/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Platon vs Șor. Interesele ascunse din spatele războiului de la Moldasig, instituțiile statului implicate și riscurile ce există pentru piața de asigurări

30 noiembrie 2020, ora 17:10

Scandalul din jurul companiei de asigurări Moldasig ia amploare. De la un proces de judecată între un off-shore britanic, fost acționar minoritar al companiei, și Comisia Națională a Pieței Financiare, cazul devine un câmp de luptă deschisă între controversatul businessman Veaceslav Platon și controversatul deputat Ilan Șor, instrumentele de luptă – instituțiile statului.

În timp ce Platon afirmă că vrea să își întoarcă controlul asupra Moldasig, pierdut în 2016, după ce a ajuns la pușcărie, cea de-a doua parte vorbește despre un nou atac raider, cu utilizarea instanțelor judecătorești, aplicat de Platon.

La rândul lor, experții și ceilalți jucători de pe piața asigurărilor își exprimă îngrijorarea că acest scandal din jurul Moldasig ar putea avea din nou repercusiuni grave asupra poziției Moldovei pe piața Carte Verde. Care sunt interesele ascunse din spatele războiului de la Moldasig, ce instituții de stat sunt implicare și ce alte riscuri există pentru întreaga piață de asigurări a Moldovei, aflați din investigația ce urmează.

20 noiembrie 2020, ora 17.00. La sediul central al Moldasig e agitație mare. Veniți să prea controlul asupra companiei, reprezentanții Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF) nu au fost lăsați să intre în clădire. La fața locului a fost chemată poliția și mascații. Evenimentele care au precedat și au urmat acestui episod vorbesc despre multe ilegalități și despre o funcționare defectuoasă a instituțiilor de stat, începând încă din 2008.

Moldasig a fost creată în 2002 de trei întreprinderi de stat – Banca de Economii (cu 51 %) Calea ferată (cu 25 %) și Poșta Moldovei (cu 24 %). Deși compania mergea bine și obținuse deja o cotă considerabilă pe piață, șase ani mai târziu, în 2008, cei trei fondatori, sub pretextul dezvoltării Moldasig, cedează 80 la sută din acțiunile din firmă unui off-shore cipriot în spatele căruia se afla grupul rus de asigurări ROSGOSSTRAKH. Controlul asupra companiei de asigurări s-a făcut prin majorare de capital. Astfel, cele trei întreprinderi de stat au pierdut Moldasigul fără a câștiga niciun bănuț în schimb. Pe acest caz în 2012, procurorii au pornit o cauză penală, dar aceasta așa și nu a mai ajuns în judecată. În schimb, în ultimii zece ani acționarii Moldasig s-au schimbat frecvent, trecând dintr-o jurisdicție în alta, toate din zone off-shore.

În ce moment din acest lanț de schimbări de acționari a ajuns Veaceslav Platon să obțină controlul asupra Moldasig este greu de înțeles. Unele surse afirmă că businessmanul a stat în spatele afacerii chiar din momentul în care cele trei întreprinderi de stat au cedat 80 % din acțiuni off-shorului cipriot creat de grupul rus de asigurări, alții afirmă că pachetul de 80 % de acțiuni a intrat în posesia lui în 2012, când rușii își vând cota parte către mai multe off-shore-uri.

Cert este că în 2016, în momentul în care Veaceslav Platon a fost arestat în dosarul furtului miliardului, acesta controla 10 companii- acționare la Moldasig. Sub bănuiala că acestea acționau în mod concertat și pentru că s-ar fi eschivat de la prezentarea informațiilor, CNPF a decis la doar câteva luni după arestarea lui Platon anularea acțiunilor acestor firme și emiterea altora pe care Moldasig să le scoată la vânzare. Decizia CNPF prin care Platon a rămas fără controlul asupra Moldasig a fost luată în timp record – de doar două săptămâni, în aceeași perioadă când au fost anulate acțiunile companiilor lui Platon în mai multe bănci și companii de asigurări pe care le controla. Controversatul businessman a calificat atunci acțiunile CNPF drept un atac raider și răfuială din partea lui Vladimir Plahotniuc.

La distanța de patru ani de la acele evenimente, după ce a ieșit la libertate, Platon s-a apucat imediat de treabă pentru a-și redobândi activele pierdute în bătălia cu Plahotniuc. Ca de obicei, controversatul businessman a recurs la instanțe de judecată. Câte un off-shore controlat de Platon care era până în 2016 acționar la companiile de asigurări Moldasig, Asito și Alliance Insurance Group, au atacat în judecată deciziile CNPF prin care au fost deposedați de acțiuni. La 6 noiembrie, a venit prima decizie în favoarea lui.

Printr-o încheiere judecătorească, magistrata Olesea Țurcan din sectorul Râșcani a decis suspendarea executării tuturor hotărârilor din 2016 ale CNPF în defavoarea firmelor lui Platon, instituirea unui administrator special provizoriu propus de firmele lui Platon și transmiterea în gestiunea unei companii de audit (tot propusă de firmele lui Platon) a 65 % din acțiunile noi emise în 2016 de Moldasig în locul celor deținute de firmele controversatului businessman. Timp de patru ani de zile compania de asigurări așa și nu a reușit să găsească un cumpărător pentru acestea, chiar dacă a scăzut prețul pentru ele de mai multe ori, până la 15 milioane de lei. Acum un an, o tentativă de vânzare a acestor acțiuni a fost zădărnicită de președintele Igor Dodon. Anunțul a fost făcut după o ședință a Consiliului Suprem de Securitate.

Încheierea magistratei Olesea Țurcan vine să asigure protejarea intereselor firmelor lui Platon până când judecătoarea se va expune pe fondul cauzei – adică va stabili dacă restituie omului de afaceri controlul legal asupra Moldasig. În mod ciudat, încheierea judecătorească lipsește de pe portalul instanțelor de judecată. Sursele Cutiei Negre din sistemul judecătoresc ne-au comunicat că la scurt timp după această încheiere judecătorească magistrata Olesea Țurcan și-a anunțat colegii despre intenția de a pleca în concediu de maternitate.

Decizia magistratei Olesea Țurcan a atras un val mare de critici. Reprezentanții CNPF, dar și mai mulți deputați și juriști au calificat acțiunile judecătoarei drept un atac raider în favoarea lui Platon. Pretențiile cele mai importante față de legalitatea deciziei judecătoarei, înaintate de CNPF, țin de faptul că firmele lui Platon au contestat în instanță niște decizii luate în urmă cu patru ani, deși termenul lega a expirat demult, judecătoarea și-a atribuit un drept pe care nu îl avea de a numi un administrator provizoriu, acesta este exclusiv prerogativa CNPF, și transmiterea abuzivă în gestiune unei companii care nu a primit avizul CNPF a acțiunilor scoase la vânzare de Moldasig în locul acțiunilor lui Platon, anulate în 2016.

Încheierea judecătorească emisă de Olesea Țurcan a fost contestată de CNPF la Curtea de Apel. Cu toate acestea, semnalează directorul Comisiei, până la acest moment, fără nicio justificare, judecătoarea Olesea Țurcan nu a transmis dosarul spre Apel, fiind tergiversat astfel examinarea recursului.În cererea de recurs, CNPF notează:

Încheierea instanței din 6.11.20, atât prin expresia de a fi una ilegală, inclusiv prin modul incoerent, cu tentă de manipulare, cât și din raționamente profesionale, reprezintă un caz fără precedent în justiția moldovenească. Prin acest act se justifică, implicit, se încurajează o infracțiune crasă, admisă anterior de pretinșii (interpușii) acționari ai unei companii preluate în mod dubios. (…) Încheierea în cauză a provocat un seism/șoc adevărat în lumea financiară, mai cu seamă în afara țării. Mai mult, Republica Moldova riscă să fie exclusă (neîntârziat) din Sistemul Internațional de Asigurări „Carte verde” ”, se arată în cererea de recurs depusă de CNPF.

De altfel, despre riscurile pe care le atrage după sine această decizie a instanței, reprezentanții CNPF au vorbit și în cadrul ședinței din această săptămână a Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe.

Acum o săptămână, deputatul PAS, Dumitru Alaiba, a depus și o plângere la Procuratura Generală cerând verificarea legalității acțiunilor judecătoarei Turcan, dar până în acest moment, procuratura nu a întreprins careva acțiuni.

Pentru a preveni tentative de deturnare a activelor Moldasig, la câteva zile de la încheierea judecătoarei Olesea Turcan, CNPF a blocat conturile Moldasig și a interzis efectuarea tranzacțiilor cu activele asiguratorului și emitenților, iar pe 20 noiembrie a decis să numească și ei un administrator special la companie, dar nu au fost lăsați să intre în interiorul clădirii. Este vorba despre seara cu scandal și poliștiști despre care am menționat la începutul investigației.

În timp ce reprezentanții CNPF ne vorbesc despre interesul și pericolele pentru stat din scandalul Moldasig, Veceaslav Platon acuză funcționarii Comisiei că ar acționa la comanda lui Ilan Șor. La mijloc ar fi un împrumut în valoare de 40 de milioane de lei acordat în primăvara lui 2019 de Moldasig unei companii a lui Șor și care nu a mai fost restituit până în prezent. Împreună cu dobânda și cu penalități, suma datorii depășește astăzi 139 de milioane de lei. Partea cea mai interesantă însă în acest contract de împrumut este că în calitate de fidejusor (adică persoană care se obligă să întoarcă datoria dacă cel care a împrumutat banii nu își onorează obligațiile) apare Avia Invest, compania care a luat în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău.

Potrivit documentelor ajunse în posesia Cutiei Negre, la 23 aprilie 2019, Moldasig a oferit unei companii afiliată lui Ilan Șor, „D.F.I.” SRL, un împrumut de 40 de milioane de lei pentru 30 de zile, la o rată a dobânzii de peste 16 %. În calitate de gaj, firma lui Șor a oferit 8 ha de teren pentru construcții în or. Durlești, care la acel moment erau deja gajate pentru un credit oferit de Victoriabank.

Pentru a garanta restituirea banilor, în calitate de fidejusor a fost indicată compania Avia Invest, cu care Moldasig a semnat un contract separat. Deși au fost înștiințate de mai multe ori pe parcursul ultimului an despre necesitatea de a restitui împrumutul, firmele lui Șor s-au eschivat să o facă, dar nici administrația Moldasig nu s-a grăbit să îi acționeze în judecată pentru recuperarea banilor. Abia în septembrie curent, fostul administrator al companiei de asigurări Victor Coadă a trimis cereri prealabile către Avia Invest și DFI, prin care le-a anunțat că va iniția în judecată procedura de insolvabilitate a companiilor. Cererea totuși nu a fost depusă deși Platon a anunțat despre despre o asemenea intenție în urmă cu o săptămână.

Mai mult de atât, documentele obținute de Cutia Neagră arată că la 17 noiembrie 2020, Moldasig a cesionat 109 milioane de lei, datorii ale DFI și Avia Invest către o companie anonimă, „Alfa Collect SRL” , fondatorul acestei companii are mai multe companii înregistrate pe aceeași adresă juridică din Chișinău unde sunt înregistrate mai multe firme ale lui Dumitru Tuliuliuc, noul administrator provizoriu al Moldasig, numit de instanța de judecată la solicitarea firmelor lui Platon. Fondator și administrator al firmei este un cetățean ucrainean, Pavlik Ihor. Astfel, indiferent de soarta de mai departe a Moldasig, Avia Invest și DFI vor avea de restituit datoriile anume către acest agent economic specializat în comerț cu amănuntul și ridicata. Veaceslav Platon afirmă că datoriile au fost cesionată către compania privată pentru noile prevederi legale interzic companiilor care au procese de judecată să inițieze proceduri de insolvabilitate, iar Moldasig este implicată acum în mai multe dosare în instanță.

Veaceslav Platon afirmă că datoriile au fost cesionată către compania privată pentru noile prevederi legale interzic companiilor care au procese de judecată să inițieze proceduri de insolvabilitate, iar Moldasig este implicată acum în mai multe dosare în instanță. Realizând că s-au prins în capcană, reprezentanții Avia invest au ieșit cu o declarație de presă prin care au negat existența împrumutului de la Moldasig și l-au acuzat pe Platon că încearcă să preia compania care a luat în concesiune aeroportul.

Catalogăm aceste declarații și atacuri din partea lui Veaceslav Platon drept o încercare a acestuia de a obține, pe căi ilegale, resurse financiare care nu-i aparțin de drept. Cel mai probabil, Veaceslav Platon încearcă să agonisească veniturile ratate în cei câțiva ani de pușcărie, însă compania „Avia Invest” nu va ceda în fața presiunilor”, declară Avia Invest.

La ședința de joi a Parlamentului, deputații Partidului Șor au anunțat despre înregistrarea unui proiect de lege privind crearea unei comisii speciale care să investigheze presupusul atac rider asupra companiei de asigurări MOLDASIG. În mod miraculos, pe proiect apare și semnătura deputatului Ilan Șor.

MARINA TAUBER, vicepreședinte al Partidului „ȘOR”: Instituirea comisiei de anchetă pentru investigarea tuturor circumstanțelor de preluare forțată, a atacurilor raider și a acțiunilor subversive de pe piața financiară nebancară din partea cetățeanului Veaceslav Platon în special a neregulilor și practicilor contrare cerințelor de guvernanță corporativă în cadrul Moldasig S.A”.

Moldasig este una dintre cele mai mari companii de asigurări de pe piața moldovenească, cu o cotă de 13,8 %. Asiguratorul are printre cele mai mari active dintre companiile de asigurări – aproape jumătate de miliard de lei.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram