Președinta aleasă Maia Sandu îndeamnă oamenii să protesteze împotriva inițiativei legislative a Partidului Socialiștilor (PSRM) care prevede scoaterea din atribuțiile Președinției a Serviciului Informații și Securitate (SIS). Manifestațiile în masă sunt planificate pentru 3 decembrie, la ora 10:00, în fața Parlamentului. 

„Mă adresez cetățenilor în calitate de președinte ales. Regimul lui Igor Dodon merge pe urmele lui Vlad Plahotniuc și încearcă în mod abuziv să anuleze votul poporului de pe 15 noiembrie. Proiectul de lege al PSRM privind retragerea SIS-ului din subordinea Președinției este un abuz antidemocratic, pus la bază de cel care a pierdut încrederea cetățenilor și plănuiește să controleze în continuare instituțiile statului. Este o uzurpare a puterii în stat”, a declarat Maia Sandu pe 2 decembrie în cadrul unui briefing de presă.

Președinta aleasă este de părere că astfel de acțiuni reprezintă în sine anularea votului poporului de pe 15 noiembrie. „Se aruncă la gunoi voința poporului. Ei vor să blocheze realizarea mandatului. Vor să reducă în mod abuziv atribuțiile președintelui. Vom apăra vocea poporului. Vom contesta la Curtea Constituțională. Vom cere sprijinul poporului. Am vorbit și cu liderii altor formațiuni, trebuie să oprim împreună atacul asupra Constituției”.

„De mâine începem lupta cu cei care se opun schimbării. Noi îi vom face să înțeleagă că țara este a cetățenilor. Vă îndemnăm să ieșim mâine să apărăm dreptul nostru. Trebuie să oprim tentativa PSRM-ului și a Partidului „Șor” de a uzurpa puterea în stat”, a mai declarat președinta aleasă.

Proiectul de lege prin care SIS-ul se va subordona Parlamentului este criticat de reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate, care spun că în acest mod Igor Dodon încearcă să-l copie pe fostul lider PD, Vladimir Plahotniuc.

Amintim că deputații socialiști vor ca SIS-ul să treacă sub control parlamentar, iar directorul să fie numit în funcție de către Parlament. Deja a fost înregistrată o inițiativă legislativă în acest sens.

 

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!