/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

investigații

/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Monopol pe piața publicității stradale din Chișinău? Cine sunt beneficiarii

30 noiembrie 2020, ora 15:24

„Vă atenționez foarte clar, după 31 decembrie, dacă nu se aprobă noile reguli, atunci vă asigur că practic nu va exista publicitate pe teritoriul municipiului Chișinău. Punct”. Așa a sunat ultimatumul rostit de primarul general al capitalei Ion Ceban la ședința de luni a serviciilor Primăriei. Edilul s-a referit la noul Regulament privind plasarea publicității exterioare în Chișinău, care schimbă esențial regulile de joc pe piața publicității. Regulamentul a fost prezentat încă în luna mai și de-atunci se află la faza de dezbateri. Se duce o luptă crâncenă între autorități și agenții economici ce activează în domeniu.

Principala prevedere a proiectului este delimitarea orașului în 3 zone: ultracentrală – unde nu va fi niciun panou cu reclamă, zone cu publicitate restrânsă, unde se vor permite doar unele tipuri de dispozitive publicitare și zona lărgită, spre periferiile oraşului, unde vor putea fi amplasate mai multe panouri. Agenții economici afirmă că Regulamentul nu are criterii bine stabilite pentru delimitarea zonelor, iar anumiți funcționari vor lua deciziile abia la eliberarea autorizațiilor, ceea ce provoacă un risc major de corupție.

GALINA ZABLOVSKAIA, preşedinte Asociaţia Agenţiilor de Publicitate: „Acest nou Regulament nu trebuie adoptat pentru că de facto distruge domeniul, ca parte a pieței noastre industriale. Se distrug toate construcțiile de acoperiș, tot retail-ul trebuie să-și schimbe panotajul, care costă bani mari, se anulează multe brand bookuri ale companiilor internaționale…Noile spații vor fi acordate în baza licitațiilor, condițiile cărora nu sunt nicăieri. Aceasta este din episodul: „prăjește Jora pește. Pește nu-i. Prăjește Jora că pește o să fie”. Când vor fi condițiile tenderelor nu este clar, dar noi vom da licențe în baza licitațiilor. Și nu este prevăzută deloc trecerea la jocul după reguli noi”.

Mai multe puncte din Regulament au fost criticate dur în faza consultărilor publice și de Camera de Comerț Americană din Moldova și de Asociația Businessului European, dar Primăria nu se lasă. Până la aprobarea noilor reguli, s-a apucat de treabă și a demontat sute de panouri publicitare din oraș, unele cu autorizațiile expirate, iar altele cu acte în regulă – motiv fiind renovarea străzilor și trotuarelor, faptul că încurcă traficului sau nu ar fi estetice. La un an de mandat, primarul Ion Ceban s-a lăudat cu această performanță.

ION CEBAN, primar mun. Chișinău:În mai puțin de un an de zile, au fost evacuate peste 1200 de mijloace publicitare din municipiul Chișinău și acest lucru va continua …Absolut nimeni nu a crezut că vom declara război acestor două fenomene urâte din municipiul Chișinău și că vom reuși nu vom declara doar război, chiar dacă avem litigii în instanța de judecată”.

Între timp, pentru a-și salva afacerile, unele companii au propus Primăriei planuri de modernizare a panourilor. De exemplu, un proiect realizat pentru bulevardul Grigore Vieru a și fost acceptat de viceprimarul Victor Chironda, care a dat undă verde la amenajare. Când a fost informat ulterior de Direcția arhitectură că agențiile deja înlocuiesc panourile publicitare pe unele mai mici, Chironda a emis o dispoziție către preturi să evacueze totuși toate dispozitivele. Viceprimarul a refuzat să discute cu noi la subiect.

Comportamentul autorităților le dă de bănuit companiilor publicitare care sunt de părere că se încearcă blocarea activității actualilor jucători de pe piață, pentru a face loc unui singur agent economic care să monopolizeze sectorul reclamelor.

GALINA ZABLOVSKAIA, preşedinte Asociaţia Agenţiilor de Publicitate: „Practic acest domeniu la noi în Chișinău se lichidează. Din punctul nostru de vedere se apără platforma unui oarecare jucător serios. De facto, totul duce către monopolizarea pieței. Și e foarte straniu că Consiliul Concurenței nu reacționează deloc la asta”.

Cine este „jucătorul serios” despre care se vorbește? Toate indiciile duc către renumita companie „Epamedia”, care în 2007 a încheiat un parteneriat cu Primăria, angajându-se să repare stațiile de așteptare a transportului public, iar în schimb să plaseze publicitate în pavilioane. Firma nu și-a respectat obligațiunile și stațiile din Chișinău au ajuns într-o stare jalnică. La început de mandat, Ion Ceban declara că stațiile au fost „acaparate printr-o schemă de Epamedia” și contractul ar trebui reziliat. Din toamnă însă, edilul are altă retorică. Nu mai auzi o vorbă despre Epamedia și anunță că stațiile sunt renovate „cu ajutorul unui agent economic”. Atitudinea s-a schimbat odată cu modificarea proprietarului companiei, care a ajuns în posesia „Moldpresa Grup”. Unul dintre fondatorii firmei a fost anterior decorat de Igor Dodon.

Tranzacția de procurare a Epamedia a avut loc în această vară. Din 2010 și până anul trecut, companias-a aflat în proces de insolvență. În martie 2019, Judecătoria Chișinău, sediul central, a hotărât încetarea procesului de insolvabilitate, constatând că toate creanțele au fost stinse. Compania avea anterior o datorie de 4,3 milioane de euro față de un cetățean român pe nume Costin Ciobanu. În schimbul banilor, bărbatul a acceptat să primească o cotă parte de aproape 99% din capitalul social al Epamedia. Anume acest pachet majoritar l-a cumpărat „Moldpresa Grup”. 1,03% din capitalul firmei au rămas la compania austriacă.

Proprietarii „Moldpresa” nu au vrut să ne dezvăluie câți bani au plătit pentru „Epamedia”, făcând trimitere la condițiile confidențiale ale contractului, dar ne-au spus că scopul principal al investiției ar fi să ajute la modernizarea infrastructurii orașului.

De ce totuși un agent economic ar face investiții într-o companie păguboasă care are doar un contract de parteneriat public-privat cu primăria, ce expiră la finele anului 2021?

ALEXANDER BILINKIS, coproprietar „Moldpresa Grup”: „Noi am avut discuții tehnice cu serviciile Primăriei, Direcția transport, arhitectură, întreprinderea „Lumteh”, despre amplasarea stațiilor mai efectiv și un mod exemplar de îndeplinire a condițiilor contractului de parteneriat public-privat. După asta am desfășurat un concurs de proiecte, am convenit designe-ul nou, am primit reacții pozitive atât de la locuitorii Chișinăului, cât și de la experți și am început să înlocuim stațiile vechi…Desigur, noi nu putem să fim siguri pentru că asta este decizia Primăriei, dor noi sperăm că la prelungirea contractului va fi luat în calcul și lucrul pe care noi îl vom face și investițiile pe care le vom face.

Reprezentanții Primăriei susțin că nu s-au găsit soluții pentru a rezilia contractul de parteneriat public-privat, pentru că ar trebui să întoarcă investițiile firmei și să se judece cu aceasta în Arbitrajul din Viena. Mai mult, admit deja că ar putea prelungi contractul după 2022.

ILIE CEBAN, viceprimar mun. Chișinău: „Dumnealor au afirmat că investițiile vor fi în jur de 50 mil lei pentru a moderniza, a înlocui toate aceste 300 de stații. Dacă dumnealor investesc și au bună credință și noi vedem că într-adevăr sunt înlocuite aceste stații, atunci eu nu văd o problemă de ce nu s-ar prelungi”.

Dacă despre stațiile de așteptare se tot vorbește de la încheierea parteneriatului public-privat, atunci despre un alt element important al contractului s-a tăcut chitic din 2007. „Cutia Neagră” a făcut rost de o copie a documentului în care scrie că Primăria este obligată să pună la dispoziția „Epamedia” 1580 de locații pentru amplasarea unor panouri publicitare mari și 600 de city-light-uri.

„Municipiul se obligă să respecte opțiunea investitorului de amplasare a panourilor în locurile libere sau în cele devenite disponibile după eliberarea locurilor respective de către efectivele Primăriei de suporturile publicitare neautorizate sau eliberarea locurilor de suporturile publicitare ale căror contracte au expirat și nu mai pot fi prelungite”, se mai spune în contractul de parteneriat public-privat.

De aici vin temerile agențiilor că „Epamedia” va acapara piața după demontarea masivă a panourilor la care asistăm acum.Și Consiliul Concurenței a fost sesizat despre posibila tentativă de monopolizare a pieței, dar instituția nu poate interveni deocamdată.

CORNELIA GORINCIOI, șef Direcție concurență neloială, Consiliul Concurenței:Desigur că Consiliul Concurenței a examinat aceste sesizări. Noi monitorizăm oricare piață nu doar piața publicității…La etapa dată, regulatorul stabilește regulile jocului. Conform legii concurenței, autoritatea de concurență acționează ex-post și nicidecum ex-ante în asemenea situații”.

Pe da altă parte, proprietarii „Epamedia” neagă acuzațiile și dau asigurări că mizează pe relații de colegialitate.

ALEXANDER BILINKIS, coproprietar „Moldpresa Grup”: „Noi am informat Primăria că nu intenționăm să utilizăm acest punct din contract. I-am informat și oral și în scris. Nu intenționăm să ne folosim de acest drept. Nu vom instala niciun panou, niciun sity-light. La ziua de azi suntem total concentrați pe investițiile în schimbarea pavilioanelor din stații. ..Mai departe, după modificarea Regulamentului pentru publicitate, dacă vor fi careva licitații și administrația Epamedia va lua decizia că pentru dezvoltarea afacerii este interesant să intre pe acest segment al pieței publicitare, ei vor putea și vor participa la aceste licitații în baza condițiilor generale. Noi suntem parteneri pentru oraș, noi nu vrem careva condiții prioritare și deosebite”.

Revenind la Regulamentul privind publicitatea exterioară pe care se chinuie să-l aprobe Primăria, acesta va favoriza totuși „Epamedia”. De exemplu, pe străzile din „zona ultracentrală” unde vor fi interzise totalmente panourile publicitare, va exista reclamă la stații. Un exemplu în acest sens este strada Albișoara, renovată recent, care are deja 7 stații noi, iar multe sunt în construcție. Câteva au instalate șisity-light-uri cu publicitate. Anterior, pe Albișoara au fost 68 de panouri publicitare, dar erau amenajate haotic, toate fiind demontate.

ILIE CEBAN, viceprimar mun. Chișinău: „Nu vor fi amplasate pe aceste alee centrale sau drumuri magistrale panouri publicitare. – Nici într-un fel de format?- În cazul în care va fi un regulament nou, vor fi definitivate reguli foarte clare și modalitatea, dar nu în formatul în care era”.

Administrator al companiei „Epamedia” este din 11 noiembrie Igor Blanari, fost candidat al Partidului Socialiștilor la alegerile locale din 2019, pentru funcția de primar al satului Budești. Acesta s-a implicat activ și în campania electorală a lui Ion Ceban. L-am contactat pe Blanari pentru a-l întreba dacă influențează asta cumva colaborarea firmei cu Primăria. După ce ne-am prezentat, a spus că este ocupat și va reveni, dar nu a mai răspuns la apeluri și mesaje.

Proprietarii companiei spun că prima dată aud că Igor Blanari s-a vrut primar din partea socialiștilor, dar asta oricum nu ar avea relevanță în procesul de lucru.

BILINKIS: „Dl Blanari este șeful Direcției juridice a Moldpresa și el a fost desemnat administrator al Epamedia doar pentru calitățile sale profesionale și nicidecum după vreo oarecare apartenență politică. Ce ține departiciparea în procesele electorale, Moldpresa grup nu se interesează și nu atrage atenția la astfel de informații ca angajator. Noi mergem pe principiul nediscriminării angajaților după viziunile lor politice, religioase sau sociale”

Un alt Regulament aprobat recent de Primărie prevede expunerea la licitație a locurilor destinate pentru comerț ambulant. Sunt vizate și chioșcurile cu ziare, gestionate tot de „Moldpresa Grup”. Viceprimarul Ilie Ciobanu ne-a spus că licitațiile pentru chioșcurile de presă și cele cu flori se vor desfășura în alte condiții, decât cele generale, dar oricine va putea lupta pentru aceste locuri. Totuși, „Moldpresa” nu a mai așteptat licitațiile și s-a apucat de renovat gheretele. De exemplu, pe str Mateevici a fost deschis un chioșcnou pe 14 octombrie, de hramul orașului. Alexander Bilinkis afirmă că nu poate fi vorba de favorizare din partea Primăriei. În ultimii ani, la cerința autorităților au fost evacuate 60 de chioșcuri de presă din Chișinău.

Fondatori ai „Moldpresa”, care deține în proprietate „Epamedia”, sunt trei oamenii de afaceri care fac parte din Comunitatea Evreiască din R. Moldova. Reprezentanții guvernării participă la mai toate evenimentele acestei comunități, iar anul trecut, Igor Dodon i-a decorat pe 5 membri ai acesteia cu distincții de stat. Ordinul Republicii a primit și Alexander Bilinkis, coproprietarul „Moldpresa Grup”, care este și președintele Comunității Evreiești din R. Moldova. Acesta spune că distincțiile au fost acordate pentru merite și nicidecum din alte motive, iar afacerile lor sunt dezvoltate de mulți ani, sunt puternice și nu au nevoie de protecția nimănui.

Alexander Bilinkis: „Nu relații deosebite de prietenie cu reprezentanții conducerii, dar relații de lucru cu respect reciproc cu toți reprezentanții conducerii R. Moldova. La noi la evenimente au fost și dl Filat, și dl Filip, și Marian Lupu și dna Greceanîi când a fost aleasă președinte al Parlamentului … și Timofti și paremise o dată a fost și președintele Igor Dodon. Eu cred că acestea sunt speculații și manipulare”.

În campania electorală pentru prezidențiale, pe rețelele sociale a apărut un video în care se vede că s-a făcut agitație electorală pentru Igor Dodon în timp ce erau împărțite ajutoare umanitare din Israel, dar Belinkis afirmă că nu are nicio legătură Comunitatea Evreilor cu aceste ajutoare, iar persoanele din imagini nu-i sunt cunoscute.

„Moldpresa Grup” are o legătură și cu scandalul apărut pe 11 noiembrie la editura Universul, unde se tipăreau ziarele electorale ale candidatului Igor Dodon. „EditTiparGrup”, care trebuia să tipărească ziarele, potrivit contractului, este și ea proprietatea „Moldpresa Grup”. „Asta nu înseamnă nimic”, ne-a spus dl Belinkis. Și alți candidați la prezidențiale, printre care Maia Sandu și Andrei Năstase și-au tipărit ziarele la „EditTiparGrup”.

Asociaţia Agenţiilor de Publicitate din Moldova sună alarma și atenționează că noul Regulament cu privire la publicitate va afecta grav actualii jucători de pe piață. Potrivit lor, companiile de publicitate stradală vor falimenta, iar bugetul național va pierde circa 150 de milioane de lei în următorii 3 ani. Eforturile vor fi direcționate spre publicitatea pe internet, iar asta va duce la exportul de valută din țară, circa 300 de milioane de lei.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram