/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Contra plafonării taxelor locale: Mai mulți primari au organizat un protest față de intenția Guvernului 

27 noiembrie 2020, ora 21:17

Zis și făcut. După ce, ieri, au anunțat că vor ieși la protest, dacă Guvernul nu renunță la ideea de a plafona taxele locale, astăzi, în jur de 50 de primari, și-au manifestat nemulțumirea în fața Ministerului Finanțelor și a Guvernului. Se întâmplă după ce premierul Ion Chicu a anunțat, luni, că Executivul intenționează să adopte o astfel de măsură, pentru a proteja businessul de unele decizii nu tocmai inspirate ale  autorităților publice locale.

Reprezentanții Congresului Autorităților Locale din Moldova s-au arătat nemulțumiți de prevederea care se regăsește în proiectul politicii bugetar-fiscale și vamale și care stabilește plafonarea, spre micșorare, a taxelor locale, pe care administrațiile locale le vor putea încasa de la agenții economici, care activează pe teritoriile lor. Aceștia susțin că funcționarii din capitală nu cunosc situația mai bine decât ei, pentru a elabora astfel de norme legale.

TATIANA BADAN, PRIMAR, SATUL SELEMET, CIMIȘLIA, PREȘEDINTE CALM: Suntem nemulțumiți de faptul că acest proiect nu a fost consultat cu autoritățile publice locale. Nu a fost prezentată o analiză amplă prin care noi am putea să vedem care sunt motivele pentru această plafonare a taxelor locale”.

 Conform primarului comunei Bălășești, raionul Sângerei plafonarea taxelor locale va fi doar un impediment pentru o viitoare dezvoltare a localității sale.

ELENA NEAGA, PRIMAR, COMUNA BĂLĂȘEȘTI, SÂNGEREI: Consider că primarii trebuie susținuți și să fie descentralizate primăriile, dar nu centralizate și să fim sub jugul cuiva, punându-ne doar piedici”.

La scurt timp, în fața protestatarilor a ieșit Secretarul de Stat, Dorel Noroc. El a venit cu propunerea de a discuta, la Ministerul Finanțelor, nu doar despre propunerea de plafonare a taxelor, dar și multe alte inițiative, care, în opinia sa, ar îmbunătăți autonomia decizională și financiară a autorităților locale. Totuși, el a ținut să sublinieze că decizia finală nu aparține Ministerului Finanțelor.

DOREL NOROC, SECRETAR DE STAT, MINISTERUL FINANȚELOR: Propunerea Ministerului Finanțelor, va fi pe masa Guvernului. Guvernul urmează să aprobe această hotărâre, iar decizia finală o ia Parlamentul Republicii Moldova, ca formă legislativă în Republica Moldova”.

 După ce au manifestat în fața Ministerului Finanțelor, protestatarii au mers și au scandat și în fața Guvernului.

VALENTINA BUZU, PRIMAR, SATUL PERESECINA, ORHEI: Soluționarea este una de a permite autorităților publice locale, consiliilor locale și primarului de a stabili taxele în corespundere cu realitățile din localități”.

ALEXEI BUSUIOC, MEMBRU CALM: Revenirea dintâi la varianta zero, așa cum a fost până acum, să nu atingă întrebarea aceasta și prin negocieri, pentru că noi avem o expertiză foarte bună la CALM”.

Aceasta este cea de-a patra încercare a autorităților centrale de a plafona taxele locale. În 2014, Înalta Curte a declarat neconstituționale prevederile legislative prin care autoritățile de atunci încercau să implementeze un proiect similar.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram