/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/DOC/ SIS-ul ar putea trece în subordinea Parlamentului. Deputații PSRM au înregistrat deja un proiect de lege

missing
02 decembrie 2020, ora 13:46

Socialiștii, cei care acum un an au votat pentru ca Serviciul de Informații și Securitate să fie controlat de președinte, s-au răzgândit. Pe finalul mandatului lui Igor Dodon, doi deputați PSRM propun ca instituția să revină doar sub controlul Parlamentului. Argumentează cu faptul că, în condițiile în care Republica Moldova este stat parlamentar, se impune necesitatea de consolidare a controlului parlamentar asupra sistemului național de securitate. Pentru tv8, unul dintre autorii proiectului, Vasile Bolea, a mai invocat un motiv. Și anume că Maia Sandu deține și cetățenia altui stat. Deputații PAS însă îi acuză de uzurparea puterii de stat și se pregătesc să meargă la Curtea Constituțională.

Din iunie, 2019, Serviciul de Informații și Securitate a început să fie coordonat de președintele Igor Dodon. Atunci, proiectul de lege a fost prezentat în plen de deputatul socialist, Vasile Bolea. Potrivit notei informative a proiectului, această inițiativă venea după ce au fost limitate și reduse substanțial atribuțiile președintelui în domeniul securității statului

VASILE BOLEA, DEPUTAT PSRM: „Prin proiectul în cauză, se dorește restabilirea atribuțiilor șefului statului în domeniul securității statului, atribuții care nemijlocit rezultă din prevederile Constituției, precum și din legea securității statului.”

După ce modificările au trecut de Parlament, președintele țării s-a ales cu dreptul de a coordona activitatea serviciului, în limitele competenței sale, fiind supusă controlului parlamentar. Tot el propune directorul instituției, care este numit în funcție de Parlament, pe un termen de 5 ani. Și eliberarea acestuia din funcție tot se face la propunerea președintelui. La un an și jumătate de la aceste modificări, socialistul Vasile Bolea vine cu alte propuneri.

Potrivit proiectului de lege, discutat deja la comisia juridică, Serviciul va trece sub control parlamentar, iar directorul va fi numit și demis doar de către Parlament.

În nota explicativă, ce însoțește proiectul, se mai menționează că în condițiile în care Republica Moldova este o țară parlamentară, se impune necesitatea de consolidare a controlului parlamentar asupra sistemului național de securitate. Pentru TV8, socialistul a mai adăugat și faptul că Maia Sandu, președinta aleasă, deține dubla cetățenia.

VASILE BOLEA, DEPUTAT PSRM: Luând în considerație faptul că președintele nou ales deține și cetățenia altui stat, dar aici noi vorbim despre relații de subordonare, de numire, este vorba de securitatea statului, am considerat oportun să fie făcute aceste modificări.”

În replică, deputatul PAS, Sergiu Litvinenco îi acuză pe socialiști de uzurparea puterii de stat.

SERGIU LITVINENCO, DEPUTAT PAS: Socialiștii sunt disperați în continuare. Ei au primit un vot foarte clar din partea oamenilor. Și iată că încearcă, contrar voinței oamenilor, să se mențină la putere și la guvernare.”

Dacă proiectul va deveni lege, fracțiunea PAS va contesta modificările la Curtea Constituțională.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram