/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa, prognoză sumbră și acord NATO privind sistemele antiaeriene pentru Ucraina

/VIDEO/ Curte Constituțională a decis! Statul trebuie să-i asigure cu pensii și pe militarii plecați peste hotare

missing
26 noiembrie 2020, ora 11:17

Curtea Constituțională a Moldovei a declarat neconstituțional articolul 60, Plata pensiei la plecare în străinătate, din Legea asigurării cu pensii a militarilor și a persoanelor din organele afacerilor interne și din cadrul Inspectoratului General de Carabinieri. 

Articolul prevede că nu se stabilesc pensii militarilor, persoanelor din corpul de comandă și din trupele organelor afacerilor interne, precum și funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare și din cadrul Inspectoratului General de Carbonieri și nici familiilor acestora care au plecat în străinătate pentru domiciliere permanentă.

De asemenea, articolul prevede că pensiile stabilite persoanelor indicate înainte de a pleca în străinătate pentru domiciliere permanentă li se plătesc anticipat pe șase luni, începând cu luna următoare celei în care beneficiarul a fost scos din evidență în localitatea de domiciliu, cu sistarea pensiei pe toată perioada aflării pensionarului peste hotare.

Decizia Curții vine după o sesizare depusă în acest sens de către avocatul poporului Mihail Cotorobai. Ombudsmanul spune că a fost sesizat de către un fost militar care a solicitat intervenția în soluționarea problemei legate de transferul pensiei sale din Republica Moldova în România.

Anterior, avocatul poporului spune că a propus Ministerului Sănătății Muncii și Protecției Sociale să excludă prevederea prin care se restricționează dreptul la pensie pentru persoanele care cad sub incidența acestei legi, în cazul în care pleacă în străinătate pentru domiciliere permanentă, însă această propunere nu a fost susținută.

Cei de la minister, potrivit ombudsmanului și-au justificat decizia prin faptul că această modificare necesită mijloace financiare suplimentare în buget, fapt cu care nu a fost de acord avocatul poporului, or în condițiile în care persoanele care întrunesc condițiile acestei legi rămân să locuiască pe teritoriul Republicii Moldova li se stabilește și achită pensia respectivă, mijloace financiare în acest scop fiind planificate.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram