Recent, într-un lot cu hrișca importată din Rusia au fost depistate reziduuri care depășesc de 57 de ori norma admisă, potrivit Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor. Despre aceasta ANSA a comunicat Rosselkhoznadzorului.

„Potrivit autorității competente din Republica Moldova, în loturile de hrișcă exportate de patru întreprinderi din regiunile Kursk, Leningrad, Bryansk și Voronezh, a fost depășit nivelul maxim admis de glifosat de pesticide, stabilit prin Decretul Guvernului Republicii Moldova nr.1191 din 23 decembrie 2010. Deci, într-una dintre părți norma a fost depășită de 57 de ori”, se arată într-un comunicat al Rosselkhoznadzorului.

Prin urmare, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor din Republica Moldova a cerut Rosselkhoznadzorului să ia măsuri pentru a exclude astfel de cazuri în viitor. Departamentul rus a lansat o anchetă.

Pentru referință: glifosatul este un erbicid sistemic neselectiv utilizat pentru combaterea buruienilor, în special a plantelor perene. Acesta ocupă primul loc în rândul erbicidelor din lume în ceea ce privește producția. Potrivit mai multor studii, pesticidul poate fi periculos pentru oameni, poate provoca cancer, anomalii genetice, perturbări hormonale și infertilitate.

Tiametoxamul este eficient în combaterea dăunătorilor insectelor, dar toxici pentru albine și persistă mult timp în mediu. Riscurile morții în masă a albinelor au determinat Uniunea Europeană și alte câteva țări să restricționeze utilizarea acestuia.


Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!