Organizațiile neguvernamentale de media se arată îngrijorați în legătură cu adoptarea proiectului privind modificarea și completarea Codului serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova.

„Proiectul nu este fundamentat și nu are o justificare factologică și legală, iar eventuala adoptare a acestuia ar însemna, de facto, renunțarea Republicii Moldova la angajamentele asumate prin ratificarea Convenției europene privind televiziunea transfrontalieră de a contribui la realizarea obiectivului cultural comun prin rezervarea operelor europene a unei proporții majoritare de transmisiune”, spun semnatarii.

Proiectul a fost înregistrat pe 23 noiembrie curent de deputații PSRM Vasile Bolea, Bogdat Țîrdea și Adrian Lebedinschi, proiect care conține prevederi periculoase pentru dezvoltarea mass-mediei din țara noastră pe principii democratice. Pe fundalul scandalului din legislativ și fără dezbateri, proiectul a fost votat de deputații PSRM, ai Partidului Șor și ai platformei „Pentru Moldova”.

„Organizațiile neguvernamentale de media, analizând proiectul, au constatat că prevederile acestuia sunt pe măsură să impună furnizorilor de servicii condiții economice inechitabile și străine pentru o economie de piață. Reducerea cotelor medii zilnice de programe audiovizuale locale, prevăzută în proiectul de lege, ar descuraja investițiile în crearea de produse mediatice autohtone și ar încuraja fenomenul “parazitismului de conținut” în audiovizual”, se menționează în scrisoarea deschisă.

Vedeți mai jos scrisoarea integrală:

Președintei alese a Republicii Moldova, doamnei Maia SANDU

Președintelui în exercițiu al Republicii Moldova, domnului Igor DODON

Președintei Parlamentului Republicii Moldova, doamnei Zinaida GRECEANÎI

Ambasadorului Uniunii Europene în Republica Moldova, E. S. Peter MICHALKO

Ambasadorului SUA în Republica Moldova, E. S. Dereck J. HOGAN

Șefului Oficiului Consiliului Europei în Republica Moldova, domnului William Massolin

Excelențe,

Organizațiile neguvernamentale de media semnalează cu multă îngrijorare adoptarea de către Parlamentul Republicii Moldova, la 3 decembrie 2020, în prima lectură, a proiectului de lege (nr. 460) cu privire la modificarea și completarea Codului serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova nr.174/2018 (art.1, 4, 5, ș.a.)[1], înregistrat la 23 noiembrie 2020 de deputații PSRM Vasile Bolea, Bogdat Țîrdea și Adrian Lebedinschi, proiect care conține prevederi periculoase pentru dezvoltarea mass-mediei din țara noastră pe principii democratice. Proiectul a fost votat de deputații PSRM, ai Partidului Șor și ai platformei „Pentru Moldova”, fără respectarea condițiilor legale de transparență decizională, fără avizele necesare și fără dezbateri în ședință plenară.

Organizațiile neguvernamentale de media, analizând proiectul, au constatat că prevederile acestuia sunt pe măsură să impună furnizorilor de servicii condiții economice inechitabile și străine pentru o economie de piață. Reducerea cotelor medii zilnice de programe audiovizuale locale, prevăzută în proiectul de lege, ar descuraja investițiile în crearea de produse mediatice autohtone și ar încuraja fenomenul “parazitismului de conținut” în audiovizual. Proiectul nu este fundamentat și nu are o justificare factologică și legală, iar eventuala adoptare a acestuia ar însemna, de facto, renunțarea Republicii Moldova la angajamentele asumate prin ratificarea Convenției europene privind televiziunea transfrontalieră (Legea nr.1555 din 19.12.2002) de a contribui la realizarea obiectivului cultural comun prin rezervarea operelor europene a unei proporții majoritare de transmisiune. Propunerea din proiect, prin care dezvăluirea de către furnizorii de servicii media a surselor de informare „poate fi dispusă de instanța de judecată în cazul când acest lucru devine necesar pentru apărarea securității naționale sau a ordinii publice”, reprezintă o restrângere evidentă și nejustificată a drepturilor mass-mediei de a-și proteja sursele de informare, garantate prin articolul 13 din Legea cu privire la libertatea de exprimare nr. 64 din 23.04.2010, și creează condiții pentru îngrădirea libertăților mass-mediei și ale jurnalistului.

Printr-o scrisoare transmisă la 3 decembrie 2020 Comisiei cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media și Comisiei juridice, numiri și imunități ale Parlamentului Republicii Moldova, ONG-urile de media au solicitat retragerea proiectului de lege nr. 460, considerându-l nociv pentru dezvoltarea audiovizualului din Republica Moldova. Totodată, am solicitat și reiterăm solicitarea ca eventualele propuneri de completare a legislației în domeniul mass-media să fie supuse expertizării naționale și internaționale și dezbătute public cu participarea largă a comunității jurnalistice.

Excelențe,

Solicităm implicarea hotărâtă a Domniilor voastre pentru ca, împreună, să zădărnicim adoptarea unor legi motivate de interese politice, pe măsură să deturneze dezvoltarea mass-mediei pe principii democratice și să îngrădească drepturile și libertățile jurnaliștilor.

Vă transmitem atașat un tabel cu obiecțiile și comentariile noastre la proiectul de lege nr. 460 cu privire la modificarea și completarea Codului serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova nr.174/2018.

Asociația Presei Independente

Asociația Presei Electronice

Centrul pentru Jurnalism Independent

Centrul de Investigații Jurnalistice

Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic

Asociația Telejurnaliștilor Independenți

RISE Moldova

Centrul „Acces-info”

Comitetul pentru Libertatea Presei

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!