Pandemia de coronavirus a afectat cel mai mult femeile care au stat în casă, copiii care au fost privați pentru o perioadă de studiile în condiții reale și au trecut pe online, oamenii care plecau peste hotare să muncească și au rămas blocați acasă, dar, totodată, și persoanele în etate care s-au simțit în singurătate, primejdie și frică de moarte. Sunt concluziile unui raport, realizat de PNUD Moldova. În document este prezentat impactul socio-economic al crizei pandemice asupra celor mai vulnerabile grupuri de populație și asupra sectoarelor economiei.

În raportul prezentat de PNUD, se arată că pandemia globală de coronavirus a afectat mai mult femeile decât bărbații. Astfel, ele au fost implicate și mai mult în treburile casnice, iar 6 la sută dintre femeile chestionate au fost victime ale violenței în familie.

„Am stat acasă în siguranță, am avut grijă de copii. De la început a fost mai dificil, pentru că ne-am speriat toți”.

„Prima problemă care a fost – uitați-vă grădinița. Stăm cu copilul din luna martie acasă. Nici la lucru nu putem să ne ducem, pentru că ei sunt mici”.

Totodată, copiii au fost la fel de afectați de pandemie, din motiv că au fost privați de dreptul de a frecventa regulat școala. În consecință, unii au intrat în depresie, alții s-au pomenit în dificultatea de a studia online, iar alții au intrat un blocaj emoțional. Și tinerii neîncadrați în procesul de educație sau de muncă au trecut prin momente dificile. Aceștia s-au ciocnit de fenomenul de cunoscut ca excluziune socială, deoarece, la un moment dat, s-au pomenit că nu mai au niciun cerc de oameni cu care să comunice.

„Sincer, cam a scăzut calitatea învățăturii, atât din partea elevilor cât și din partea profesorilor”.

Singure și mereu îngrijorate au fost persoanele în etate. Bătrânii au înțeles cel mai puțin necesitatea măsurilor de prevenție, așa că s-au aflat permanent sub risc de îmbolnăvire.

„Frică intră în oameni, că nici nu știi: cu copiii nu poți să te întâlnești, cu vecinii nu poți să te întâlnești”.

„Îți faci griji pentru copii, pentru tot neamul, da și singur te temi, să fie tot bine și să dea Dumnezeu să treacă coronavirusul acesta și să fie toți sănătoși și fericiți”.

Totodată, studiul PNUD Moldova arată că afacerile mici și mijlocii au avut foarte mult de suferit, la fel precum și transportul de pasageri și mărfuri, agricultura, sistemul de sănătate și comerțul. Potrivit autorilor studiului, evaluarea a fost efectuată în perioada mai – octombrie 2020 și a fost realizată utilizând studiile publice, date ale Biroului Național de Statistică, un sondaj desfășurat în august-septembrie 2020 în rândul a 390 de cetățeni și 450 de companii.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!