/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa și prognoză sumbră! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

/DOC/ BNM nu susține abrogarea „legii miliardului furat”. „Poate compromite grav relațiile cu FMI și perspectivele  de finanțare”

missing
17 decembrie 2020, ora 09:49

Banca Națională a Moldovei nu susține inițiativa legislativă privind anularea legii miliardului furat, care a fost votată ieri în două lecturi de deputații de la Partidul Șor și PSRM. Cel puțin asta se arată într-o scrisoare semnată de către guvernatorul BNM, Octavian Armașu, adresată Parlamentului Republicii Moldova și Ministerului Finanțelor. 

„Orice inițiative legislative care au drept obiect retragerea sau anularea angajamentului asumat de stat, precum și a efectelor acestuia, ar putea avea impact negativ asupra potențialului de dezvoltare a economiei naționali, deoarece vor crea o situație de instabilitate și incertitudine atât pentru agenți economici si investitorii interni cât și cei străini, afectând imaginea, reputația si credibilitatea tarii si ale autorităților publice centrale. La fel, acestea ar putea afecta si piața valorilor mobiliare de stat (VMS), existând o probabilitate mare de creștere a ratelor dobânzii la VMS datorita perceperii titlurilor de stat ca fiind instrumente financiare cu un risc ridicat. Creșterea ratelor la VMS va pune presiune pe bugetul de stat din creșterea costurilor de deservire a instrumentelor de datorie emise de Ministerul Finanțelor”, explică BNM.

De asemenea, BNM atenționează că „orice acțiuni întreprinse contrar angajamentelor asumate pot compromite grav relațiile cu FMI și perspectivele viitoare de finanțare a Republicii Moldova.

Proiectul privind abrogarea Legii nr. 235 din 3 octombrie 2016 privind emisiunea obligațiilor de plată derivate din garanțiile stat a fost înaintat în Parlament de deputații socialiști Bogdat Țîrdea, Petru Burduja, Vladimir Golovatiuc și Corneliu Furculiță. leg„

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram