/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Milioane, scoase în numerar. Sumele erau luate de persoane nerezidente și care intrau și ieșeau din țară prin regiunea transnistreană

12 decembrie 2020, ora 20:55

Mai multe milioane de lei, ce figurează în dosarul Laundromat, au fost ridicate în numerar. Sumele erau luate de persoane care nu sunt cetățeni ai Republicii Moldova și care intrau și ieșeau din țară prin regiunea transnitreană. Despre aceasta s-a aflat la prima ședință a comisie parlamentare de anchetă, ce a avut loc aseară. Detaliile au fost oferite de către directorul Serviciului de Combatare a Spălării Banilor. Acesta însă a solicitat o ședință închisă pentru a putea oferi mai multe informații.

VASILE ȘARCO, DIRECTOR, SERVICIUL COMBATEREA SPĂLĂRII BANILOR: Acesti bani au fost scosi prin regiunea transnistreana? Nu, noi am spus ca ei traversau, când intrau in tara, si ieseau. -Persoanele nerezidente? Despre care noi vorbim, care au scos o suma de proportii in numerar, de la o banca? – Excat.”

Întrebat dacă instituția bancară care a permis ridicarea milioanelor în numerar a acționat legal sau nu, directorul serviciului a făcut trimitere la unele dosare penale ce se află în prezent în gestiunea Procuraturii Anticorupție. Nici suma scoasă în numerar nu a fost făcută publică. Prima tranzacție suspectă, conectată cu dosarul Laundromat, a fost înregistrată în septembrie 2017. De atunci și până în 2014, cât a durat schema, Serviciul de Prevenire și Combatare a Spălării Banilor a cerut câteva controale.

VASILE ȘARCO, DIRECTOR, SERVICIUL COMBATEREA SPĂLĂRII BANILOR:Serviciul a solicitat către Banca Națională efectuarea a trei controale tematice, pe subiectul respectiv, în întreaga perioadă.”

Pentru că unele informații solicitate conțin date cu caracter confidențial, a fost cerută o ședință închisă.

„Printre șirul de companii care s-a înfăptuit această operațiune Laundromat, sunt controlate de actuali, foțti polticieni, persoane publice? – Vom discuta data viitoare, bine?”

Comisia de anchetă care investighează „laundromatul rusesc”, a fost constituită acum două sătpămâni. Membrii comisiei urmează să elucideze toate circumstanțele care au permis spălarea unor sume enorme de bani, prin intermediul judecătoriilor din Republica Moldova, în total peste 20 de miliarde de dolari. Potrivit deputaților, în „spălătoria rusească” au fost implicați 20 de judecători de la 15 instanțe de judecată. Aceștia ar fi legalizat banii, pronunțând peste 50 de ordonanțe privind încasarea unor datorii fictive. Recent, 13 judecători, reținuți în dosarul „Laundromat”, au fost scoși de sub urmărire penală, iar cei care nu și-au dat între timp demisia, au revenit în funcțiile pe care le dețineau. De asemenea, fiecare ar urma să primească în jur de un milion de lei pentru salariul ratat în cei patru ani cât s-au aflat sub anchetă.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram