Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” recomandă autorităților retragerea măsurii ce prevede plafonarea taxelor locale pentru anul 2021 și pregătirea unor măsuri, împreună cu Autoritățile Publice Locale (APL), de asigurare a stabilității mediului de afaceri pentru anul 2022. 

„Implicațiile în regimul de taxe au un caracter complex care afectează mediul de afaceri, nivelul de finanțare a APL-urilo, precum și raporturile politice și administrative dintre nivelul central și local. Prin urmare, orice intervenție în sistemul de taxe, inclusiv cel local, nu poate avea loc fragmentar, fără a ține cont de întreg spectrul de implicații. În al doilea rând, nu este bine ca modificările să aibă loc de pe poziție de forță, ci să se bazeze pe o colaborare și cooperare cu APL-urile, pentru a găsi cea mai bună soluție. De asemenea, în acest context este bine să se pornească de la premisa ca politicienii și administrațiile de la nivel local sunt la fel de responsabile ca și cele de la nivel central”, se arată într-un comunicat al Expert-Grup.

Precizăm că, prim-ministrul Ion Chicu a declarat ieri, 27 noiembrie, că Guvernul va remite în Parlament proiectul care prevede plafonarea taxelor locale și va insista pe aprobarea lui.

„Guvernul va remite în Parlament proiectul care prevede plafonarea taxelor locale. Și va insista pe aprobarea lui. Orice speculație politică ieftină la acest capitol, e scumpă (pentru economie și investitori). Atragerea investitorilor pe cele 18 platforme industriale din raioane, dar și în celelalte localități ale țării, nu este posibilă fără o previzibilitate clară în materie de taxe și impozite”, a menționat Chicu într-un mesaj pe o rețea socială.

Ieri, 27 noiembrie, un grup de primari din sate și orașe din Republica Moldova au protestat în fața Ministerului de Finanțe. Funcționarii publici sunt nemulțumiți de proiectul bugetului pentru anul 2021, pe care îl propune Guvernul. În special, primarii se referă la plafonarea taxelor, care este prevăzută în proiect.

Primarii sunt indignați de prevederea care se regăsește în proiectul politicii bugetar-fiscale și vamale și care stabilește plafonarea, spre micșorare, a taxelor locale, pe care administrațiile locale le vor putea încasa de la agenții economici, care activează pe teritoriile lor. Aceștia susțin că funcționarii din capitală nu cunosc situația mai bine decât ei, pentru a elabora astfel de norme legale.

Pe de altă parte, Comunitatea de afaceri din Republica Moldova a susținut inițiativa de a plafona taxele locale. Potrivit Comunității de afaceri, noua măsură are drept scop asigurarea previzibilității și predictibilității activității de întreprinzător.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!