Fermierii, care și-au adus ieri tractoarele în Piața Marii Adunări Naționale, au luat o pauză până săptămâna viitoare. Ei au plecat pe la casele lor, dar au lăsat tehnica parcată în fața Executivului în semn că vor relua protestul, dacă nu vor primi un răspuns din partea autorităților la solicitările lor. Marți, aceștia urmează să se întâlnească și să decidă cum procedează mai departe.

VASILE MÎRZENCO, PREȘEDINTELE FNFM: „Până marți, am lăsat tractoarele în piață. Le-am dat câteva zile autorităților să se gândească, cum pot soluționa revendicările noastre. Până atunci, sperăm să mai fim invitați la niște discuțiii și să vedem. Dacă soluțiile pe care ei le propun sunt benefice pentru agricultură și agricultori, putem să oprim atunci protestul. Dacă nu, noi stăm în piață. O avem rezervată până la 31 decembrie”.

Protestatarii susţin că, după discuțiile avute în Comisia agricultură și industrie alimentară a Parlamentului, li s-a promis identificarea resurselor pentru alocarea compensațiilor în mărime de 3000 de lei pentru un hectar de teren, și nu 1500 cum se stabilise anterior. Fermierii sunt nemulţumiţi şi de unele prevederi din proiectul legii privind politica bugetar-fiscală pentru anul 2021. Potrivit lor, majorarea de la 8 la 12% a cotei TVA pentru producţia agricolă primară va genera pierderi nu doar pentru ei, dar şi pentru stat. În schimb, ei spun că vor avea de câştigat doar companiile private, care se ocupă cu cumpărare-vânzare. Agricultorii au început să protesteze încă din vară, după care au luat o pauză, în care au adunat roada de pe câmpuri, iar acum câteva zile, au reluat protestul.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!