/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

/VIDEO/ „Proiectul bugetului de stat conține cheltuieli dubioase”. Fracțiunile PAS și Platforma DA au înregistrat mai multe amendamente 

11 decembrie 2020, ora 22:31

Proiectul bugetului de stat conține cheltuieli dubioase, sunt de părere deputații Platformei DA. Printre exemplele oferite de aceștia, este majorarea bugetului Ministerului de Interne cu aproape 230 de milioane de lei. Și Ministerul Justiției ar urma să primească, în noul an, peste 200 de milioane de lei mai mult. Va spori și bugetul Ministerului Apărării. Nemulțumiți de aceste cheltuieli, parlamentarii de la Platforma DA au elaborat 80 de amendamente. Tot astăzi, și deputații de la PAS au prezentat patru amendamente la politica bugetar-fiscală pentru mediul de afaceri.

ALEXANDR SLUSARI, DEPUTAT PLATFORMA DA: „Parcă ne pregătim de război, în primul rând, în al doilea rând, sunt foarte multe cheltuieli dubioase, care, din punctul nostru de vedere, ar trebui să fie reduse, în situația de criză economică, pandemică, prin care trece Republica Moldova.

Din informațiile prezentate de fracțiunea Platforma DA, reiese că, în anul ce vine, cheltuielile pentru Ministerul Afacerilor Interne vor crește cu 226 milioane de lei. Urmează Ministerul Justiției, cheltuielile căruia se vor majora cu 204 milioane de lei și Ministerul Apărării, unde sunt planificate cu 155 de milioane de mai mult. De asemenea, va crește și suma planificată pentru Serviciul de Informații și Securitate, cu 45 de milioane de lei, iar pentru Serviciul de Protecție și Pază de Stat –  cu 30 de milioane de lei. Și procuratura ar urma să primească 17 milioane de lei în plus, mai spune deputatul Alexandr Slusari. Pentru că le consideră cheltuieli dubioase, fracțiunea PPDA propune reducerea unor cheltuieli și alocarea a 580 de milioane de lei în bugetul asigurărilor sociale.

LIVIU VOVC, DEPUTAT PLATFORMA DA: „Acești 580 de milioane de lei sunt pentru ca beneficiarii de pensii și alocații care au mai puțin de 3000 de lei să mai beneficieze de un suport unic de 900 de lei”.

Deputații mai spun că au pregătit în jur de 80 de amendamente ale proiectelor de lege ce țin de proiectele de buget. Între timp, și deputații fracțiunii PAS au elaborat patru amendamente, la politica bugetar fiscală, pentru mediul de afaceri. Una dintre propuneri este aplicarea cotei 0% la impozitul pe venit reinvestit pentru întreprinderile ce au până la 9 angajați.

RADU MARIAN, DEPUTAT PAS: „O măsură care îi va stimula să-și țină angajații, să le plătească salariile și să investească în producție și în afaceri. În această perioadă de criză, așa cum a menționat și colega mea, conform unor studii și sondaje, aproape jumătate din întreprinderi au raportat înjumătățirea veniturilor din vânzări.

Proiectul de lege privind politica bugetar fiscală a fost votat în primă lectură pe 3 decembrie, de către deputații fracțiunii PSRM, ai Partidului Șor și cei de la grupul Pentru Moldova, asta chiar dacă nu a fost prezentat și nici examinat în plenul Legislativul, pe fundalul protestelor deputaților din opoziție. În aceeași manieră, au fost votate și proiectele politicii bugetar-fiscale, legii bugetului de stat și legii bugetului asigurărilor sociale de stat. Într-o discuție cu Maia Sandu, premierul Ion Chicu a declarat că este gata să răspundă pentru fiecare inițiativă inclusă în proiectele de lege, iar deputaților le-a recomandat să vină cu propriile amendamente pentru a fi discutate.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram