Cele 50 de coșuri de gunoi, care au fost instalate recent în centrul Capitalei, au costat aproape opt mii de lei fiecare. O sumă mult prea mare, susțin activiștii civici, mai ales că a fost cheltuită în plină pandemie, atunci când spitalele au nevoie mai mult ca niciodată de suport financiar. Recunoaște că urnele sunt scumpe și șeful Direcției municipale locativ-comunale, care a organizat licitația, dar spune că prețul este justificat, întrucât acestea ar fi de o calitate foarte bună.

Cele 50 coșuri de gunoi au fost instalate, încă la începutul lunii decembrie, în mare parte, pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt din centrul Capitalei. Containerele au un volum de 100 de litri fiecare și sunt confecționate din materiale rezistente, spun responsabilii. În total, acestea au costat 396 de mii de lei, adică pentru fiecare urnă de gunoi s-a acitat câte 7920 de lei. Chiar dacă sunt scumpe, șeful Direcției municipale locativ-comunale spune că este un preț justificat.

ION BURDIUMOV, ȘEFUL DIRECȚIEI LOCATIV-COMUNALE ȘI AMENAJARE: „Da, ele sunt scumpe, suntem în pandemie, dar nu le-am procurat pentru un an sau doi. Eu cred că ele o să ne servească mult mai mult”.

Acesta zice că, lunar, Direcția cheltuiește mii de lei pentru reparația și schimbarea urnelor existente, întrucât deseori sunt vandalizate. Însă coșurile procurate recent sunt mult mai rezistente la lovituri, sunt făcute din materiale anti-inflamabile și au garanție de la producător.

ION BURDIUMOV, ȘEFUL DIRECȚIEI LOCATIV-COMUNALE ȘI AMENAJARE: „Chiar și aceste urne pe care le instalăm prin parcuri, scuaruri, foarte repede se vandalizează și nu au un aspect estetic normal”.

Chiar și așa, mai mulți activiști civici au criticat, pe rețelele sociale, cheltuielile Primăriei, declarând că astfel de sume sunt un lux pe timp de pandemie. Mai ales că nu sunt nici comode în utilizare, spun ei.

RODION GAVRILOI, ACTIVIST CIVIC: „Acum, ceea ce văd, ele se transformă în niște scrumiere. Oamenii fumători își sting țigara, iar cei care vor să arunge gunoi, nu le este atât de comod, pentru că găurile sunt prin părți”.

Și oamenii cu care am discutat în stradă au păreri împărțite. E nevoie de mai multe coșuri de gunoi, spun ei, dar și prețul trebuie să fie justificat.

„E bine, fiindcă, cum a ieșit, are ceva în mână și o azvârlit și se duce mai departe. Eu cred că e bine, ceea ce se face nu se strică ușor. Vedeți, îi făcută ca să nu se strice, chiar dacă vrea să o fure, cum le fura pe cele mititele, nu le poate”.

„Cât a costat, a costat că e din buzunarul altora, nu știu cred că costisitor poate fi pentru că e ceva ca în Europa, ceva frumos și bucură ochiul”.

„Da, foarte urâte, poate ele sunt funcționale, sunt bune, dar la design, nu-s cine știe ce frumoase”.

Costul urnelor a fost acoperit din bani alocați din bugetul municipal, acestea fiind achiziționate în bază de concurs. Am telefonat și la compania care le-a livrat, iar administratorii firmei ne-au confirmat că acestea au fost produse în Marea Britanie, iar prețul unei urne corespunde cu cel propus în cadrul licitației.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!