/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 802: Atac de Paște, sat cucerit, planul Moscovei și avion doborât! Zelenski: Rusia nu are dorință de pace

investigații

/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Monopol pe piața publicității stradale din Chișinău? Cine sunt beneficiarii

30 noiembrie 2020, ora 15:24

„Vă atenționez foarte clar, după 31 decembrie, dacă nu se aprobă noile reguli, atunci vă asigur că practic nu va exista publicitate pe teritoriul municipiului Chișinău. Punct”. Așa a sunat ultimatumul rostit de primarul general al capitalei Ion Ceban la ședința de luni a serviciilor Primăriei. Edilul s-a referit la noul Regulament privind plasarea publicității exterioare în Chișinău, care schimbă esențial regulile de joc pe piața publicității. Regulamentul a fost prezentat încă în luna mai și de-atunci se află la faza de dezbateri. Se duce o luptă crâncenă între autorități și agenții economici ce activează în domeniu.

Principala prevedere a proiectului este delimitarea orașului în 3 zone: ultracentrală – unde nu va fi niciun panou cu reclamă, zone cu publicitate restrânsă, unde se vor permite doar unele tipuri de dispozitive publicitare și zona lărgită, spre periferiile oraşului, unde vor putea fi amplasate mai multe panouri. Agenții economici afirmă că Regulamentul nu are criterii bine stabilite pentru delimitarea zonelor, iar anumiți funcționari vor lua deciziile abia la eliberarea autorizațiilor, ceea ce provoacă un risc major de corupție.

GALINA ZABLOVSKAIA, preşedinte Asociaţia Agenţiilor de Publicitate: „Acest nou Regulament nu trebuie adoptat pentru că de facto distruge domeniul, ca parte a pieței noastre industriale. Se distrug toate construcțiile de acoperiș, tot retail-ul trebuie să-și schimbe panotajul, care costă bani mari, se anulează multe brand bookuri ale companiilor internaționale…Noile spații vor fi acordate în baza licitațiilor, condițiile cărora nu sunt nicăieri. Aceasta este din episodul: „prăjește Jora pește. Pește nu-i. Prăjește Jora că pește o să fie”. Când vor fi condițiile tenderelor nu este clar, dar noi vom da licențe în baza licitațiilor. Și nu este prevăzută deloc trecerea la jocul după reguli noi”.

Mai multe puncte din Regulament au fost criticate dur în faza consultărilor publice și de Camera de Comerț Americană din Moldova și de Asociația Businessului European, dar Primăria nu se lasă. Până la aprobarea noilor reguli, s-a apucat de treabă și a demontat sute de panouri publicitare din oraș, unele cu autorizațiile expirate, iar altele cu acte în regulă – motiv fiind renovarea străzilor și trotuarelor, faptul că încurcă traficului sau nu ar fi estetice. La un an de mandat, primarul Ion Ceban s-a lăudat cu această performanță.

ION CEBAN, primar mun. Chișinău:În mai puțin de un an de zile, au fost evacuate peste 1200 de mijloace publicitare din municipiul Chișinău și acest lucru va continua …Absolut nimeni nu a crezut că vom declara război acestor două fenomene urâte din municipiul Chișinău și că vom reuși nu vom declara doar război, chiar dacă avem litigii în instanța de judecată”.

Între timp, pentru a-și salva afacerile, unele companii au propus Primăriei planuri de modernizare a panourilor. De exemplu, un proiect realizat pentru bulevardul Grigore Vieru a și fost acceptat de viceprimarul Victor Chironda, care a dat undă verde la amenajare. Când a fost informat ulterior de Direcția arhitectură că agențiile deja înlocuiesc panourile publicitare pe unele mai mici, Chironda a emis o dispoziție către preturi să evacueze totuși toate dispozitivele. Viceprimarul a refuzat să discute cu noi la subiect.

Comportamentul autorităților le dă de bănuit companiilor publicitare care sunt de părere că se încearcă blocarea activității actualilor jucători de pe piață, pentru a face loc unui singur agent economic care să monopolizeze sectorul reclamelor.

GALINA ZABLOVSKAIA, preşedinte Asociaţia Agenţiilor de Publicitate: „Practic acest domeniu la noi în Chișinău se lichidează. Din punctul nostru de vedere se apără platforma unui oarecare jucător serios. De facto, totul duce către monopolizarea pieței. Și e foarte straniu că Consiliul Concurenței nu reacționează deloc la asta”.

Cine este „jucătorul serios” despre care se vorbește? Toate indiciile duc către renumita companie „Epamedia”, care în 2007 a încheiat un parteneriat cu Primăria, angajându-se să repare stațiile de așteptare a transportului public, iar în schimb să plaseze publicitate în pavilioane. Firma nu și-a respectat obligațiunile și stațiile din Chișinău au ajuns într-o stare jalnică. La început de mandat, Ion Ceban declara că stațiile au fost „acaparate printr-o schemă de Epamedia” și contractul ar trebui reziliat. Din toamnă însă, edilul are altă retorică. Nu mai auzi o vorbă despre Epamedia și anunță că stațiile sunt renovate „cu ajutorul unui agent economic”. Atitudinea s-a schimbat odată cu modificarea proprietarului companiei, care a ajuns în posesia „Moldpresa Grup”. Unul dintre fondatorii firmei a fost anterior decorat de Igor Dodon.

Tranzacția de procurare a Epamedia a avut loc în această vară. Din 2010 și până anul trecut, companias-a aflat în proces de insolvență. În martie 2019, Judecătoria Chișinău, sediul central, a hotărât încetarea procesului de insolvabilitate, constatând că toate creanțele au fost stinse. Compania avea anterior o datorie de 4,3 milioane de euro față de un cetățean român pe nume Costin Ciobanu. În schimbul banilor, bărbatul a acceptat să primească o cotă parte de aproape 99% din capitalul social al Epamedia. Anume acest pachet majoritar l-a cumpărat „Moldpresa Grup”. 1,03% din capitalul firmei au rămas la compania austriacă.

Proprietarii „Moldpresa” nu au vrut să ne dezvăluie câți bani au plătit pentru „Epamedia”, făcând trimitere la condițiile confidențiale ale contractului, dar ne-au spus că scopul principal al investiției ar fi să ajute la modernizarea infrastructurii orașului.

De ce totuși un agent economic ar face investiții într-o companie păguboasă care are doar un contract de parteneriat public-privat cu primăria, ce expiră la finele anului 2021?

ALEXANDER BILINKIS, coproprietar „Moldpresa Grup”: „Noi am avut discuții tehnice cu serviciile Primăriei, Direcția transport, arhitectură, întreprinderea „Lumteh”, despre amplasarea stațiilor mai efectiv și un mod exemplar de îndeplinire a condițiilor contractului de parteneriat public-privat. După asta am desfășurat un concurs de proiecte, am convenit designe-ul nou, am primit reacții pozitive atât de la locuitorii Chișinăului, cât și de la experți și am început să înlocuim stațiile vechi…Desigur, noi nu putem să fim siguri pentru că asta este decizia Primăriei, dor noi sperăm că la prelungirea contractului va fi luat în calcul și lucrul pe care noi îl vom face și investițiile pe care le vom face.

Reprezentanții Primăriei susțin că nu s-au găsit soluții pentru a rezilia contractul de parteneriat public-privat, pentru că ar trebui să întoarcă investițiile firmei și să se judece cu aceasta în Arbitrajul din Viena. Mai mult, admit deja că ar putea prelungi contractul după 2022.

ILIE CEBAN, viceprimar mun. Chișinău: „Dumnealor au afirmat că investițiile vor fi în jur de 50 mil lei pentru a moderniza, a înlocui toate aceste 300 de stații. Dacă dumnealor investesc și au bună credință și noi vedem că într-adevăr sunt înlocuite aceste stații, atunci eu nu văd o problemă de ce nu s-ar prelungi”.

Dacă despre stațiile de așteptare se tot vorbește de la încheierea parteneriatului public-privat, atunci despre un alt element important al contractului s-a tăcut chitic din 2007. „Cutia Neagră” a făcut rost de o copie a documentului în care scrie că Primăria este obligată să pună la dispoziția „Epamedia” 1580 de locații pentru amplasarea unor panouri publicitare mari și 600 de city-light-uri.

„Municipiul se obligă să respecte opțiunea investitorului de amplasare a panourilor în locurile libere sau în cele devenite disponibile după eliberarea locurilor respective de către efectivele Primăriei de suporturile publicitare neautorizate sau eliberarea locurilor de suporturile publicitare ale căror contracte au expirat și nu mai pot fi prelungite”, se mai spune în contractul de parteneriat public-privat.

De aici vin temerile agențiilor că „Epamedia” va acapara piața după demontarea masivă a panourilor la care asistăm acum.Și Consiliul Concurenței a fost sesizat despre posibila tentativă de monopolizare a pieței, dar instituția nu poate interveni deocamdată.

CORNELIA GORINCIOI, șef Direcție concurență neloială, Consiliul Concurenței:Desigur că Consiliul Concurenței a examinat aceste sesizări. Noi monitorizăm oricare piață nu doar piața publicității…La etapa dată, regulatorul stabilește regulile jocului. Conform legii concurenței, autoritatea de concurență acționează ex-post și nicidecum ex-ante în asemenea situații”.

Pe da altă parte, proprietarii „Epamedia” neagă acuzațiile și dau asigurări că mizează pe relații de colegialitate.

ALEXANDER BILINKIS, coproprietar „Moldpresa Grup”: „Noi am informat Primăria că nu intenționăm să utilizăm acest punct din contract. I-am informat și oral și în scris. Nu intenționăm să ne folosim de acest drept. Nu vom instala niciun panou, niciun sity-light. La ziua de azi suntem total concentrați pe investițiile în schimbarea pavilioanelor din stații. ..Mai departe, după modificarea Regulamentului pentru publicitate, dacă vor fi careva licitații și administrația Epamedia va lua decizia că pentru dezvoltarea afacerii este interesant să intre pe acest segment al pieței publicitare, ei vor putea și vor participa la aceste licitații în baza condițiilor generale. Noi suntem parteneri pentru oraș, noi nu vrem careva condiții prioritare și deosebite”.

Revenind la Regulamentul privind publicitatea exterioară pe care se chinuie să-l aprobe Primăria, acesta va favoriza totuși „Epamedia”. De exemplu, pe străzile din „zona ultracentrală” unde vor fi interzise totalmente panourile publicitare, va exista reclamă la stații. Un exemplu în acest sens este strada Albișoara, renovată recent, care are deja 7 stații noi, iar multe sunt în construcție. Câteva au instalate șisity-light-uri cu publicitate. Anterior, pe Albișoara au fost 68 de panouri publicitare, dar erau amenajate haotic, toate fiind demontate.

ILIE CEBAN, viceprimar mun. Chișinău: „Nu vor fi amplasate pe aceste alee centrale sau drumuri magistrale panouri publicitare. – Nici într-un fel de format?- În cazul în care va fi un regulament nou, vor fi definitivate reguli foarte clare și modalitatea, dar nu în formatul în care era”.

Administrator al companiei „Epamedia” este din 11 noiembrie Igor Blanari, fost candidat al Partidului Socialiștilor la alegerile locale din 2019, pentru funcția de primar al satului Budești. Acesta s-a implicat activ și în campania electorală a lui Ion Ceban. L-am contactat pe Blanari pentru a-l întreba dacă influențează asta cumva colaborarea firmei cu Primăria. După ce ne-am prezentat, a spus că este ocupat și va reveni, dar nu a mai răspuns la apeluri și mesaje.

Proprietarii companiei spun că prima dată aud că Igor Blanari s-a vrut primar din partea socialiștilor, dar asta oricum nu ar avea relevanță în procesul de lucru.

BILINKIS: „Dl Blanari este șeful Direcției juridice a Moldpresa și el a fost desemnat administrator al Epamedia doar pentru calitățile sale profesionale și nicidecum după vreo oarecare apartenență politică. Ce ține departiciparea în procesele electorale, Moldpresa grup nu se interesează și nu atrage atenția la astfel de informații ca angajator. Noi mergem pe principiul nediscriminării angajaților după viziunile lor politice, religioase sau sociale”

Un alt Regulament aprobat recent de Primărie prevede expunerea la licitație a locurilor destinate pentru comerț ambulant. Sunt vizate și chioșcurile cu ziare, gestionate tot de „Moldpresa Grup”. Viceprimarul Ilie Ciobanu ne-a spus că licitațiile pentru chioșcurile de presă și cele cu flori se vor desfășura în alte condiții, decât cele generale, dar oricine va putea lupta pentru aceste locuri. Totuși, „Moldpresa” nu a mai așteptat licitațiile și s-a apucat de renovat gheretele. De exemplu, pe str Mateevici a fost deschis un chioșcnou pe 14 octombrie, de hramul orașului. Alexander Bilinkis afirmă că nu poate fi vorba de favorizare din partea Primăriei. În ultimii ani, la cerința autorităților au fost evacuate 60 de chioșcuri de presă din Chișinău.

Fondatori ai „Moldpresa”, care deține în proprietate „Epamedia”, sunt trei oamenii de afaceri care fac parte din Comunitatea Evreiască din R. Moldova. Reprezentanții guvernării participă la mai toate evenimentele acestei comunități, iar anul trecut, Igor Dodon i-a decorat pe 5 membri ai acesteia cu distincții de stat. Ordinul Republicii a primit și Alexander Bilinkis, coproprietarul „Moldpresa Grup”, care este și președintele Comunității Evreiești din R. Moldova. Acesta spune că distincțiile au fost acordate pentru merite și nicidecum din alte motive, iar afacerile lor sunt dezvoltate de mulți ani, sunt puternice și nu au nevoie de protecția nimănui.

Alexander Bilinkis: „Nu relații deosebite de prietenie cu reprezentanții conducerii, dar relații de lucru cu respect reciproc cu toți reprezentanții conducerii R. Moldova. La noi la evenimente au fost și dl Filat, și dl Filip, și Marian Lupu și dna Greceanîi când a fost aleasă președinte al Parlamentului … și Timofti și paremise o dată a fost și președintele Igor Dodon. Eu cred că acestea sunt speculații și manipulare”.

În campania electorală pentru prezidențiale, pe rețelele sociale a apărut un video în care se vede că s-a făcut agitație electorală pentru Igor Dodon în timp ce erau împărțite ajutoare umanitare din Israel, dar Belinkis afirmă că nu are nicio legătură Comunitatea Evreilor cu aceste ajutoare, iar persoanele din imagini nu-i sunt cunoscute.

„Moldpresa Grup” are o legătură și cu scandalul apărut pe 11 noiembrie la editura Universul, unde se tipăreau ziarele electorale ale candidatului Igor Dodon. „EditTiparGrup”, care trebuia să tipărească ziarele, potrivit contractului, este și ea proprietatea „Moldpresa Grup”. „Asta nu înseamnă nimic”, ne-a spus dl Belinkis. Și alți candidați la prezidențiale, printre care Maia Sandu și Andrei Năstase și-au tipărit ziarele la „EditTiparGrup”.

Asociaţia Agenţiilor de Publicitate din Moldova sună alarma și atenționează că noul Regulament cu privire la publicitate va afecta grav actualii jucători de pe piață. Potrivit lor, companiile de publicitate stradală vor falimenta, iar bugetul național va pierde circa 150 de milioane de lei în următorii 3 ani. Eforturile vor fi direcționate spre publicitatea pe internet, iar asta va duce la exportul de valută din țară, circa 300 de milioane de lei.

/VIDEO/ TV8 aduce Lumina Învierii în casele voastre: Urmărește Liturghia Pascală pe tot parcursul nopții
/VIDEO/ TV8 aduce Lumina Învierii în casele voastre: Urmărește Liturghia Pascală pe tot parcursul nopții
Cum să consumi ouăle de Paște fără să-ți pui sănătatea în pericol: Sfaturile specialiștilor
Cum să consumi ouăle de Paște fără să-ți pui sănătatea în pericol: Sfaturile specialiștilor
/VIDEO/ O catedrală seculară, motiv de dispută între două mitropolii. Ambele declară că e a lor
/VIDEO/ O catedrală seculară, motiv de dispută între două mitropolii. Ambele declară că e a lor
/VIDEO/ Un vulcan continuă să erupă în Islanda, iar lava se extinde tot mai mult: Imagini suprinse cu drona
/VIDEO/ Un vulcan continuă să erupă în Islanda, iar lava se extinde tot mai mult: Imagini suprinse cu drona
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 801: Atacuri și  în ajun de Paște! Alerta lui Zelenski, dat în căutare de Rusia: „Urmează o nouă etapă”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 801: Atacuri și în ajun de Paște! Alerta lui Zelenski, dat în căutare de Rusia: „Urmează o nouă etapă”

investigații

/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova

28 aprilie 2024, ora 20:15

În dimineața zilei de 12 aprilie, în incinta hotelului Grand Hotel Millennium din Sofia, la inițiativa Partidului „Vazrajdane” din Bulgaria și-au dat întâlnire nouă partide extremiste și radicale din Bulgaria, Grecia, Moldova, Țările de Jos, Slovacia, Serbia, Ungaria, Suedia, Elveția. Unul dintre acestea este Patria Noastră din Ungaria, partid de extremă dreapta fondat de László Toroczkai. Partidul maghiar militează pentru anexarea regiunii ucrainene Transcarpatia la componența Ungariei. A mai fost prezent și reprezentantul partidului sârb ultranaționalist antieuropean „Zavetnici”, care militează pentru apropierea de Rusia. În septembrie 2023, Zavetnici s-a înfrățit cu Partidul SOS din România, condus de Diana Șoșoca, cunoscută publicului pentru discursul său prorus. 

Sub privirile camerelor de luat vederi, cei nouă lideri semnează o declarație comună „pentru păstrarea frontierelor naționale ale țărilor lor și ale Europei și păstrarea suveranității naționale”. Nicolai Marcenko, jurinalist al portalului bulgar bivol.bg,  crede „că aceste partide s-au întâlnit pentru a conveni cum vor acționa în alegerile europarlamentare din 9 iunie. Cel mai probabil acestea vor acționa coordonat, vor organiza anumite acțiuni, vor vorbi despre așa numitele “probleme dureroase”, vor solicita probabil limitarea susținerii Ucrainei”. Marcenko mai adaugă că ”Aceste partide sunt eurosceptice și foarte des au mesaje foarte convenabile Federației Ruse”.

Sancțiunile europene ineficiente

Printre invitați observăm și mai mulți reprezentanți ai Partidului Renaștere, afiliat oligarhului fugar Ilan Șor. Ne atrage atenția prezența la eveniment a lui Victor Petrov, adjunctul bașcanului Găgăuziei. 

În februarie 2024, Petrov a ajuns pe lista de sacțiuni ale Uniunii Europene bănuit de „acțiuni menite să destabilizeze, să submineze sau să amenințe suveranitatea și independența R. Moldova”.

Consiliului Uniunii Europene anunță astfel că lui Petrov urmează să-i fie înghețate activele din UE și aplicată interdicția de a călători  sau tranzita prin teritoriul UE. 

La scurt timp după ce Petrov ajunge pe lista de sancțiuni, într-un briefing de presă, șeful SIS a declarat că Rusia pregătește acțiuni de destabilizare în regiunea găgăuză. „O altă direcție, este amplificarea tendințelor radicale, de natură separatistă, în zona de sud a Republicii Moldova. În special UTA Găgăuzia. Federația Rusă mizează pe crearea falsă de dezbinare socială, prin continuarea compromiterii eforturilor Chișinăului de apropiere de UTAG. Cel mai important actor pe care mizează Federația Rusă, este gruparea lui Ilan Șor, cu extensiile sale social-politice, care au indicația de a provoca radicalizare și violență”, a declarat Alexandru Musteață.

Victor Petrov spune că sancțiunile europene sunt o provocare din partea partidului de guvernare. „Considerăm că introducerea sancțiunilor este o confuzie și că membrii Consiliului Europei au fost induși în eroare din partea dușmanilor poporului găgăuz, în persoana partidului PAS. Țin să anunț că, din păcate, consecințele negative ale acestor decizii au început să fie deja simțite de locuitorii Găgăuziei. După introducerea acestor sancțiuni, am primit deja înștiințarea că va fi oprită colaborarea cu noi a mai multor organizații de caritate”, a declarat Victor Petrov într-un briefing de presă.  

Sancțiunile UE nu îl împiedică pe adjunctul bașcanului să circule liber prin Uniunea Europeană. Sursele Cutia Neagră Plus ne-au spus că Victor Petrov deține și cetățenia bulgară. 

La Sofia, Petrov apare alături de Nicolas Rimoldi, liderul partidului extremist elvețian Mass-Voll. Rimoldi, condamnat în Elveția pentru mai multe infracțiuni, îl laudă pe Petrov, pentru că acesta ar “lupta împotriva NATO și UE”.

"Ilan Șor de Găgăuzia"

Necunoscut publicului până în 2020, Victor Petrov a ajuns foarte repede unul dintre reprezentanții de vază ai partidei proruse din Republica Moldova. „Noi avem legături de rudeniei. Cum putem noi acum să fim anti-ruși? UE poate să numească pe oricine cum vrea, dar noi pe prietenii noștri, pe frații noștri, cum i-am prețuit, cum am prietenit, așa și com continua”, a spus Petrov în cadrul unei emisiuni televizate. 

Petrov afișează un stil de viață luxos, schimbând anual bolizi de milioane de lei, iar trecutul său este destul de controversat. La 21 de ani a fost angajat traducător al Ambasadei Tadjikistanului în Turcia. Apoi  debutează în afaceri de turism, înființând mai multe companii care, potrivit declarațiilor de avere, i-au adus venituri de milioane.

Intrarea în politica de la Comrat Petrov și-a făcut-o acum patru ani. Și-a căpătat rapid notorietatea prin acțiuni de binefacere. În 2020, Petrov, care administra pe atunci o companie de turism, a creat o organizație de caritate - „NAȘ”. Proiectul a devenit cunoscut după ce a organizat câteva curse charter pentru a aduce în Moldova cetățenii moldoveni din diasporă, blocați peste hotare din cauza pandemiei de coronavirus.

Mai târziu, NAȘ a organizat transport gratuit pentru mai multe localități din Găgăuzia. Organizația sa de caritate se laudă că timp de patru ani a făcut sute de acte de binefacere. Sursa de proveniență a banilor este însă obscură și necunoscută. Printre partenerii organizației sunt “Ruskaya obșina Respubliki Moldova”, fundația germană Helping Hands și Gagauznews.

Igor Boțan observă că Petrov folosește organizația umanitară în scopuri politice, după modelul Șor, creând o bază fidelă de susținători ce pot fi folosiți în diferite acțiuni socio-politice. „Înaintea alegerilor pentru funcția de deputat în Adunarea Populară, el a desfășurat acțiuni de binefacere. Este același calapod pe care îl folosește Ilan Șor. Ilan Șor a făcut o mare descoperire pentru societatea din Republica Moldova. Dacă Vlad Plahotniuc exploata viciile oamenilor, făcând dosare despre neajunsurile oamenilor, despre implicarea oamenilor în acțiuni dubioase, atunci Ilan Șor exploatează sărăcia oamenilor”, a declara Boțan pentru Cutia Neagră Plus.

Investiția politică s-a recuperat la un an distanță, când anonimul Victor Petrov a fost ales deputat în Adunarea Populară. „Apariția lui pe scena politică din Găgăuzia a avut  loc mai mulți ani în urmă, când, prin intermediul unei mișcări pro-ruse - Nașî, el făcea așa zise acțiuni de caritate, în sensul coruperii alegătorilor. Și încerca în fel și chip să-și promoveze propriul business, dar și propriul nume, în eventualitate în care omul a țintit să devină politician la nivelui autonomiei găgăuze”, a observat Petru Macovei. 

În 2023 acesta și-a încercat norocul la funcția de bașcan. A ieșit însă al treilea și a trebuit să se mulțumească doar cu funcția de adjunct al Evgheniei Guțul, ajunsă bașcan după o susținere puternică din partea Federației Ruse.  În cursa spre fotoliul de bașcan, Petrov s-a bucurat de susținerea unor deputați socialiști - Vasile Bolea și Alexandr Suhodolschi. Decizia celor doi deputați a dus la apariția unei disensiuni în interiorul formațiunii, deoarece Partidul Socialiștilor a decis să îl susțină pe un alt candidat - Grigori Uzun. 

După alegerile pentru funcția de bașcan, Petrov, alături de Vasile Bolea și Alexandr Suhodolschi, au zburat în Israel, unde s-au întâlnit cu Ilan Șor. Aceste acțiuni i-au costat pe Bolea și Suhodolschi excluderea din partid. Ei au aderat la Partidul Renaștere. Alături de ei, la Renaștere a aderat și Victor Petrov, devenind în scurt timp printre cei mai activi oameni ai formațiunii.

De-a lungul timpului, Petrov s-a făcut remarcat prin declarații provocatoare împotriva Occidentului și a guvernării de la Chișinău.

"Scutul Poporului" 

Legăturile lui Petrov cu Federația Rusă sunt mai vechi. În preajma alegerilor prezidențiale din noiembrie 2020, politicianul a organizat o conferință de presă în care se autointitula ca reprezentant al „forțelor obștești” din regiune.

Petrov spunea că deține informații precum că SUA și România urmează să facă mai multe provocări în ziua alegerilor prezidențiale, iar aceste „forțe obștești” erau gata să intervină în favoarea candidatului socialist susținut de Moscova, Igor Dodon. „Cu toată responsabilitatea, declarăm că, în cazul celei mai mici încercări ale Occidentului și forțelor politice loiale, de a merge după scenariul destabilizării Republicii Moldova, noi, reprezentanții forțelor obștești ale poporului găgăuz, dar și alte zeci de mii de susținători, suntem gata să asigurăm un scut al poporului, pentru a susține un președinte legitim, care militează pentru pacea poporului multinațional moldovenesc”, a menționat Petrov într-un video din 2020.

Un an mai târziu, Petrov a fost susținut de socialiști la funcția de președinte al Adunării Populare, dar nu a reușit să creeze o majoritate care să-l propulseze în funcție.

Petrov a ajuns din nou în atenția publică în vara lui 2022, când Serviciul de Informații și Securitate l-a arestat pe Nicolai Kostîrkin, redactorul-șef al publicației gagauznews.md. Kostîrkin a fost acuzat că a scris și a distribuit mai multe materiale propagandistice care susțineau agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Gagauznews.md era deținut de NAȘ - organizația lui Petrov. Gagauznews își continuie activitatea până în prezent și deține un canal de Telegram de aproape 8 mii de urmăritori. Pe lângă promovarea politicianului găgăuz, pe Gagauznews sunt distribuite mesajele rusești de propagandă.

Petru Macovei, președintele Asociației Presei Independente are convingerea că Gagauznews este cel mai toxic canal de propagandă din Moldova: „De ce? Pentru că site-ul promovează activ războiul. Site-ul este de fapt portavocea promotorilor războiului nu doar în Găgăuzia, dar și în întreaga Republică Moldova. În afară de asta, site-ul distribuie foarte multe falsuri și de asta a fost blocat în Republica Moldova. MUSCA Ceea ce publică acest site, sunt de fapt, materiale împotriva statului Republica Moldova, promovează separatismul găgăuz”, este de părere Macovei. 

Legăturile lui Petrov cu lumea criminală

Persoana lui Petrov a fost asociată de-a lungul timpului cu mai multe persoane dubioase. Unul dintre aceste este Vladimir Kulibaba, o figură a lumii criminale ruse a anilor 90, învinuit de asasinarea mai multor persoane.

Kulibaba a participat în 2020 la festivalul sportului și turismului din Găgăuzia, organizat de Petrov. În 2021, Petrov și Kulibaba au fondat o organizație politică, Uniunea Populară, care i-a susținut pe socialiști și comuniști la alegerile parlamentare din 2021. 

Kulibaba s-a mai întâlnit la Chișinău cu fostul președinte Igor Dodon și actualul primar al Capitalei, Ion Ceban.

În ultimii 13 ani, acesta a fost arestat de mai multe ori în Federația Rusă, fiind învinuit de mai multe asasinate. De fiecare dată, a fost însă eliberat. Ultima dată, Kulibaba a fost arestat la sfârșitul lui 2022 și în prezent se află în arest.

Interlopul este originar din regiunea Odesa. De Republica Moldova îl leagă amicia cu Grigori Caramalac, unul dintre cei mai de temuți criminali ai anilor ’90, anunțat în urmărire internațională de autoritățile moldovenești. Caramalac este originar din sudul Republici Moldova, iar, potrivit mai multor surse ale Cutiei Negre, acesta l-ar susține din umbră pe Petrov.

Am încercat mai multe zile să-l contactăm la telefon pe domnul Petrov. Ne-a răspuns asistenta dumnealui și ne-a spus că nu vrea să se vadă cu noi, nu vrea să vorbească cu TV8. Așa că am mers la Comrat, în speranța că vom avea mai mult noroc și Petrov ne va oferi o reacție. Paza ne-a informat însă că acesta nu este dispus să se vadă cu noi.

Extremiștii se unesc. Miza - alegerile din 2024

Deși toate partidele extremiste proruse pomenite în investigația de astăzi există de mai mulți ani, colaborarea dintre ele s-a activizat în special de la începutul acestui an. 2024 se anunță a fi un an politic important în mai multe state ale UE, unde, la fel ca și în Moldova, vor avea loc alegeri. Doar în primele 3 luni ale acestui an, o parte dintre aceste partide au organizat proteste comune la Sofia și București. În capitala României, extremiștii s-au alăturat unui protest anti-UE organizat de AUR. Autobuzele cu protestatari plătiți care urmau să ajungă la protest din Republica Moldova, nu au mai venit, fiind stopate de poliția moldovenească.  

După ce a cochetat doi ani cu Partidul Socialiștilor, Victor Petrov a aderat la Partidul Renaștere -  unul dintre partidele care au format pe 21 aprilie, la Moscova, Blocul “Pobeda”. La Renaștere a ajuns în momentul când Moscova a decis să mizeze pe Ilan Șor ca principal aliat la Chișinău. 

Înființat încă din 2012, Partidul Renaștere nu a reprezentat o forță importantă pe scena politică din Republica Moldova. Timp de 10 ani, partidul lui Vadim Mișin și Vasile Tarlev a participat la un singur scrutin electoral, când a obținut 0,26% din voturi.  A fost reanimat anul trecut, când Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan au părăsit PSRM. Ulterior, la Partidul Renaștere au aderat și alți lideri politici de la Chișinău și Comrat apropiați de oligarhul fugar Ilan Șor. Igor Boțaan spune că Renaștere a reapărut pe scena politică după preluarea partidului de către Ilan Șor. „După ce Partidul Șor a fost declarat neconstituțional, Ilan Șor a declarat că “partidul Șor” nu este o formațiune clasică, dar este de fapt o rețea. Această rețea are la bază rețeaua de magazine sociale și aceste partide clone. După înregimentarea în această rețea a lui Ilan Șor, formațiunea Renaștere, în frunte cu doamna Parasca, a participat, după aproape 10 ani la alegerile locale care au avut loc în noiembrie anul trecut”, a declarat Boțan.

Partidul a devenit foarte activ nu doar în țară, dar și peste hotare. În februarie anul curent Partidul Renaștere și Partidul „Vazrajdane” din Bulgaria au semnat un acord de colaborare.

La nici o săptămână, un grup de membrii ai Renaștere au mers la un miting, organizat de partidul cu același nume din Bulgaria, la Șipka, cu ocazia împlinirii a 146 de la eliberarea Bulgariei de sub dominație otomană. Din pozele de la Memorialul Libertății din Șipka îi vedem pe Vasile Bolea, Alexandru Suhodolschi și alți membri ai Renaștere. Tot la Șipka, alături de Renaștere și Vazrajdane, au mai participat partidul extremist german Alternativa pentru Germania (AfD).

AUR și Renaștere acționează concertat

Potrivit informaților Cutia Neagră Plus, o parte dintre cei care au fost la Șipka au ajuns trei zile mai târziu la protestul de la București, unde se desfășura congresul Partidului Popular European. Protestul din capitala României a fost organizat de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR).

Într-o conferință de presă din 7 martie, Viorel Cernăuțeanu, șeful Inspectoratului General al Poliției, a spus că poliția moldovenească a oprit aproape 200 de protestatari plătiți care urmau să ajungă la București și să se unească cu protestatarii AUR. 116 persoane dintre aceștia au primit interdicția de a mai intra în România pentru următorii 5 ani.

AUR a negat orice colaborare cu Partidul Renaștere și a catalogat declarațiile lui Cernăuțeanu ca fiind niște intoxicări periculoase, care ar avea ca scop „misiunea să construiască o narațiune care să ducă la scoaterea AUR în afara legii după modelul Șor”.

Deși nu există o legătură directă între AUR și partidele afiliate lui Șor, conexiunea dintre aceste formațiuni politice o reprezintă partidul Vazrajdane. În februarie 2022, AUR a organizat la București conferința „Drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului sunt valori supreme”. La acel eveniment au participat și deputații Vazrajdane - Stoian Taslakov și Petăr Petrov. Ultimul a ținut și un discurs.

În aprilie curent, serviciile secrete ucrainene au anunțat că AUR și Vazrajdane pregătesc o campanie de denigrare împotriva Ucrainei. Potrivit Kyiv Post, cele două partide urmează să prezinte materiale video prin care să arate că guvernul ucrainean îi asuprește pe românii și bulgarii din Ucraina.

Liderii AUR au refuzat să răspundă la întrebările reporterului Cutia Neagră Plus și ne-au trimis niște comunicate anterioare, în care neagă informațiile din presă. 

"Kopeikin" favoritul Rusiei în Bulgaria

„Vazrajdane” a fost înființat în 2014 de profesorul universitar Kostadin Kostadinov, care a trecut de-a lungul timpului prin mai multe partide cu același profil naționalist extremist. Kostadinov, poreclit Kopeikin în Bulgaria – cu referire la moneda rusească de valoare mică – este un eurosceptic și un rusofil convins, afirmând că Uniunea Europeană este „o închisoare din care Bulgaria nu poate să scape”. „Pe colegii lui (nr. Konstandinov) de partid lumea îi numește “kopeici”. Când ei vin pe proteste, lumea runcă în ei cu mărunțis, arătând astfel că sunt corupți și au vândut țara pentru mărunțiș. Noi nu știm dacă Vazrajdane se supune direct Ambasadei Ruse, dar circulă zvonuri, că Konstandinov destul de des se afișează la Ambasada Rusă pentru instrucții”, ne-a spus jurnalistul bulgar Nicolai Marcenko.   

La ultimile alegeri din Bulgaria, partidul lui Kostandinov s-a clasat pe locul al treilea. Vazrajdane este catalogat ca fiind de extrema dreaptă, cere retragerea din NATO, se opune aderării Bulgariei la Zona euro și răspândește sistematic sperietori și dezinformări pe rețelele de socializare. „Problema este că ei se ocupă cu diversiunea, promovând în societate o retorică negativă. De exemplu, ei sunt împotriva Zonei euro, împotriva refugiaților ucraineni. Elena Mitrofanova, ambasadorul Rusiei în Sofia, o dată a spus că dacă ar putea să voteze, aceasta ar vota pentru Vazrajdane”, a observat Marcenko.  

Presa internațională a observat că în campania electorală din 2023, partidul Renașterea a folosit aceleași linii de propagandă ale Kremlinului, criticând sprijinul acordat de guvernul bulgar Ucrainei.

/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ Perciun spune „nu” cedării unei clădiri a UPS „I. Creangă” către PA. „Nu există nicio formulă în care putem transmite acest bun”
/VIDEO/ Perciun spune „nu” cedării unei clădiri a UPS „I. Creangă” către PA. „Nu există nicio formulă în care putem transmite acest bun”
USM și UTM și-au anunțat intenția de a fuziona! Când ar putea fi luată o decizie? Ministrul Educației oferă detalii
USM și UTM și-au anunțat intenția de a fuziona! Când ar putea fi luată o decizie? Ministrul Educației oferă detalii
/VIDEO/ TV8 aduce Lumina Învierii în casele voastre: Urmărește Liturghia Pascală pe tot parcursul nopții
/VIDEO/ TV8 aduce Lumina Învierii în casele voastre: Urmărește Liturghia Pascală pe tot parcursul nopții
/VIDEO/ De 7 luni, în căutarea „casei” Anticorupție. Dragalin: „Nu putem face angajări noi până nu avem oficiu”
/VIDEO/ De 7 luni, în căutarea „casei” Anticorupție. Dragalin: „Nu putem face angajări noi până nu avem oficiu”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram