Comisia economie, buget și finanțe a aprobat, în cadrul ședinței de astăzi, raportul la proiectul de lege pentru abrogarea Legii din 2016 privind emisiunea obligațiunilor de plată derivate din garanțiile de stat din 17 noiembrie 2014 și din 1 aprilie 2015. Proiectul este înaintat cu titlul de inițiativă de deputați din fracțiunea parlamentară PSRM. 

„Proiectul de lege înaintat are drept scop eliminarea presiunii fiscale suplimentare asupra populației și economiei Republicii Moldova, utilizarea eficientă și în interesul cetățenilor a resurselor financiare acumulate de stat sub formă de taxe și impozite, neadmiterea majorării substanțiale a datoriei de stat”, se menționează în nota informativă la proiect.

„Punerea pe umerii cetățenilor a responsabilității pentru mijloacele sustrase din sistemul bancar este cel puțin incorectă și reprezintă o povară fiscală suplimentară pentru stat”, a menționat unul dintre autori, deputatul Petru Burduja.

Fostul premier Pavel Filip critică inițiativa socialiștilor: „Noua coaliție de guvernare PSRM-Șor se desparte cu greu de putere”

”Vor să anuleze acordarea garanțiilor de stat (lege coordonată cu FMI prin care am reușit să le dăm banii înapoi oamenilor care aveau economii la cele 3 bănci lichidate), dar și reforma pensiilor (coordonată, la fel, cu FMI, prin care am reușit majorarea pensiilor cu 50% în trei ani), toate pe lângă legile profund anti-constituționale și anti-statale votate săptămâna trecută. Nu le pasă de țară și de cetățeni, nu le pasă ce va fi după ei. „După noi, potopul” – e sloganul lor și nu îi interesează cum vor lăsa țara în urma lor, următorului guvern. Se asigură astfel că oricine ar veni la guvernare, va avea de înfruntat obstacole. Să dai foc la casa, asta înseamnă să „iubești Moldova”?”, a mai scris Pavel Filip pe pagina sa de Facebook.

În proiect se menționează că Guvernul va elabora măsurile necesare pentru soluționarea problemei datoriei băncilor ”Banca de Economii”, „Banca Socială” și „Unibank” față de Banca Națională a Moldovei.

De menționat că Legea din 03.10.2016 privind emisiunea obligațiunilor de stat în vederea executării de către Ministerul Finanţelor a obligaţiilor de plată derivate din garanțiile de stat nr. 807 din 17 noiembrie 2014 şi nr. 101 din 1 aprilie 2015 prevede emisia obligaţiunilor de stat la valoarea nominală, la rata fixă a dobânzii, pe termene de până la 25 de ani, în volum total de până la 13583717000 lei, cu rata efectivă a dobânzii de 5 la sută.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!