Chișinăul trage un semnal de alarmă, după ce Tiraspolul a instalat ilegal, pe 30 noiembrie curent, încă un post mobil în Zona de Securitate, mai exact la intrarea în Dubăsari, în apropierea unui post al Forțelor Mixte de Pacificare. 

„Solicitarea regulamentară a șefului militar superior din partea Republicii Moldova în Comandamentul Militar Întrunit de a îndrepta la fața locului grupul de observatori militari pentru documentarea încălcării comise a fost respinsă. Astfel, încălcarea nu a fost reflectată în raportul săptămânal privind situația în Zona de Securitate. Prin consecință, acesta nu a fost semnat de către partea moldovenească și reprezentantul Ucrainei, iar subiectul privind apariția noului post ilegal a fost adus în atenția Comisiei Unificate de Contro (CUC)”, se arată într-un comunicat al Biroului de Reintegrare.

Chișinăul spune că structurile transnistrene continuă să sfideze actele de bază ale operațiunii de pacificare care interzic împiedicarea liberei circulații și introducerea formațiunilor care nu fac parte din contingentul Forțelor Mixte de Pacificare, consolidând infrastructura posturilor de control pe care încearcă să le prezinte drept „sanitare”.

La 3 decembrie 2020 membrii CUC au revenit la Bender pentru a examina, în conformitate cu mandatul atribuit, problemele actuale privind situația în Zona de Securitate.

Dezbaterile aprinse care au urmat nu au contribuit la aprobarea ordinii de zi, motiv pentru care ședința din nou a fost amânată.

Amintim că deja de nouă săptămâni, lucrările CUC sunt blocate prin refuzul părții transnistrene de a accepta pe agenda oficială a discuțiilor subiectele legate de prezența posturilor ilegale și cazurile de răpire a cetățenilor de către așa-numitul „mgb” din regiune.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!