/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Din cauza pandemiei, numărul turiștilor ce aleg să se odihnească peste hotare a scăzut cu 81,5 %

missing
29 noiembrie 2020, ora 08:00

Scădere dramatică în activitatea agențiilor de turism din Moldova. Din cauza pandemiei și restricțiilor impuse de țările lumii, numărul doritorilor de a călători în afara țării a scăzut dramatic, cu peste 80 la sută, comparativ cu anul trecut, arată datele Biroului Național de Statistică. Turoperatorii ne-au mărturisit că valul pandemic le-a dat activitatea peste cap, însă pentru a face față provocărilor, au venit cu oferte avantajoase pentru câteva dintre destinațiile cu undă verde pentru moldoveni. Așa că, stațiunile turistice din Turcia și Egipt s-au bucurat de oaspeți moldoveni și în acest an.

Fiindcă majoritatea țărilor în care turiștii moldoveni călătoreau până acum, au granițele închise, prestatorii de servicii în domeniul turismului ne-au mărturisit că situația este alarmantă.

ION CURMEI, DIRECTOR AGENȚIE DE TURISM: „Lucrăm cu ceea ce avem, pe moment avem tururi în Egipt, dar este prea puțin pentru a menține companiile, de aceea peste 50 la sută din agenții s-au închis, iar cei care lucrează, practic lucrează la limită.”

Dacă unii turiști au avut curajul să călătorească în condiții pandemice, mulți dintre ei au renunțat la această idee.

ION CURMEI, DIRECTOR AGENȚIE DE TURISM: „Cei care doreau dar nu au fost destul de curajoși să riște să meargă, desigur au anulat vacanța pentru anul acesta. Statistica noastră este și mai mică, noi credem că este mai puțin de 10 procente din numărul de turiști care au călătorit anul acesta.”

În acest context, Biroul Național de Statistică a făcut publice datele referitoare la activitatea turoperatorilor, în acest an, de unde observăm că turismul emițător a fost cel mai afectat.

NICOLETA DODON, REPORTERĂ: „Statisticile arată că cei care s-au odihnit peste hotare, în acest an, a scăzut cu 81,5 % față de anul trecut, ceea ce înseamnă că doar 50 de mii de turiști au îndrăznit să călătorească în extern, în intervalul cuprins între lunile ianuarie și septembrie. Pentru comparație, în aceeași perioadă, doar că anul trecut, în străinatate au călătorit 270 de mii de turiști.”

Unica soluție a turoperatorilor a fost să înainteze oferte avantajoase pentru destinațiile cu acces permis turiștilor. Doar acestea le-au salvat cât de cât, activitatea.

NICOLETA DODON, REPORTERĂ: „Potrivit datelor statistice, cea mai solicitată destinație a fost Turcia. Aceasta este urmată de România, Egipt, Ucraina, Emiratele Arabe Unite și Grecia. Preferințele cetățenilor au depins și de restricțiile impuse de fiecare țară în parte.”

Destinația care rămâne cea mai solicitată până în ziua de astăzi este Egiptul. Pe lângă faptul că vremea de acolo ține cu turiștii, aceștia sunt atrași și de ofertele fierbinți propuse de agenții, care încep cu 150 de euro.

ION ALEXA, DIRECTOR AGENȚIE: „Este solicitată această destinație, pentru că e destul de bine pe moment acolo, este încă destul de cald și turiștii noștri care încă nu au reușit să meargă în vacanță în perioada lockdownului și în perioada verii, acum totuși optează să plece.”

Am încercat să luăm legătura cu turiștii moldoveni care se află în Egipt, pentru a afla cum se respectă condițiile în stațiunile hoteliere de acolo, în context pandemic.

Toate punctele de contact frecvent aici din spațiile publice sau comune sunt în permanență dezinfectate, înainte de a intra în restaurant ți se măsoară temperatura, nu ai voie să-ți iei singur mâncare, dar ești deservit, fiecărui oaspete i se oferă un set de tacâmuri împachetat în hârtie.

Pentru amatorii de experiențe exotice, agențiile de turism au pregătit și oferte precum Mexic, Thailanda, Insulele Maldive sau Panama. Așa cum aceste destinații sunt deschise pentru turiști, rezultatul negativ al testului la COVID 19 permite trecerea frontierei.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram