/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Bombe de ultimă generație și alerta ISW. Ucraina a retras tancurile Abrams de pe linia frontului

/VIDEO/ Foști deținuți cu visuri mari. Câțiva deținuți se implică în activități de voluntariat la Necropola de animale din Chișinău

missing
28 noiembrie 2020, ora 20:10

Dincolo de poveștile triste pe care le au în spate și anii grei de detenție, foștii deținuți care au fost eliberați de câteva zile sau luni, vor cu tărie să-și clădească o viață obișnuită și să lase în urmă trecutul. Se implică în acțiuni de voluntariat, lucrează în folosul comunității și așteaptă cu nerăbdare să fie angajați în câmpul muncii.

Este vorba de peste 100 de foști deținuți, care prin intermediul unui program social sunt îndrumați pe calea cea dreaptă, iar astăzi i-am surprins pe unii din ei în activități la Necropola de animale din Chișinău.

Ion are 30 de ani, a stat în închisoare 2 ani și jumătate deoarece consuma droguri, iar pentru că se află la libertate deja de 2 luni, prin intermediul Programului social „Share”, a reușit să își găsească și un loc de muncă, unde zice el, va fi chiar manager de vânzări.

ION, FOST DEȚINUT: „Astăzi am venit, ca voluntariat ca să ajutăm câinii fără stăpâni și adăpost, să le facem căsuțe, să-i ajutăm cu ce trebuie, pentru că noi vrem să facem parte din societate, să ajutăm și oamenii și câinii. La moment am venit aici să ajutăm câinii, să fim de folos cu ceva.”

Sunt însă și foști deținuți care sunt doar de două săptămâni la libertate, însă deja au apelat la ajutorul celor din cadrul Programului social „Share” pentru a le oferi momentan un loc de trai, iar ulterior pentru a le găsi un loc de muncă și a-i încadra în alte activități. Așa e și situația lui Andrian, un bărbat de 33 de ani care a fost condamnat pentru furt, consum de droguri și alte infracțiuni. El a stat după gratii tocmai 12 ani.

ANDRIAN, FOST DEȚINUT: „Ce vă motivează să veniți aici să ajutați? – Știți în cadrul proiectului eu am fost ajutat, să mă angajez să îmi găsesc unde să trăiesc și vreau să-mi aduc și eu contribuția să ajut începând cu câinii. Am reușit multe să meditez și am șansa să mă reintegrez”.

Responsabilii de proiect spun că scopul principal al lor este să ajute foștii deținuți să se reintegreze în societate, să se adapteze cât mai rapid la o nouă viață și să li se ofere consiliere psihologică. De asemenea aceștia sunt ajutați în a-și găsi un loc de trai și o activitate. Astăzi au fost aduși la Necropola de câini din Chișinău pentru a se implica în construirea caselor pentru câini, precum și în alte activități.

ANASTASIA RAILEAN, MANAGER RESURSE UMANE ÎN CADRUL PRICETULUI SOCIAL „SHARE”: „Noi îi ajutăm să socializeze, acest proiect este despre persoanele care și-au ispășit pedeapsa sau au învins dependența de droguri, alcool, noi îi ajutăm să se adapteze, să socializeze în societatea noastră.”

Programul social „Share” a reușit să ajute peste 100 de persoane cu trecut compromițător și grupuri defavorizate să-și dezvolte aptitudinile și încrederea în sine, să găsească un loc de muncă, unde se pot dezvolta și prospera.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram