Curtea de Apel Chișinău a început examinarea contestației, depusă de soția unuia dintre cei șapte profesori turci, expulzați din Moldova în septembrie 2018. Femeia consideră că fostul director SIS, Vasile Botnari, cel care, în opinia Procuraturii Generale, este singurul vinovat de expulzarea ilegală a profesorilor turci, a primit o pedepsă prea blândă pentru fapta sa. La ședință a fost prezent și Vasile Botnari, care spune că a achitat toate amenzile și prejudiciile cauzate în acest caz. Chiar și așa, reclamanta solicită instanței să facă dreptate și să-i pedepsească așa cum se cuvine pe toți cei vinovați. 

Botnari a fost scurt în declarații. Mai mult, acesta s-a arătat deranjat de întrebările noastre și a manifestat un comportament agresiv.

În fața Curții de Apel, pe Vasile Botnari îl aștepta o Șkoda. Acesta a urcat pe bancheta din spate, iar mașina a plecat în mare grabă.

La ședință a venit și Galina Tufekci, soția cetățeanului turc Feridun Tufekci, condamnat la șapte ani și jumătate de închisoare, în Turcia, cea care a depus contestația la Curtea de Apel. Femeia a solicitat instanței să fie parte a procesului în calitate de victimă a acțiunilor ilegale întreprinse de fostul șef SIS.

GALINA TUFEKCI, SOȚIA PROFESORULUI TURC: „Ne dorim ca procesul să fie public. În cazul dat, eu vorbesc în numele meu, dar și în interesele soțului și sper că justiția, în Moldova, va triumfa. Acesta este cel mai mare vis al nostru: să revină”.

Femeia susține că nu a fost înștiințată despre inițierea unei cauze penale, despre rezultatele investigațiilor sau despre condamnarea lui Vasile Botnari. Pentru a-și face dreptate, ea și-a angajat și un avocat, care a ajutat-o să dpună contestația la Curtea de Apel. Potrivit avocatului, următoarea ședință a fost programată la mijlocul lunii februarie. Atunci, ar urma să fie examinată cererea de obținere a accesului la materialele din dosar. Acesta a venit și cu unele obiecții la procurorul de caz.

SINCRON: VADIM VIERU, AVOCAT: Chiar dacă ar trebui, formal, să fim în aceeași barcă, mă refer aici la procurorul de caz, dumnealui a obiectat că doamna Tufecki nu ar avea, în genere, niciun drept să depună cerere de apel. Cred că este un fapt care prezintă interes public și care expune foarte clar poziția Procuraturii Generale”.

 Solicitată de TV8 pentru comentarii, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, Maria Vieru a declarat că instituția respinge acuzațiile. Acum două luni, Procuratura Generală anunța că a pornit o anchetă de serviciu în privința procurorului de caz care, deși a calificat sentința lui Botnari ca fiind blândă și a solicitat 3 ani de închisoare, nu a contestat-o. În luna septembrie, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a anunțat, la mai bine de o lună de la emiterea sentinței, că Vasile Botnari, fostul șef al SIS din perioada expulzării din Republica Moldova a celor 7 profesori turci de la liceul Orizont din Capitală a fost condamnat la închisoare cu suspendare.

SINCRON: ALEXANDR STOIANOGLO, PROCUROR GENERAL: „Fostul șef de la SIS, Vasile Botnari, a fost condamnat în dosarul expulzării profesorilor turci. Sentința a fost pronunțată aproximativ acum o lună. Nu sunt gata să spun. A achitat 125 mii de euro. Este compensația pe care a achitat-o profesorilor turci”.

La fel, potrivit lui Alexandr Stoianoglo, Vasile Botnari a achitat 380 de mii de lei și pentru avionul cu care au fost transportați profesorii turci. Nu se cunoaște însă care este proveniența banilor achitați de Botnari, întrucât declarația sa de avere nu poate fi găsită pe site-ul oficial al Autorității Naționale de Integritate. Reprezentanții instituției ne-au cerut o solicitare în scris.

 O săptămână mai târziu, Judecătoria Chișinău a publicat extrasul din setința de condamnare a fostului șef SIS, Vasile Botnari. Astfel, potrivit documnentului, Botnari s-a ales doar cu o amendă în valoare de 88 de mii de lei și privarea dreptului de a ocupa funcții publice timp de 5 ani, fiind recunoscut vinovat de expulzarea celor 7 cetățeni turci. În dimineața zilei de 6 septembrie 2018, șapte angajați ai rețelei de licee „Orizont” au fost reținuți în timp ce ieșeau din casă, pentru a merge la serviciu, și transportați la Aeroportul Chișinău, acolo unde îi aștepta un avion, plătit de SIS, pentru a-i duce în țara lor de origine, Turcia. SIS declara atunci că cei șapte cetățeni turci ar avea legături cu o grupare islamistă, condusă de clericul Fethullah Gülen, aflat de mai mulți ani în auto-exil în SUA, din cauza relației sale tensionate cu președintele Turciei, Recep Erdoğan.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!