Zi fierbinte, nu doar în fața Parlamentului, dar și în interiorul acestuia. 34 de deputați au semnat moțiunea de cenzură, depusă de PAS împotriva Guvernului Chicu. Aceștia susțin că Executivul nu face față crizei pandemice, economice și sociale din țară. Imediat după ce a fost citită în plen, deputații democrați, cei de la PPDA, Pro Moldova dar și PAS au părăsit sala de ședințe.

IGOR GROSU, DEPUTAT PAS: „Dacă acest Guvern continuă să rămână în funcție, bugetarii și pensionarii riscă să rămână fără pensii și salarii în timpul cel mai apropiat. Pentru a evita colapsul economic și social al Republicii Molodva, este imperativ ca acest Guvern să plece cât mai curând, să fie instituit un Guvern stabil, susținut de un nou Parlament, ales în urma alegerilor parlamentare anticipate”.

Imediat după ce a fost citită moțiunea de cenzură, sala de ședințe a fost părăsită de deputații PAS și PPDA, aceștia declarând că nu vor să asiste la o ședință în care proiectele de lege vor fi din nou votate ca pe bandă rulantă, mai ales că există probabilitatea ca acestea să fie anulate de Curtea Constituțională.

„Noi nu vom participa la ședința dvs. Vă mulțumim. – Cum se zice, voia boierului”.

ALEXANDRU SLUSARI, DEPUTAT PPDA: „În doi ani, mult am văzut în acest Parlament, dar să fie mai mult de majoritatea din proiecte de legi înaintate pentru o ședință în plen, fără avizul Guvernului, înregistrate zece zile în urmă de către mai mulți deputați, fără examinare, fără audieri publice…”.

Și deputații din fracțiunea Partidului Democrat, care au semnat moțiunea, au părăsit sala de ședinț. Decizia lor a stârnit, însă, hohote și comentarii în rândul socialiștilor.

DUMITRU DIACOV, DEPUTAT PD: „Sigur că noi ne ducem să căutăm proiectele care vor fi votate data viitoare măcar, că data asta nu ne-ați consultat deloc. Fracțiunea părăsește ședința. – Nu pot să vă fac nimic”.

ZINAIDA GRECEANÎI, PREȘEDINTA PARLAMENTULUI: „Totuși, e interesant în Parlamentul nostru… Aceea nu e alianță”.

Ședința în plen a Parlamentului a fost boicotată și de Grupul Pro Moldova. Aceștia spun, însă, că vor decide, dacă vor susține sau nu moțiunea de cenzură, doar după ce vor examina textul.

ANDRIAN CANDU, DEPUTAT PRO MOLDOVA: „Pe ordinea de zi se regăsesc proiecte de legi, care considerăm că sunt în detrimentul societății, nu sunt legate deloc de agenda oamenilor. Se vede clar că PSRM, în special, prin aceste proiecte de lege, își urmăresc mai multe misiuni electorale”.

PSRM nu a confirmat, însă, deocamdată, dacă va susține sau nu moțiunea de cenzură. Într-un briefing de presă, deputatul Vlad Batrîncea a declarat că socialiștii sunt pentru declanșarea alegerilor parlamentare anticipate, dar nu văd logică în faptul înaintării acestei moțiuni, întrucât au propus deputaților, dar și președintei alese, să discute cum să înceapă acest proces.

VLAD BATRÎNCEA, DEPUTAT PSRM: „Mergem și discutăm, cum asigurăm alegerile parlamentare anticipate. Doamna președinte Maia Sandu cunoaște despre această discuție și noi considerăm că dialogul respectiv trebuie să fie susținut și de doamna președinte”.

Reprezentanții grupului parlamentar Pentru Moldova nu ne-au răspuns, pentru a comenta, dacă vor susține sau nu moțiunea de cenzură. Moțiunea urmează să fie supusă dezbaterii, în prima şedinţă plenară a Parlamentului de săptămâna viitoare. Tot atunci, urmează să fie preznetat și raportul de activitate a Guvernului. Pentru a fi adoptată moțiunea, este nevoie de votul a 51 de deputați.

 

GUVERNUL CHICU VA FI DEMIS?

34 de deputați au semnat moțiunea de cenzură, depusă de PAS împotriva Guvernului Chicu

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!