/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Bombe de ultimă generație și alerta ISW. Ucraina a retras tancurile Abrams de pe linia frontului

/VIDEO/ Prețuri mai mari. Încălțămintea și articolele vestimentare sunt tot mai scumpe pe piață

missing
27 noiembrie 2020, ora 08:00

Prețurile articolelor vestimentare au crescut cu aproape 6 la sută, în luna octombrie, potrivit Biroului Național de Statistică. Vânzătorii spun că, și în luna noiembrie, se atestă aceeași tendință, în special la hainele și încălțămintea de iarnă. Astfel, prețul per articol s-a majorat cu 50 sau chiar cu peste 100 de lei spun comercianții. Cumpărătorii nu sunt mulțumiți deloc de acest lucru și speră că vor putea beneficia de reduceri, deoarece pandemia le-a cam golit buzunarele spun ei.

Deoarece iarna calendaristică este la doar câteva zile distanță, mulți locuitori ai capitalei colindă magazinele și piețele din oraș în căutare de haine și încălțăminte caldă. Unii nu vor să cheltuiască mulți bani pe articole de sezon, deoarece, spun ei, pandemia le-a cam subțiat portofelul, iar atunci când compară prețurile cu cele din anii trecuți se sperie și mai amână shopping-ul.

– Prețurile sunt așa și așa. Cam scump dar se poate. – Cum credeți, din cauza pandemiei s-au ridicat prețurile? – Sigur că s-au ridicat, pentru că de lucru nu este și nouă ni se pare totul scump.

– E scumpușor, dar ce să facem, trebuie să ne îmbrăcăm. – Ați început deja să vă luați haine pentru iarnă? – Da, cât de puțin. – Cam cât cheltuiți pe iarnă să vă îmbrăcați? – Scump, foarte scump.

CĂTĂLINA GRAUR, REPORTERĂ TV8: „Comercianții spun că, în acest an, prețul unei scurte s-a ridicat cu aproximativ 50 de lei. Vânzătorii susțin, însă, că nu pot scădea prețurile, deoarece și costul devamării articolelor vestimentare a crescut.”

MARIA, VÂNZĂTOARE: „Foarte slab, dacă săptămâna trecută ceva se mai vindea, acum foarte slab. Două – trei unități pe zi maximum. Prețurile comparativ cu anul trecut? – Foarte scumpe, cu 20% mai scump.

– Cum vă merg vânzările în această perioadă? – Foarte slab, din cauza la pandemiei, lumea nu are bani, iar noi nu avem vânzări.
– E foarte greu, vânzări nu-s. Musca 00.11-00.14 Devămarea la haine e foarte scumpă, foarte scumpă. Dacă o pereche de pantaloni costau până la 20 de lei devămarea, acum costă 80 de lei devămarea. Da cumva ați ridicat și prețurile la haine? – Clar, toți au ridicat prețurile. După devămare, s-a ridicat cu 60 de lei, s-au ridicat așa și prețurile la haine, cu 60, 100, care și cum.

Alți vânzători nu recunosc, însă, că nu au ridicat prețurilechiar dacă majoritatea au făcut-o.

– Cum au fost așa și sunt, de 5 ani de când lucrez, cum au fost prețurile așa și sunt: nici mai mari, nici mai mici.
– Prețurile sunt accesibile, față de magazine. La noi prețurile sunt foarte normale, dar cumpărători nu sunt. Nu prea au bani, lumea nu dispune de așa sume de bani, fiindcă cu salariile noastre și pensiile mici desigur că nu este.

Responsabilii de la Agenția pentru Protecția Consumatorului și Supravegherea Pieței spun că nu pot reglementa nicidecum prețurile de pe piață. De aceea, ei îndeamnă consumatorii să fie precauți, atunci când merg la cumpărături și să facă o analiză comparativă între prețuri, fiind în drept să ceară unele explicații de la comercianți.

IVAN MATEESCU, ȘEF DIRECȚIE DIN CADRUL APCSP: „În situația respectivă, Agenția, făcând așa o analiză preventivă și ținând cont de faptul că pe piață se apropie unele sărbători anuale, observăm că produsele vestimentare, din punctul de vedere al Agenției, au un preț foarte majorat.”

Totodată, responsabilii de la Agenția pentru Protecția Consumatorului și Supravegherea Pieței îndeamnă cumpărătorii să fie atenți nu doar la prețul articolelor vestimentare, dar și la calitatea sau defectele pe care le pot avea hainele sau încălțămintea.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram