Ouăle, uleiul și vinetele s-au scumpit. Cel puțin, așa arată câteva dintre datele înregistrate în luna noiembrie și prezentate de Biroul Național de Statistică. Între timp, la Piața Centrală, cumpărătorii afirmă că au simțit majorarea prețurilor. Ei spun că sunt nevoiți să mai strângă cureaua și să reducă din cumpărături. Vânzătorii nu neagă acest fapt și recunosc faptul că noile prețuri le-au cam speriat clienții. Totuși, ei știu cum să argumenteze scumpirile.

Printre produsele care s-au scumpit se regăsesc mai multe tipuri legume, printre care vinetele. Prețul pentru un kilogram a crescut cu peste 43 de procente, în luna noiembrie, față de luna octombrie. Acum, vinetele se vând la Piața Centrală cu aproximativ 30 de lei per kilogram. Oamenii se plâng, însă, că prețurile cresc ca pe drojdii, la toate produsele.

La toți s-a scumpit vânăta. S-a terminat cea moldovenească și a apărut acea turcească. Dar ea nu e primul produs de necesitate. 30 de lei. Luna trecută era moldovenească, cu 15-20 de lei”.

S-a scumpit tot. Scump, pentru pensia noastră – e tare scump”.

Am văzut că s-a scumpit. Iată am cumpărat morcovi, ce-i mai ieftin cumpărăm, pentru că de altceva nu-mi ajunge”.

„La tot s-au ridicat prețurile. Cu un leu, doi – la tot. Oamenii dau deja toți banii pe mâncare. Nu se mai gândesc la haine… doar mâncare”.

Și prețurile la ouă au crescut cu peste 17 la sută, în luna noiembrie, față de octombrie.

S-au scumpit. Ouă de aur. Acum cu 20-24”.

Prețurile sunt foarte mari. Am achitat 70 de lei pentru 30 de ouă. Foarte scump. Salariul mic, ouăle – scumpe. Totul e scump”.

Iar prețul uleiului de floarea soarelui a crescut cu 3,7 la sută, timp de o lună.

Între timp, au fost înregistrate creșteri de preț, de până la peste 3%, la îmbrăcămintea și încălțămintea de iarnă. Vânzătorii susțin, însă, că acestea au rămas neschimbate. Cumpărătorii sunt de altă părere.

Pe de altă parte, potrivit datelor oficiale, s-a ieftinit varza, ceapa uscată și morocovii. De asemenea, reduceri de preț se înregistrează la pantofii pentru bărbați și femei.

VARZA – 11,2%

CEAPA USCATĂ – 7,8%

MORCOVII – 5,9%

PANTOFI BĂRBAȚI/FEMEI – 2,3%

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!