/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

/VIDEO/ Mai multe taxe din Chișinău ar putea să se majoreze. Sunt vizați și deținătorii de stații de încărcare a vehiculelor electrice

missing
08 decembrie 2020, ora 20:25

Mai multe taxe locale din Chișinău ar putea să se majoreze chiar și de câteva ori, în 2021. Cel puțin, asta prevede un proiect de decizie a Consiliului Municipal, care urmează să fie dezbătut de către aleșii locali, la finele lunii curente. Mai mult decât atât, în premieră, în proiectul respectiv a fost inclusă și taxa locală pentru deținătorii de stații de încărcare a vehiculelor electrice. Aceștia ar urma să achite anual 5000 de lei pentru fiecare coloană de distribuire. Acest lucru a fost criticat de agenții economici din domeniu. Ei spun că sunt noi pe piață și nu înregistrează venituri. De partea cealaltă, viceprimara capitalei, Inga Ionesii, spune că, de fapt, la prima etapă, agenții economici ar urma să achite doar 90 la sută din această taxă, adică 500 de lei.

Oleg Ștefaniuc este directorul unei rețele de stații de încărcare a automobilelor electrice. Nu are nici un an de când s-a lansat în această afacere, care nu este atât de dezvoltată în Republica Moldova. El spune că a rămas nedumirit de intenția autorităților locale de a institui o taxă anuală de 5000 de lei pentru fiecare coloană de distribuire. Și asta în timp ce, în toată lumea, este promovată utilizarea mașinilor electrice, în favoarea ecologiei.

OLEG ȘTEFANIUC, DIRECTOR REȚEA, STAȚII DE ÎNCĂRCARE: „Când am auzit această noutate, am rămas uimiți cu colegii. Pentru că noi știm că, în țările vecine și în toată lumea, energia verde are prioritate în dezvoltarea sectorului economic”.

Mai mult, bărbatul spune că acest domeniu este la început de cale în Republica Moldova, iar taxele pe care încearcă să le introducă municipalitatea ar fi un impediment în dezvoltarea acestui sector. Abia după aproximativ cinci ani, afacerea sa ar putea să aducă profit.

OLEG ȘTEFANIUC, DIRECTOR REȚEA, STAȚII DE ÎNCĂRCARE: „Această piață în Republica Moldova nu este. În prima jumătate de an noi încărcam gratuit mașinile clienților, care nu sunt atât de mulți în țară. Acum, oferim acest serviciu aproape gratuit”.

Bărbatul spune că și-ar dori o susținere din partea Primăriei, care nici măcar nu s-a consultat cu reprezentanții acestui domeniu. În cazul în care consilierii municipali vor aproba acest proiect, atunci această decizie se va răsfrânge direct asupra clienților. Astfel, acesta afirmă că urmează să solicite municipalității, împreună cu colegii din acest domeniu, să revizuiască această inițiativă.

OLEG ȘTEFANIUC, DIRECTOR REȚEA, STAȚII DE ÎNCĂRCARE: „Dacă noi ne declarăm oraș verde și vrem să tindem spre asta, atunci trebuie anumiți pași care să ajute cei trei-patru agenți economici care oferă acest serviciu. Această taxă se va răsfrânge în mod firesc asupra tarifului. Astfel, va avea de suferit proprietarul mașinii”.

De partea cealaltă, viceprimarul pe domeniul investiții și economie al capitalei, Inga Ionesii, spune că proiectul este abia la etapă consultărilor, astfel că, în timpul apropiat, reprezentanții Primăriei ar urma să se întrunească într-o ședință online cu aceștia, pentru a le asculta doleanțele. Chiar și așa, aceasta spune că agenții economici ar urma să beneficieze, la prima etapă, de o reducere de 90 la sută din taxa locală prevăzută în proiect.

INGA IONESII, VICEPRIMAR, MUNCIPIUL CHIȘINĂU: „Această taxă este setată, dar acest lucru nu înseamnă că se va aplica 5000. Va fi o reducere de 90%. Primii ani va fi aplicată taxa de 500 de lei anual. Ulterior, când se va dezvolta acest sector, vom revedea mărimea acestei taxe”.

Acești 500 de lei, spune viceprimara, ar putea fi aplicați pentru amplasarea coloanelor de distribuire a energiei electrice. Între timp, în proiectul privind taxele locale pentru 2021 se regăsesc și alte domenii de activitate care ar putea să se pomenească cu taxe majorate.

MIHAELA DICUSAR, REPORTERĂ TV8: „De exemplu, taxa pentru parcare ar putea fi majorată de la 18 lei pentru 1 m.p. al parcării, până la 30 de lei. Astfel, dacă decizia va fi aprobată de consilieri, atunci o persoană care închiriază un loc de parcare cu 300 de lei lunar, ar putea scoate din buzunar încă aproximativ 300 de lei”.

Președintele Uniunii Conducătorilor Auto, care gestionează mai multe locuri de parcare cu plată din Chișinău, spune că, în cazul în care consilierii vor vota acest proiect, atunci, inevitabil, tariful va fi majorat și pentru clienți.

PREȘEDINTELE UNIUNII CONDUCĂTORILOR AUTO: „Pentru noi va fi un pic usturător. Am depus o solicitare la Primărie să facă această majorare treptat, nu atât de brusc”.

Astfel, taxele locale ar putea crește la centrele de asistență tehnică a automobilelor de la 10 mii de lei anual la 12 mii de lei. O creștere a taxei ar putea avea loc și în cazul veceelor publice, de la 3000 de lei anual la 3500 de lei. La fel, de la 2000 de lei la 3000 de lei anual ar putea crește și taxa pentru cabinetele cosmetologice, cele de machiaj și masaj. Și cluburile sportive ar putea să achite anual cu 500 de lei mai mult, adică 3500 de lei față de 3000, cât era taxa de până acum.

TAXE LOCALE 2021:

CENTRU DE ASISTENȚĂ TEHNICĂ, AUTOMOBILE – 12 MII LEI/ANUAL
WC PUBLIC – 3500 LEI/ANUAL
CABINET COSMETOLOGIC – 3000 LEI/ANUAL
CLUB SPORTIV – 3500 LEI/ANUAL

Consiliul municipal vrea să introducă taxa locală pentru deținătorii de stații de încărcare a vehiculelor electrice

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram