Un fost deputat, un șef de întreprindere municipală, un polițist și un vameș au fost vizați în controalele Autorității Naționale de Integritate (ANI), în perioada 30 noiembrie – 4 decembrie. Ex-parlamentarului i s-a emis actul de constatare pentru încălcarea regimului juridic al averii. 

Alte două acte de constatare în care s-a stabilit incompatibilități de funcție au fost emise pe numele unui angajat din Direcția de Poliție a municipiului Chișinău și a unui inspector vamal din cadrul Serviciului Vamal al Republicii Moldova. Totodată, inspectorii de integritate au stabilit cinci conflicte de interese în cazurile a patru subiecți ai declarării din raioanele Anenii Noi, Florești, Cahul, Leova și Basarabeasca

Un șef de întreprindere municipală din Orhei și un consilier local din Bardar, raionul Ialoveni s-au ales cu câte o amendă de trei mii de lei pentru nedepunerea declarației de avere și interese personale.

Totodată, inspectorii de integritate au inițiat patru controale. Trei dintre acestea sunt pentru nerespectarea regimului juridic al incompatibilităților de către un funcționar cu statut special din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, un funcționar public din cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării și un consilier local din Holercani, Dubăsari. Un alt control pentru încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese a fost inițiat în privința unui funcționar din Autoritatea Publică Locală, Zastînca, raionul Soroca.

Trei primari au declarat la ANI conflictele de interese în baza cărora inspectorii de integritate au transmis câteva soluții. Este vorba despre primarul din Băcioi, municipiul Chișinău, primarul din Drăgușenii Noi din raionul Hâncești și primarul din Popeasca, raionul Ștefan Vodă.

La fel, săptămâna trecută, ANI a participat în 13 ședinte de judecată referitoare la contestarea actelor.

Reprezentanții ANI au organizat cinci sesiuni de instruiri, în cadrul campaniei de informare „Keep CALM and Local Integrity”, dintre care două instruiri au avut loc prin intermediul platformei ZOOM. În total, au fost instruiți 101 de subiecți ai declarării.

Prin sistemul ”e-Integritate” au fost repartizate inspectorilor 12 de sesizări spre examinare.

Reprezentanții ANI au răspuns la 113 de apeluri, dintre care 19 la Linia instituțională de informare.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!