/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

Au luat o pauză. Agricultorii au întrerupt protestul până marți și așteaptă răspuns de la autorități

missing
10 decembrie 2020, ora 18:40

Fermierii, care și-au adus ieri tractoarele în Piața Marii Adunări Naționale, au luat o pauză până săptămâna viitoare. Ei au plecat pe la casele lor, dar au lăsat tehnica parcată în fața Executivului în semn că vor relua protestul, dacă nu vor primi un răspuns din partea autorităților la solicitările lor. Marți, aceștia urmează să se întâlnească și să decidă cum procedează mai departe.

VASILE MÎRZENCO, PREȘEDINTELE FNFM: „Până marți, am lăsat tractoarele în piață. Le-am dat câteva zile autorităților să se gândească, cum pot soluționa revendicările noastre. Până atunci, sperăm să mai fim invitați la niște discuțiii și să vedem. Dacă soluțiile pe care ei le propun sunt benefice pentru agricultură și agricultori, putem să oprim atunci protestul. Dacă nu, noi stăm în piață. O avem rezervată până la 31 decembrie”.

Protestatarii susţin că, după discuțiile avute în Comisia agricultură și industrie alimentară a Parlamentului, li s-a promis identificarea resurselor pentru alocarea compensațiilor în mărime de 3000 de lei pentru un hectar de teren, și nu 1500 cum se stabilise anterior. Fermierii sunt nemulţumiţi şi de unele prevederi din proiectul legii privind politica bugetar-fiscală pentru anul 2021. Potrivit lor, majorarea de la 8 la 12% a cotei TVA pentru producţia agricolă primară va genera pierderi nu doar pentru ei, dar şi pentru stat. În schimb, ei spun că vor avea de câştigat doar companiile private, care se ocupă cu cumpărare-vânzare. Agricultorii au început să protesteze încă din vară, după care au luat o pauză, în care au adunat roada de pe câmpuri, iar acum câteva zile, au reluat protestul.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram