/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Costumele nu mai sunt la mare căutare, după ce s-a aflat că în acest an matineele în grădinițe vor avea loc altfel

missing
13 decembrie 2020, ora 20:49

Epidemia de coronavirus știrbește din farmecul sărbătorilor de iarnă, care sunt atât de așteptate de toată lumea și, în special, de cei mici. Pentru că în rândul copiilor au fost înregistrate deja câteva cazuri de infectare cu Covid-19, responsabilii de grădinițele din Chișinău au decis că, în acest an, matineele, în formula lor clasică, nu vor avea loc. Prin urmare, copiii nu se vor mai deghiza în Fulguțe, Moși Crăciun, îngerași ori spiriduși. Și comercianții, care s-au pregătit ca la carte cu costume de tot felul și măști pentru Revelion, se plâng de faptul că lucrează în pierdere.

Vestea despre aceea că, în acest an, în grădinițe nu se vor organiza tradiționalele matinee, i-a întristat mult pe comercianții, care propun spre vânzare costume pentru ocazii speciale.  Ei spun că, imediat după acest anunț, au simțit brusc o scădere a vânzărilor.

A apărut o problemă că nu se sărbătorește. Grădinițele nu sărbătoresc, școlile nu sărbătoresc, chiar unele familii acasă nu sărbătoresc, fiindcă nu este o necesitate. Și normal că foarte – foarte a scăzut, practic nu se simte”.

Anul trecut, vânzările au mers bine. Anul acesta – mai puțin. Nu o să fie matinee, dar noi am propus spre vânzare și rochii mai simple, pentru cei care vor sa fie îmbrăcați de sărbătoare”.

Cei care dau în chirie costume de sărbătoare, la fel, spun că anul acesta se simte o scădere a cererii. La întrebarea dacă hainele pe care le propun nu prezintă pericol de infectare, în condiții de pandemie, ei dau asigurări că toate costumele sunt curățate  și dezinfectate și clienții nu ar trebui să aibă careva dubii.

VÂNZĂTOARE COSTUME ÎN CHIRIE: „Noi, după fiecare închiriere, le curățim, le dezinfectăm. – Deci, merg la curățătorie? – Sigur, la noi este curățătoria alături. Ele imediat merg la curățătorie, după fiecare. La noi asta e regulă. Nu numai că e pandemie, dar a fost așa și la început, până la pandemie, dar acum în deosebi le acordăm mai mult timp”.

Chiar și în aceste condiții, directorii de grădinițe spun că vor face tot posibilul, astfel ca cei mici să simtă magia sărbătorilor de iarnă.

DIRECTOARE GRĂDINIȚĂ: „Așa cum ne cere ordinul, așa o să-l organizăm. Fără părinți, o să facem o sărbătoare de Crăciun pentru copii. Fără părinți, fără cameramani, fără fotografi numai copiii cu educatorii din grupă. O să primească cadourile, care ni le oferă Primăria”.

Cât despre părerile părinților, acestea sunt împărțite. În timp ce unii susțin că sunt de acord cu noile restricții în privința matineelor, alții spun că ar trebui să se permită organizarea acestora.

Da este o idee foarte bună, pentru că suntem în pandemie și este pentru binele lor, la sigur”.

Probabil că asta este cea mai bună soluție din simplu motiv că bântuie coronavirus și, în scopul protecției copiilor noștri, inclusiv și a părinților, este necesar ca să fie stopate asemenea genuri de activități”.

Am fetița mai mare. Ei îi părea foarte bine, când mergea la matineu în rochiță, să fie frumoasă, să fie îmbracată mereu”.

Dar regula este regulă, spun administratorii instituțiilor preșcolare, așa că se vor conforma ordinului, pentru a evita noi cazuri de îmbolnăvire în rândul copiilor.

ANA VARTIC, ȘEF DIRECȚIE MANAGEMENT PREȘCOLAR DIN CADRUL DGETS: „Toate grădinițele acum se pregătesc pentru sărbătorile de iarnă în baza ordinului Direcției Generale. În fiecare zi, noi le oferim consultații că sunt câteva momente de neclaritate pentru dumnealor”.

Potrivit instrucțiunilor de pregătire și redeschidere a grădinițelor, elaborate și publicate de Comisia Națională Extraordinară în Sănătate Publică, încă după primul val de pandemie, organizarea matineelor a fost interzisă, după ce au fost înregistrate patru cazuri de Covid-19 în rândul copiilor.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram