Deși indică venituri modeste, trăiește pe picior larg. Autoritatea Națională de Integritate a luat la control averea procurorului Adrian Popenco, după publicarea investigației jurnalistice despre viața de lux a adjunctului procurorului municipiului Chișinău. Într-o investigație a portalului Anticoruptie.md se spune că Popenco locuiește într-o casă de invidiat, dintr-o suburbie a capitalei, și conduce de trei ani un Mercedes de ultimă generație.

CĂTĂLIN GORIA, REPORTER TV8: „În această casă cu două niveluri locuiește procurorul Adrian Popenco, împreuna cu familia sa. Potrivit datelor cadastrale, locuința are în jur de 92 de m2. În curte, am surprins și Mercedesul pe care îl folosește de trei ani, dar care nu-i aparține”.

Nici casa nu-i aparține, cel puțin asta se arată în declarația sa de avere și interese în care locuința figurează pe numele socrilor săi, iar Mercedesul – pe numele unei rude generoase. Contactat de reporterii TV8, Popenco a refuzat să ofere alte detalii decât cele indicate în declarația de avere.

„Toate bunurile care sunt în posesie în proprietate, ori cu drept de abitație au fost declarate anual, explicațiile ce vizează restul aspectelor vor fi prezentate autorității competente, în czul de față ANI-ului.”

Potrivit declarației de avere, Popenco a raportat întotdeauna venituri modeste, singura sa sursă de venit fiind salariul de procuror. Anul trecut, el a ridicat lunar un salariu de aproape 18 mii de lei, în 2018, de 19.700 de lei, în 2017, puțin peste 26 de mii lei, iar în 2016 – de 14 mii de lei.

Până în 2016, Popenco a avut salariul lunar mai mic de 10 mii de lei. Familia a câștigat la cumetria copilului 229 mii de lei, 5.500 de euro și 7.000 de dolari. În 2017, omul legii a raportat și două donații a câte 20 de mii de lei fiecare, primite de la tatăl său. Soția acestuia este angajată la MoldovaGaz, unde indică un salariu lunar mult mai mic decât al soțului său.

DECLARAȚIA DE AVERE ȘI INTERESE A LUI ADRIAN POPENCO

1.2019 – 17,8 mii de lei

2.2018 – 19,7 mii de lei

3.2017 – 26,1 mii de lei

4.2016 – 14,1 mii de lei

„Dumnevoastră ați declarat că acest Mercedes a fost oferrit de o rudă. De ce așa cadou generos? – Eu mai multe comentarii, mai multe declarații la subiect nu vă pot oferi. Odată ce este inițiat acest control, nu este vorba de cadou. – Dar cum, v-a solicitat anumite favoruri? – Asta e situația, eu v-am explicat. – Câte mașini aveți acum? – Toate sunt declarate, o zi bună să aveți.”

Anterior, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, s-a autosesizat în urma publicării anchetei, realizată anticorupție.md și a cerut Autorității Naționale a Integrității să examineze materialele în termene cât mai restrânse. Astăzi, pe pagina web a Autorității Naționale de Integritate a apărut un comunicat de presă, unde se spune că Inspectoratul de Integritate a inițiat procedura de control pentru încălcarea regimului juridic al averii de către adjunctul procurorului municipiului Chișinău, adică Adrian Popenco dar și a altor persoane cu funcții de răspundere.

Reporter: Cătălin GORIA
Imagini: Oleg COZLOV

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!