/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Maia Sandu îndeamnă oamenii să protesteze mâine la ora 10:00 în fața Parlamentului „împotriva uzurpării puterii de PSRM și PP Șor”

02 decembrie 2020, ora 17:11

Președinta aleasă Maia Sandu îndeamnă oamenii să protesteze împotriva inițiativei legislative a Partidului Socialiștilor (PSRM) care prevede scoaterea din atribuțiile Președinției a Serviciului Informații și Securitate (SIS). Manifestațiile în masă sunt planificate pentru 3 decembrie, la ora 10:00, în fața Parlamentului. 

„Mă adresez cetățenilor în calitate de președinte ales. Regimul lui Igor Dodon merge pe urmele lui Vlad Plahotniuc și încearcă în mod abuziv să anuleze votul poporului de pe 15 noiembrie. Proiectul de lege al PSRM privind retragerea SIS-ului din subordinea Președinției este un abuz antidemocratic, pus la bază de cel care a pierdut încrederea cetățenilor și plănuiește să controleze în continuare instituțiile statului. Este o uzurpare a puterii în stat”, a declarat Maia Sandu pe 2 decembrie în cadrul unui briefing de presă.

Președinta aleasă este de părere că astfel de acțiuni reprezintă în sine anularea votului poporului de pe 15 noiembrie. „Se aruncă la gunoi voința poporului. Ei vor să blocheze realizarea mandatului. Vor să reducă în mod abuziv atribuțiile președintelui. Vom apăra vocea poporului. Vom contesta la Curtea Constituțională. Vom cere sprijinul poporului. Am vorbit și cu liderii altor formațiuni, trebuie să oprim împreună atacul asupra Constituției”.

„De mâine începem lupta cu cei care se opun schimbării. Noi îi vom face să înțeleagă că țara este a cetățenilor. Vă îndemnăm să ieșim mâine să apărăm dreptul nostru. Trebuie să oprim tentativa PSRM-ului și a Partidului „Șor” de a uzurpa puterea în stat”, a mai declarat președinta aleasă.

Proiectul de lege prin care SIS-ul se va subordona Parlamentului este criticat de reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate, care spun că în acest mod Igor Dodon încearcă să-l copie pe fostul lider PD, Vladimir Plahotniuc.

Amintim că deputații socialiști vor ca SIS-ul să treacă sub control parlamentar, iar directorul să fie numit în funcție de către Parlament. Deja a fost înregistrată o inițiativă legislativă în acest sens.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram