Socialiștii vin cu o nou modificare. De această dată este vorba de un proiect care propune ca procesul de control al averii și al intereselor personale va putea fi efectuat în decursul a un an după încetarea sau expirarea mandatului, a funcției publice ori de demnitate publică. Inițiativa a trecut de Comisia juridică, numiri și imunități, care anunță că va propune plenului Parlamentului aprobarea unui proiect de modificare a Legii cu privire la Autoritatea Națională de Integritate.

În prezent, termenul prevăzut de legislație este de trei ani de la expirarea sau încetarea mandatului.

De cealaltă parte, reprezentanții ANI a prezentat avizul negativ asupra proiectului și susține că unele modificări ar afecta grav unele proceduri de control, care deja au fost inițiate.

„Autoritatea, prin avizul său a semnalat că, prin promovarea și eventuala adoptare a proiectului de lege, vor fi create condițiile necesare de deraiere de la scopul urmărit – Modificarea legislației în vederea perfecționării și fortificării mecanismului de control al averilor și intereselor, precum și a eficientizării activității Autorității Naționale de Integritate. Or, normele de modificare propuse vin în contradicție cu acest scop și compromite esențial intenția de fortificare instituțională, care, de fapt, ar trebui să asigure Autoritatea cu mecanismele legale necesare pentru asigurarea integrității în exercitarea funcțiilor publice și de demnitate publică”, se arată într-un comunicat.

Reprezentanții ANI spun „că unele reglementări propuse afectează grav procedurile de control aflate în derulare și semnifică încetarea a o serie de proceduri inițiate în privința înalților demnitari, printre care și deputați (cu referire la situația subiecților în raport cu care a expirat termenul de 1 an de zile de la data încetării mandatului sau a funcției anterioare)”.

„Autoritatea își creează impresia că unii din semnatarii inițiativei legislative ar putea fi interesați în promovarea proiectului respectiv, pentru a le fi încetate procedurile de control iar în cazul altora – de a nu fi inițiate proceduri de control, admițând, în cazul dat și o eventuală încălcare a regimului juridic al conflictelor de interese”, mai precizează ANI.

Potrivit proiectului, persoana care a fost supusă controlului va putea contesta actul de constatare nemijlocit în instanța judecătorească competentă pentru examinarea acțiunii în contencios administrativ. De asemenea, sancţiunea disciplinară va putea fi aplicată după rămânerea definitivă a actului de constatare, în condițiile legilor speciale care reglementează răspunderea disciplinară.

Inițiativa legislativă aparține unui grup de deputați PSRM. Proiectul urmează a fi dezbătut în ședința plenară a Parlamentului.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!