O investigație comună între Bellingcat și The Insider, în cooperare cu Der Spiegel și CNN, a descoperit voluminoase date care implică Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei în otrăvirea politicianului de opoziție proeminent rus Aleksei Navalnîi. Mai mult, otrăvirea din august 2020 în orașul siberian Tomsk pare să se fi produs după ani de supraveghere, care a început în 2017 la scurt timp după ce Navalnîi și-a anunțat prima dată intenția de a candida la funcția de președinte al Rusiei, scrie Bellingcat.

„Începând cu 2017, și continuând în 2019 și 2020, agenții FSB dintr-o unitate secretă specializată în utilizarea de substanțe otrăvitoare l-au urmărit pe Navalnîi în timpul călătoriilor sale în Rusia, călătorind alături de el în peste 30 de zboruri suprapuse către aceleași destinații. De asemenea, este posibil să fi existat încercări anterioare de otrăvire a lui Navalnîi, inclusiv una în orașul Kaliningrad din vestul Rusiei, cu doar o lună înainte de otrăvirea cu Novichok din Siberia”, se arată în articol.

Click to view in full resolution. Credit: Bellingcat

Jurnaliștii de investigație au identificat trei agenți ai FSB din unitatea secretă specializată care au călătorit alături de Navalnîi la Novosibirsk și apoi l-au urmarit în orașul Tomsk unde a fost în cele din urmă otrăvit. Acești agenți, dintre care doi au călătorit sub identitate de acoperire, sunt Alexey Alexandrov (40), Ivan Osipov (44) – ambii medici – și Vladimir Panyaev (40). Acești trei au fost susținuți și supravegheați de cel puțin încă cinci agenți ai FSB, dintre care unii au călătorit și la Omsk, unde Navalnîi fusese internat. Membrii unității au comunicat între ei pe tot parcursul călătoriei, chiar înainte de otrăvire, precum și în timpul nopții (ora Moscovei) când Navalnîi a părăsit hotelul și s-a îndreptat spre aeroportul din Tomsk.

Dr. Alexey Alexandrov, Dr. Ivan Osipov, and Vladimir Panyaev. Source: Passport files

Bellingcat, un grup de investigații open source cu sediul în Marea Britanie, a mai descoperit de asemenea, telecomunicații și date de călătorie care sugerează cu tărie că încercarea de otrăvire din august asupra vieții lui Navalnîi a fost obligată la cele mai înalte eșaloane ale Kremlinului.

Navalnîi se află în convalescență în Germania, unde a fost tratat după ce a fost otrăvit cu agentul neurotoxic Noviciok în Siberia, la sfîrșitul lunii august. Opozantul rus a insistat că președintele rus Vladimir Putin a ordonat otrăvirea sa.

În august, liderul opoziției ruse Aleksei Navalnîi a fost otrăvit cu un agent chimic neurotoxic din grupa noviciok. Aleksei Navalnîi a fost tratat într-un spital din Berlin, după ce și-a pierdut cunoștința în timp ce era la bordul unui avion ce decolase din orașul siberian Tomsk. Înainte de îmbarcare, opozantul rus băuse un ceai la o cafenea din aeroport.

Citește articolul integral pe Bellingcat.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!