Și transportatorii sunt nemulțumiți de politica fiscală pentru 2021 și cer modificarea de urgență a documentului. În acest sens, reprezentanții Asociației Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) au depus o petiție.

„Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto informează despre depunerea unei petiții în adresa organelor centrale prin care se solicită modificarea de urgență a politicii bugetar-fiscale prin introducerea unor instrumente de stimulare financiar-fiscale pentru ramura transporturilor rutiere de pasageri”, spun reprezentații asociației.

„După înregistrarea în Parlamentul Republicii Moldova a proiectelor de legi privind modificarea unor acte legislative (politica bugetar-fiscală) și privind bugetul de stat pentru anul 2021, înțelegem că ramura transporturilor va continua să decadă, inclusiv închiderea unor rute și lipsirea unor localități de transport public, din cauză ignorării problemelor existente de către organele competente. Sperăm că aceste proiecte nu vor fi susținute în redacția în care au fost prezentate”, se arată în petiție.

De asemenea, transportatorii mai solicită introducerea cotei 0 TVA la transportul rutier de persoane în trafic național, scutirea de plata impozitului pe venit din activitatea de întreprinzător pentru anul 2020 și 2021, compensarea a 50% din costul accizelor la combustibilul consumat pentru prestarea serviciilor de transport rutier de persoane, dar și restabilirea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor.

În condițiile în care va fi ignorate solicitările transportatorilor, acești anunță o grevă generală.

Președintele Consiliului APOTA, Oleg Alexa, spune că „suplimentar se solicită adoptarea unor măsuri de ordin administrativ îndreptate spre rezilierea contractului de parteneriat public-privat al patrimoniului gărilor de stat și stoparea abuzurilor organelor fiscale și de ocrotire a normelor de drept prin care se protejează businessul legat de concesionarea gărilor”.

Amintim că Politica bugetar-fiscală pentru anul 2021 a fost aprobată de Parlament, în ședința plenară de 3 decembrie, în prima lectură. Pentru a intra în vigoare trebuie să fie votată în lectura a doua.

Și agricultorii s-au arătat nemulțumiți de unele prevederi, cerând anularea majorării TVA-ului pentru produsele agricole.

Politica bugetar fiscală a fost criticată și de reprezentanții mai multe fracțiuni parlamentare, care au cerut scoaterea de pe ordinea de zi a inițiativei și organizarea consultărilor. În pofida criticilor, proiectul a fost aprobat de deputații PSRM și Șor în timp ce în plenul Legislativului erau îmbrânceli.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!