Curtea de Apel a respins ca lipsită de temei acțiunea înaintată de Partidul Socialiștilor împotriva Rise Moldova privind investigația cu banii din Bahamas. Decizia a fost publicată de Rise Moldova pe o rețea de socializare. 

„Se respinge, din lipsă de temei, acțiunea înaintată de Partidul Politic „Partidul Socialiștilor din Republica Moldova” către Iurie Sanduță și Asociația Reporteri de Investigație și Securitate privind apărarea onoarei, demnității și reputației profesionale, și încasarea prejudiciului morală”, se arată în hotărârea Curții de Apel.

Decizia este definitivă, însă poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă de Justiție în termen de două luni de la comunicarea deciziei integrale.

Ancheta jurnalistică, publicată în septembrie 2016, s-a referit la o tranzacție prin zone offshore cu implicarea Companiei Exclusiv Media, administrată de deputatul socialist Corneliu Furculiță, fondator al postului „NTV Moldova” și al publicației „Аргументы и Факты в Молдове”. Potrivit investigației, prin această firmă a fost transferată o sumă de peste 30 de milioane de lei, iar banii au intrat în Moldova cu câteva luni înainte de alegerile prezidențiale (30 octombrie 2016). Transferul a venit printr-o companie offshore conectată la Federația Rusă și creată în unul din paradisurile fiscale – Bahamas.

După apariția materialului RISE Moldova, reprezentanții PSRM și ai Companiei Exclusiv Media au acționat jurnaliștii în judecată, invocând defăimarea și solicitând să fie publicate dezmințiri. Prima instanță a dat câștig de cauză Companiei, dar jurnaliștii au contestat decizia la Curtea de Apel. La 9 ianuarie curent, directorul RISE Moldova Iurie Sanduța a depus plângere la CtEDO.

CtEDO a comunicat Guvernului Republicii Moldova plângerea RISE Moldova în cazul investigației „Banii lui Dodon din Bahamas”

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!