Banca Națională a Moldovei nu susține inițiativa legislativă privind anularea legii miliardului furat, care a fost votată ieri în două lecturi de deputații de la Partidul Șor și PSRM. Cel puțin asta se arată într-o scrisoare semnată de către guvernatorul BNM, Octavian Armașu, adresată Parlamentului Republicii Moldova și Ministerului Finanțelor. 

„Orice inițiative legislative care au drept obiect retragerea sau anularea angajamentului asumat de stat, precum și a efectelor acestuia, ar putea avea impact negativ asupra potențialului de dezvoltare a economiei naționali, deoarece vor crea o situație de instabilitate și incertitudine atât pentru agenți economici si investitorii interni cât și cei străini, afectând imaginea, reputația si credibilitatea tarii si ale autorităților publice centrale. La fel, acestea ar putea afecta si piața valorilor mobiliare de stat (VMS), existând o probabilitate mare de creștere a ratelor dobânzii la VMS datorita perceperii titlurilor de stat ca fiind instrumente financiare cu un risc ridicat. Creșterea ratelor la VMS va pune presiune pe bugetul de stat din creșterea costurilor de deservire a instrumentelor de datorie emise de Ministerul Finanțelor”, explică BNM.

De asemenea, BNM atenționează că „orice acțiuni întreprinse contrar angajamentelor asumate pot compromite grav relațiile cu FMI și perspectivele viitoare de finanțare a Republicii Moldova.

Proiectul privind abrogarea Legii nr. 235 din 3 octombrie 2016 privind emisiunea obligațiilor de plată derivate din garanțiile stat a fost înaintat în Parlament de deputații socialiști Bogdat Țîrdea, Petru Burduja, Vladimir Golovatiuc și Corneliu Furculiță. leg„

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!