/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

/VIDEO/ Fostul șef al Biroului Relații cu Diaspora, Valeriu Turea, a fost condus pe ultimul drum

missing
11 decembrie 2020, ora 21:18

Zeci de oameni de artă și diplomați l-au petrecut astăzi pe ultimul drum pe Valeriu Turea, cel care a condus timp de mai mulți ani biroul de Relații cu Diaspora. Fostul ambasador a încetat din viață acum două zile, după ce fusese internat la spital. Prietenii și apropiații săi săi încă nu se pot obișnui cu faptul că despre Valeriu Turea vor trebui să vorbească deja la trecut.

Un model de bunătate, de cumsecădenie, un om extraordinar. Bun scriitor, bun publicist, bun diplomat. Așa vorbesc despre Valeriu Turea toți cei care l-au cunoscut. L-a petrecut pe ultimul drum și fiul său, care spune că și-a pierdut cel mai bun și cel mai mare prieten.

VALERIU TUREA, FIUL: „Mă bucur că sunt fiul unui asemenea om și o să încerc în continuare să-i continui măcar cât de posibil drumul în viață și să-l duc mai departe”.

Pentru ultima dată, Petru Hadârcă spune că l-a văzut pe Valeriu Turea la premiera unei piese de teatru. Încă nu s-a împăcat cu gândul că nu-i va mai auzi vocea și sfaturile.

PETRU HADÂRCĂ, DIRECTOR AL TEATRULUI „MIHAI EMINESCU”, ACTOR, REGIZOR: Nu pot să-mi imaginez, nu pot să îmi închipui. Stau și mă uit la telefon și vreau să-l sun. Nu pot să îmi imaginez că nu vom mai avea comunicări, e o mare pierdere”.

Iar poetul Vasile Romanciuc a continuat să comunice cu Valeriu Turea, pe când acesta se afla în stare gravă, pe patul de spital. Chiar dacă suferea, oricum a găsit putere să-i transmită încurajări.

VASILE ROMANCIUC, POET: „Regret foarte mult că nu ne-am întâlnit în ultimul timp, dar am comunicat prin mesaje. În noiembrie, fiind în suferință, pe patul de spital, mi-a trimis un mesaj încurajându-ne pe noi „aveți grijă de voi, vă iubesc tare tare mult”.

Au venit să-și ia rămas bun și colegii săi de la Ministerul de Externe, el fiind unul dintre cei care au stat la bazele diplomație moldovenești. Ambasadorul României la Chișinău l-a descris pe Valeriu Turea ca fiind un om de excepție, cu un simț artistic mai rar întâlnit.

DANIEL IONIȚĂ, AMBASADORUL ROMÂNIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA: „Va lăsa în urmă o amintire vie. A fost un om bun, un om foarte apropiat de oameni, cu un simț artistic deosebit. 01:07 – 01:20 Am venit să transmit sincere condolianțe familiei. Este un moment greu pentru absolut toți”.

Din 2015 până în 2016, Valeriu Turea a fost director al Biroului Relații cu Diaspora, iar în 2019, a revenit la acest post. A fost și scriitor, dar și autorul mai multor expoziții de fotografii. Valeriu Turea s-a stins din viață pe 9 decembrie, la vârsta de 69 de ani, după ce fusese internat la spital.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram