/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa, prognoză sumbră și acord NATO privind sistemele antiaeriene pentru Ucraina

/VIDEO/ În 2021, primăria Chișinău ar urma să cheltuiască aproape șase miliarde de lei, cu un deficit bugetar de 1,2 miliarde

missing
12 decembrie 2020, ora 21:05

Aproape șase miliarde de lei, atât își propune primăria capitalei să cheltuiască în anul viitor. Asta deși, bugetul municipal pentru anul 2021 va avea un deficit de peste un miliard de lei, de patru ori mai mare decât anul curent. Cei mai mulți bani, peste trei miliarde de lei, ar urma să ajungă la educație, sănătate și cultură.

Chiar și așa, unii activiști din domeniul educației susțin că suma alocată pentru instituțiile de învățământ ar fi prea mică, pe când pentru amenajarea spațiilor publice au fost preconizate resurse financiare prea mari. De partea cealaltă, primarul capitalei a declarat, pe rețelele sociale, că proiectul urmează a fi dezbătut.

Conform proiectului, în anul ce vine, primăria capitalei ar urma să încaseze 4,6 miliarde de lei din venituri. În același timp, municipalitatea și-a planificat cheltuieli de 5,9 miliarde de lei, cu 1,2 miliarde de lei mai mult față de anul curent. Tot peste un miliard constituie și deficitul bugetar, iar primăria își propune să îl acopere din împrumuturi.

Potrivit datelor, peste trei miliarde de lei, adică 56 la sută din cheltuieli, ar urma să fie alocate în educație, cultură, sănătate și protecție socială. 2,6 miliarde de lei ar urma să ajungă în instituțiile de învățământ. Acestea s-ar cheltui pentru alimentația copiilor și a elevilor, pentru salarizarea cadrelor didactice, reparații, dar și pentru deschiderea grădinițelor sau a grupelor noi. Chiar și așa, activista Ala Revenco, una dintre fondatoarele grupului “Părinți Solidari,” susține că acești bani nu sunt suficienți pentru a acoperi necesitățile.

ALA REVENCO, ACTIVISTĂ ÎN DOMENIUL EDUCAȚIEI: „Din câte am văzut, sunt 79 milioane de lei alocate pentru reparația instituțiilor de învățământ, deschiderea grupelor noi. Dacă e să ne axăm pe reparații – avem 25 de milioane. E o sumă foarte mică pentru 160 de instituții.”

MIHAELA DICUSAR, REPORTERĂ TV8 : „La capitolul ocrotirea sănătății se propune alocarea sumei de peste 77 milioane de lei. Acești bani sunt preconizați pentru realizarea programelor municipale în domeniul sănătății, întreținerea Centrului municipal de plasament şi reabilitare a copiilor de vârstă fragedă din Chişinău, reparații capitale, dar și dotarea cu tehnică a instituțiilor medicale. La fel, 30 milioane ar urma să fie alocați pentru măsurile de combatere a noului coronavirus.”

Proiectul bugetului mai prevede și cheltuieli de peste 200 de milioane de lei pentru cultură și sport. Cu acești bani, municipalitatea își propune să întrețină 12 școli sportive, să susțină teatrele municipale și să subvenționeze activitatea Grădinii zoologice. Între timp, la direcția Arhitectură, Urbanism și Transport public, dar și direcția Economie vor ajunge peste 1,5 miliarde de lei.

MIHAELA DICUSAR, REPORTERĂ TV8: „Astfel, pentru cheltuielile ce ţin de transportul public se propune alocare  sumei de peste 787_milioane de lei. Alte 2 milioane de lei vor merge la implementarea proiectului „Sistem taxare electronică în transportul public, iar 500 de mii de lei ar fi destinați pentru procurarea unui Soft privind asigurarea dezvoltării infrastructurii de transport. Iar pentru menținerea și reparația drumurilor se propune alocarea sumei de 541 milioane de lei.”

În 2021, primăria Capitalei va aloca aproape 900 de milioane de lei pentru salubrizare, iluminat public, întreținerea curților de locuit, dar și pentru amenajarea și reparația terenurilor de joacă pentru copii. De asemenea, 7 milioane de lei vor fi alocate pentru mobilier urban, iar alte 10 milioane – pentru amenajarea spațiilor publice din capitală.

Întreținerea aparatului Primăriei ne-ar putea costa peste 46 milioane de lei în 2021. Săptămâna viitoare, proiectul urmează a fi supus dezbaterilor publice, iar până la finele lunii, acesta va ajunge pe masa consilierilor municipali.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram