Vasile Bolea spune că PSRM nu a copiat de la PDM nota informativă a proiectului privind preluarea SIS-ului din subordinea președintelui. Asta deși, ambele note informative ale proiectelor, unul din 2016 a Partidului Democrat și cel de acum al Partidului Socialiștilor din R. Moldova conțin același text. Declarațiile au fost făcute de către deputatul PSRM, Vasile Bolea în cadrul emisiunii Cutia Neagră de la TV8.

Vasile Bolea, deputat PSRM: „Să mă dea în judecată. Unele chestiuni, vreo două-trei paragrafe sunt din această notă informativă. Nu-s toate. Aici e un bla-bla-bla politic. Nu-i chiar cuvânt în cuvânt. Haideți să nu…”

Sergiu Litvinenco, deputat PAS: „Ei au copiat de la Plahotniuc nu doar proiectul, dar și nota informativă. Nici nu roșiți. Puteți să recunoașteți.”

Aceasta este nota informativă a proiectului de lege prezentat de Partidul Democrat din Moldova (PDM) în plen în 2016. Ambele note informative ale proiectelor, unul din 2016 a Partidului Democrat și cel de acum al Partidului Socialiștilor din R. Moldova conțin același text, cel puțin un aliniat.

Iar această notă informativă este a inițiativei legislative a deputaților PSRM privind preluarea SIS-ului din subordinea președintelui:

Socialiștii, cei care acum un an au votat pentru ca Serviciul de Informații și Securitate să fie controlat de președinte, s-au răzgândit. Pe finalul mandatului lui Igor Dodon, doi deputați PSRM propun ca instituția să revină doar sub controlul Parlamentului. Argumentează cu faptul că, în condițiile în care Republica Moldova este stat parlamentar, se impune necesitatea de consolidare a controlului parlamentar asupra sistemului național de securitate. Unul dintre autorii proiectului, Vasile Bolea, a mai invocat un motiv. Și anume că Maia Sandu deține și cetățenia altui stat.

Din iunie, 2019, Serviciul de Informații și Securitate a început să fie coordonat de președintele Igor Dodon. Atunci, proiectul de lege a fost prezentat în plen de deputatul socialist, Vasile Bolea. Potrivit notei informative a proiectului, această inițiativă venea după ce au fost limitate și reduse substanțial atribuțiile președintelui în domeniul securității statului.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!