Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a depus o sesizare la Curtea Constituțională (CC) prin care cere să fie declarată neconstituțională Legea votată în plen de PSRM și PȘOR prin care Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a fost scos din subordinea Președintelui Republicii Moldova. Despre asta a anunțat deputatul PAS, Sergiu Litvinenco pe pagina sa de Facebook.

PAS a sesizat Curtea Constituțională, după ce în cadrul ședinței Parlamentului, joi 3 decembrie, deputații socialiști, cei din Partidul „Șor”, dar și cei din „Pentru Moldova” au votat în două lecturi proiectul de lege care prevede preluarea Serviciului de Securitate și Informații (SIS) din subordinea Președinției și transmiterea acestuia în gestiunea Parlamentului.

Am sesizat Curtea Constituțională cu privire la neconstituționalitatea legii prin care Serviciul de Informații și Securitate a fost scos din coordonarea Președintelui Republicii Moldova. De asemenea, am solicitat suspendarea acțiunii legii până la examinarea în fond a sesizării. Coaliția Dodon-Șor la adoptarea legii a încălcat mai multe prevederi ale Constituției Republicii Moldova atât pe fond, cât și pe procedură, printre care:

1) Articolul 87 alin.(4), care prevede că Preşedintele Republicii Moldova poate lua măsuri pentru asigurarea securităţii naţionale şi a ordinii publice. Prin ceea ce a făcut noua coaliție, aceste prevederi constituționale sunt golite de conținut.

2) Articolul 2 (suveranitatea aparține poporului) coroborat cu art.38 și art.39, prin faptul că Președintelui i se iau atribuții care existau la momentul alegerilor. Oamenii au votat un președinte cu anumite atribuții, respectiv președintele trebuie să aibă posibilitatea de a-și exercita mandatul oferit de oameni conform competențelor conținute în legislație la momentul alegerilor.

3) Articolul 1 alin.(3) – principiul statului de drept prin faptul că: a) au fost încălcate flagrant procedurile parlamentare într-o măsură care excede cu mult autotomia regulamentară și b) principiul stabilității juridice și previzibilității legislației, întrucât aceleași articole se modifică deja a treia oară timp de patru ani.

Toate derapajele de la principiile democratice și ale statului de drept pe care le comite coaliția Dodon-Șor vor fi reclamate în vederea stopării. În plus, vom lupta prin toate mijloacele posibile pentru a debarca de la guvernare hoții și corupții din actualul Parlament, astfel încât să declanșăm cât mai repede alegeri parlamentare anticipate.”, a scris deputatul pe Facebook.

       
După ședința Legislativului, deputații Platformei DA au anunțat că vor contesta în instanță proiectele, votate de PSRM-ȘOR în timp ce ședința Parlamentului era boicotată și în sală erau proteste, privind politica bugetat fiscală, bugetul de stat și trecerea SIS-ul sub conducerea Parlamentului.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!