/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Deficit de medicamente? Unele persoanele care se tratează la domiciliu de COVID spun că nu găsesc pastile vitale în farmacii

missing
08 decembrie 2020, ora 20:32

Pandemia de Covid-19 ar fi generat și un deficit de preparate medicamentoase. Tot mai mulți oameni, care se tratează la domiciliu de Covid-19, se plâng de faptul că medicamentele vitale sunt de negăsit. Potrivit lor, anticoagulantele, spre exemplu, ba sunt, ba dispar de pe rafturile farmaciilor. Acest lucru s-ar întâmpla din motiv că unii oameni își fac rezerve inutile, iar cei care au într-adevăr nevoie urgentă de ele, nu le mai găsesc. Cel puțin, așa cred mai multe persoane, care s-au confruntat cu această problemă.

Regizoarea Viorica Meșină spune că, deși personal nu s-a confruntat cu această problemă, cunoaște mai multe cazuri în care, cei care suferă de Covid-19 și se tratează la domiciliu, nu găsesc medicamente necesare în farmacii și sunt nevoiți să caute alternative. Ea zice că rude și prieteni de-ai săi au fost nevoiți să cumpere de peste hotare unele medicamente, pe care la noi nu le-au găsit.

VIORICA MEȘINĂ, REGIZOARE DE FILM: „Eu cunosc o familie, care s-au îmbolnăvit toți patru: soțul, soția și două fete. Ei nu au rude apropiate. A trebuit să roage prietenii și prietenii lor sunt fără mașină. Au umblat la 11 farmacii ca să găsească Xarelto. Știu pe cineva care stă chiar acum în spitalul Cancelariei și care a rugat rudele să-i aducă de la București”.

Într-o altă discuție telefonică, Ala Tocarciuc, expertă în politici de sănătate, care se tratează la domiciliu de o formă severă de Covid 19, ne-a spus că nici ea, la un moment dat, nu putea găsi anticoagulante în farmacii.

ALA TOCARCIUC, EXPERT ÎN POLITICI DE SĂNĂTATE: „Medicamentele anticoagulante nu ajung astăzi în Moldova din ceea ce cunosc eu și ceea ce m-am ciocnit și eu. Tratamentul anti Covid pentru forme ușoare până la medii poate fi făcut ușor în condiții de casă, dar ca să faci tratamentul în condiții de casă, trebuie să ai trusa medicală disponibilă. Dacă ele ar fi în farmacie și omul cu o formă ușoară sau medie ar primi anticoagulante acasă, el nu are nevoie de spitalizare”.

În timp ce unii oameni nu găsesc în farmacii medicamentele necesare, administratorii unor spitale din țară spun că au medicamente suficiente pentru tratarea bolnavilor de Covid-19. Iar dacă totuși ajung să li se epuizeze stocul, solicită și procură suplimentar de la distribuitorii de produse farmaceutice.

ION MANOLE, VICEDIRECTOR, SPITALUL DIN FLOREȘTI: „Au fost perioade, când au fost și mai puține. Cu anticoagulante era problemă, dar acum s-a mai rezolvat. Noi solicităm, vedem că rezerva se micșorează și avem nevoie, solicităm medicamente și le procurăm de la diferite firme cu care avem noi contracte”.

ALA CONDREA,VICEDIRECTOR SPITALUL DIN BĂLȚI: „Necesarul care îl au pacienții cu Covid-19, conform protocoalelor clinicii naționale, la ora de astăzi, la ziua de astăzi noi dispunem. Noi gestionăm foarte strict necesitățile noastre. În cadrul spitalului nostru sunt pacienți cu forme grave și foarte grave de Covid și nu avem dreptul să ajungem la limită, când nu avem medicamente”.

Între timp, și avocatul poporului Mihail Cotorobai susține că a primit mai multe plângeri în care persoanele își exprimă nemulțumirea privind deficitul de medicamente necesare în farmaciile din țară pentru tratarea la domiciliu a infecției cu Covid-19. Am încercat să obținem o reacție și de la Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, însă nimeni nu ne-a răspuns la telefon. Precizăm că, la domiciliu, cu forme ușoare de Covid-19, se tratează aproximativ 8000 de persoane, iar altele peste 30 de mii sunt sub supravegherea medicului, tot la domiciliu. În total, în spitalele din țară, sunt internați 3870 de pacienți, confirmați pozitiv cu Covid-19. 281 dintre ei sunt în stare extrem de gravă.

REPORTER- CĂTĂLINA GRAUR
IMAGINE- SERGIU CIUBARU

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram