fracțiunea partidului nu a susținut strategia.

Deputatul socialist Vasile Bolea a menționat în ședința Parlamentului că prioritară este consolidarea capacităților instituțiilor din Republica Moldova în domeniul justiției, dar nu evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor. Potrivit lui, prin această propunere a lui Litvinenco s-a pus accentul pe partea politică a lucrurilor, dar nu cea juridică. Vasile Bolea a mai menționat că evaluarea judecătorilor trebuie să fie lăsată pe seama Consiliului Superior al Magistraturii. „Este altceva că acolo casta judecătorilor activează din punct de vedere corporativist și aici trebuie să facem regulă, dar să le dăm posibilitatea judecătorilor onești să organizeze Adunarea Generală a Judecătorilor, să determine cine merită să-i reprezinte în CSM”, a menționat Bolea.

Și colegul său Grigore Novac a declarat că deputații Sergiu Litvinenco și Dinu Plîngău au susținut prin votul lor în Comisia juridică numiri și imunități această Strategie, iar astăzi tot ei au renunțat la votul lor și în cadrul ședinței Parlamentului deja nu au votat strategia din domeniul justiției. „Ba mai mult ca atât, Litvinenco a propus un amendament prin care insista ca evaluarea judecătorilor să fie făcută din exterior, adică din afara țării… Cine și de unde sunt acești evaluatori, cei de la PAS-ul Maiei Sandu nu vreau să ne spună, însă este cert un lucru, că aceste acțiuni vin să submineze din suveranitatea țării și din independența justiției”, a scris Novac pe o rețea de socializare.

Strategia pentru asigurarea independenței și integrității în sectorul justiției pentru anii 2021-2024 și Planul de acțiuni pentru implementare au fost aprobate de Parlament, în ședința plenară de astăzi. După mai multe ore de dezbateri, proiectul Strategiei a fost aprobat cu voturile a 49 de deputați din cei 87 prezenți în sală.

/DOC/ Strategia pentru asigurarea independenței și integrității în sectorul justiției pentru anii 2021-2024, aprobată de Parlament

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram