/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

/VIDEO/ De meserie este jurist, dar maternitatea a făcut-o să descopere pasiunea pentru tricotat. Află istoria Maiei Profire

missing
14 decembrie 2020, ora 06:30

Pentru unele femei, concediul de îngrijire a copilului se asociază cu noi aspirații și oportunități. Printre ele se regăsește și Maia Profire. De meserie este jurist dar maternitatea a făcut-o să descopere pasiunea pentru tricotat. Astăzi, femeie creează adevărate opere vestimentare. Mai mult, și-a amenajat în propria casă și un mic atelier, care-i servește drept spațiu unde se nasc cele mai ingenioase idei de hăinuțe.

Interesul pentru designul vestimentar, Maia profire îl are încă din copilărie. Totuși, viața îi pregătise alt destin. Concediul de maternitate a fost o perioadă decisivă în viața ei, pentru că  așa descoperit  pasiunea pentru o nouă îndeletnicire și anume tricotajul.

MAIA PROFIRE, DESIGNER VESTIMENTAR: „Prin timpurile celea cred că părinții nu vedeau copii lor în profesia de design, pentru că erau cu totul alte timpuri și iată tata undeva m-a influențat ca să aleg profesia de jurist. Dar viața a făcut un cerc și iată am ajuns din nou la design”.

Având mai mult timp liber pe care îl acorda tricotajului a început să facă lucrări nemaipomenite care l-au cucerit și pe soțul ei. Tot el a fost cel care a insistat să facă din această pasiune ceva mai mult. Din acel moment, lucrurile au început să ia o altă întorsătură.

MAIA PROFIRE, DESIGNER VESTIMENTAR: „Primul pas a fost, de fapt, depunerea documentelor pentru un grant, pentru că, de fapt ideea de afacere era, dar nu erau mijloace financiare ca să-mi cumpăr utilaj, mai ales că în acest domeniu utilajul este destul de scump. Odată cu utilajul procurat, deja am strâns și o echipă”.

Tehnica tricotatului a învățat-o din mediul online, desinestătător, penru că astăzi, mai rar găsești meșteri dornici să împărtășească din experiența acestei îndeletniciri.

„MAIA PROFIRE, DESIGNER VESTIMENTAR: „Nu am avut parte de profesori sau lecții, pentru că la noi în Moldova nu sunt așa gen de cursuri. Și iată am învățat tot din youtube, practic din lecțiile video de acolo. Plus am descărcat de pe diferite site-uri cărți”.

Acum, din mâinile dibace ale femeii ies adevărate opere vestimentare. S-a specializat mai mult pe linia hăinuțelor pentru copii, care sunt o sursă de inspirație continuă pentru ea.În felul acesta poate da frâu imaginației, să se joace nuanțele și elementelor de decor.

MAIA PROFIRE, DESIGNER VESTIMENTAR: „Fetițele iubesc să se învârtească, să pună accent pe imaginea de prințesă, să spun așa și iată cumva rochițele astea le transformă în prințese”.

Pentru că pandemia i-a dat planurile peste cap și nu mai putea face față închirierii unui spațiu, a trebuit să găsească o soluție pentru a nu renunța la bucuria de a tricota.

MAIA PROFIRE, DESIGNER VESTIMENTAR: „Și iată soțul, el de fapt mi-a dat o idee, a zis că da care este problema dacă o să-ți amenajezi acasă o odaie în care tu să te poți concentra pe lucru care îți place plus că și colectivul ar putea să lucreze de acasă. La fiecare persoană care lucra i-am oferit utilaj. Și iată acum, dacă sinceră să fiu, îmi place și mai mult decât era la atelier”.

Grație experienței acumulate, meșterița poate tricota un articol vestimentar în doar câteva ore. Totuși, dacă produsul este mai complicat, tricotarea acestuia poate ajunge și până la câteva zile.

REPORTERĂ: NICOLETA DODON
IMAGINI: SERGIU CIUBARU

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram